ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τσουνάμι αντιδράσεων από τα κόμματα - Ποια λένε ξεκάθαρα «όχι»

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τσουνάμι αντιδράσεων από τα κόμματα - Ποια λένε ξεκάθαρα «όχι»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ντόμινο αντιδράσεων από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η απόφαση Μητσοτάκη να ανοίξει το ζήτημα της νομοθέτησης του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τις σοβαρές ενστάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της πλειοψηφίας της εκλογικής του βάσης και της κοινωνίας.

Σήμερα στη Βουλή, τα κόμματα, αν και δεν άνοιξαν όλα τα χαρτιά τους σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν όταν θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση γιατί αντί να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθεί να «περάσει» το νομοσχέδιο με τις ψήφους των άλλων κομμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, χωρίς να διευκρινίσουν τι ακριβώς θα πράξουν την ώρα της ψήφισης, καθώς και τα δύο κόμματα τάσσονται διαχρονικά υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην αντικατάσταση της μητρότητας και της πατρότητας από μια «θολή γονεϊκότητα» όπως δήλωσε βουλευτής του κόμματος το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ξεκάθαρο «Όχι» στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών είπαν η Ελληνική Λύση το κόμμα «Νίκη» και οι Σπαρτιάτες.

Υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και της τεκνοθεσίας, τάχθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον πολιτικό θέμα η προτροπή των βουλευτών σε αποχή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, τόνισε πως η «πρωτοφανής προτροπή σε αποχή» δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και πως είναι αυτονόητη υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να διασφαλίζει την πλειοψηφία. Ανέφερε ακόμα πως διαμορφώνεται ένα προηγούμενο που θα το βρει η Βουλή μπροστά της.

ΠΑΣΟΚ: Να θέσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της ΝΔ

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του για να υπερψηφιστεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «αντί να ψαρεύει σε θολά νερά» και να μην ζητά από το κόμμα του να διευκολύνει την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό πως αντιμετωπίζει το ζήτημα με ψηφοθηρικά κριτήρια.

ΚΚΕ: Όχι στην αντικατάσταση της μητρότητας και της πατρότητας από μια «θολή γονεϊκότητα»

Το ΚΚΕ δεν τοποθετήθηκε στη Βουλή για την υπόθεση, ωστόσο μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, η βουλευτής του κόμματος, Βιβή Δάγκα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις, τους προβληματισμούς και τη διαφωνία του ΚΚΕ με την ακύρωση της μητρότητας και της πατρότητας και την αντικατάστασή τους από μια «θολή γονεϊκότητα».

Αναφέρθηκε στην πείρα που προκύπτει από χώρες της ΕΕ και σε απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, που προβλέπει γονέα 1 και γονέα 2, ακόμα και περισσότερους από δύο γονείς, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι πρόοδος.

Σημείωσε ότι είναι δικαίωμα του παιδιού η μητρότητα και η πατρότητα, δύο όροι που έχουν αντικειμενική βάση που είναι η σχέση γυναίκας και άνδρας στην τεκνοποίηση. Πρόσθεσε ότι μπορούν να συζητηθούν ρυθμίσεις που ενδέχεται να χρειάζεται να βελτιωθούν και σχετίζονται με τη σχέση ενός παιδιού με τον σύντροφο του θετού ή φυσικού τους γονέα.

Ελληνική Λύση: «Όχι» σε γάμο ομόφυλων ζευγαριών και υιοθέτηση παιδιών

Την κατηγορηματική αντίθεση της Ελληνικής Λύσης με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία παιδιών, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κωνσταντίνος Χήτας.

«Το ιερό μυστήριο του γάμου δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αλλοίωσης. Λέμε όχι στην υιοθέτηση παιδιών. Δεν μπορείς να στερήσεις τη λέξη "μητέρα" από ένα παιδί. Θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως είναι πολιτικά ανήθικη η στάση του πρωθυπουργού να δίνει «ρεπό» στους βουλευτές του εκείνη τη μέρα.

Στηρίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τάχθηκε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας και ζήτησε να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο προκειμένου να υπάρχει χρόνος για διαβούλευση.

Έστρεψε τα πυρά της κατά στελεχών της ΝΔ που αντιδρούν, όπως τον Θάνο Πλεύρη, τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνι Γεωργιάδη και διερωτήθηκε εάν είναι αξιοπρεπής στάση να μην εμφανιστούν κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Νέα Αριστερά: Παίρνουν πάσο για να μην ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ

«Δεν πάει πολύ καλά η ελευθερία όταν καταλαβαίνουμε ότι ελευθερία δεν είναι για όλους και μπορούν οι βουλευτές της ΝΔ να πάρουν ένα πάσο και να μην ψηφίσουν για το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σπαρτιάτες: Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας.

Ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η θεσμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων «προσβάλλει την πυρηνική οικογένεια διευρύνοντας ανεξέλεγκτα τα όρια της οικογενειακής συμβίωσης».

«Η αναγνώριση αυτών των γάμων αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας, γιατί θα ανοίξει την «κερκόπορτα» της αναγνώρισης ως γάμου και άλλων μορφών συμβίωσης, όπως είναι η πολυπρόσωπη-πολυσυντροφική σχέση μεταξύ ενηλίκων που έχουν παιδιά», τόνισε ο κ. Στίγκας.

Νίκη: Η ροζ ατζέντα έρχεται ως επιβολή

Εκ μέρους της Νίκης, ο Σπυρίδων Τσιρώνης, μίλησε για σπουδή της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο για γάμο ομοφυλοφίλων κάτι -που όπως υποστήριξε- επιβεβαιώνει αυτά που έλεγε το κόμμα του ότι «η ροζ ατζέντα έρχεται ως επιβολή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ