ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Άρον άρον στο υπουργικό το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Ομόφυλα ζευγάρια: Άρον άρον στο υπουργικό το κυβερνητικό νομοσχέδιο
Τηλεοπτικές κάμερες έξω από τα γραφεία της ΝΔ κατά τη δεύτερη ημέρα των διαβουλεύσεων με βουλευτές για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Έντονοι διάλογοι, διαφωνίες και ανταλλαγή επιχειρημάτων σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, χαρακτήρισαν την δεύτερη ημέρα του εντατικού «φροντιστηρίου» στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς, για το νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει η Κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και το δικαίωμα στην υιοθεσία.

Όπως τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη, το κόμμα βγαίνει πιο δυνατό και ενωμένο καθώς ακούστηκαν όλες οι απόψεις σε ένα διάλογο σε καλό κλίμα.

Στις 30 Ιανουαρίου στο υπουργικό – Μέσα Φεβρουαρίου στη Βουλή

Οι διαφωνίες παραμένουν και όπως όλα δείχνουν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατήσει «γκάζι» και να φέρει το συντομότερο το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πιθανότατα σε αυτό της 30ης Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαβούλευση περίπου δύο εβδομάδων και στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει στη Βουλή.

Στην Κυβέρνηση θεωρούν πως αυτός είναι αρκετός χρόνος ώστε και Βουλευτές που έχουν αμφιβολίες να πειστούν με δεδομένα και να εξηγήσουν στην τοπική κοινωνία τους λόγους που η Κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Η παρέμβαση Πλεύρη: «Το 2018 είχαμε ταχθεί κατά της αναδοχής»

Και μπορεί η δεύτερη ημέρα του «φροντιστηρίο» στους Βουλευτές να κύλησε σχετικά πιο ήρεμα, καθώς τα Κυβερνητικά στελέχη με την εμπειρία της Δευτέρας αποφάσισαν να μην πιέσουν τους Βουλευτές και να «αποδραματοποιήσουν» τις όποιες διαφωνίες αλλά και να τονίσουν επανειλημμένα πως είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν… κατά συνείδηση, ωστόσο δεν έλειψαν οι έντονες διαφωνίες.

Ο Θάνος Πλεύρης πήρε πρώτος τον λόγο από τους διαφωνούντες για να δεχθεί απαντήσεις από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σχετικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την υιοθέτηση της συγκεκριμένης ατζέντας από τη Νέα Δημοκρατία.

«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» φέρεται να τόνισε. «Το αν θέλουμε εμείς ως δικαίωμα να το υιοθετήσουμε είναι μία άλλη συζήτηση. Επίσης το 2018 είχαμε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια».

Άμεση ήταν η απάντηση του Άκη Σκέρτσου ο οποίος υπενθύμισε πως από το 2019 ο Πρωθυπουργός συγκρότησε Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα. «Μετά το 2019 εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμά μας».

Ένταση Σταμάτη με Γιόγιακα και Βλάχο

Τα «αίματα άναψαν» όταν τον λόγο πήρε ο Βουλευτής Επικρατείας και πρώην Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Γιώργος Σταμάτης ο οποίος δεν συμφώνησε απλά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλά … εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να συμπεριληφθεί και η παρένθετη μητρότητα κάτι το οποίο εξόργισε πολλούς από τους παρευρισκόμενους Βουλευτές.

«Φέρνουμε μισό νομοσχέδιο. Έπρεπε να έχουμε και την παρένθετη μητρότητα. αν και δεν κατεβαίνω με ψήφο η θέση μου είναι αυτή», φέρεται να είπε ο κ. Σταμάτης.

Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα: «Θα πω λοιπόν στον Πρόεδρο την επόμενη φορά να σε κατεβάσει με σταυρό» τόνισε, ενώ ακολούθησε και το αιχμηρό σχόλιο τους επίσης διαφωνούντα Γιώργου Βλάχου ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Στάματη συνέστησε «να μην βγάζουμε λογύδρια εδώ μέσα».

Αφορισμός για τον Ιάσωνα Φωτήλα από τον Αμβρόσιο

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε μεταξύ άλλων εντός της συνεδρίασης ο Βουλευτής Αχαΐας Ιάσωνας Φωτήλας ο οποίος, κεκλεισμένων των θυρών, ζήτησε από όσους διαφωνούν τουλάχιστον να μη βγαίνουν δημόσια στα ΜΜΕ και να πολεμούν το νομοσχέδιο, ενώ αποκάλυψε σε δημοσιογράφους πως ήδη αφορίστηκε από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο για τις θέσεις τις οποίες εκφράζει.

Ποιοι επιμένουν στις διαφωνίες τους

Και μπορεί κάποιοι να πείστηκαν από τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και να άλλαξαν θέση, ωστόσο κάποιοι επιμένουν στις ενστάσεις τους.

«Δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα», ήταν το φαρμακερό σχόλιο του Βουλευτή Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου στις κάμερες αργά το βράδυ της Τρίτης.

«Διαφωνώ με την υιοθεσία. Εγώ προσωπικά δεν θα το ψηφίσω», υπογράμμισε ο Βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας.

Θα έπρεπε να δώσουμε προτεραιότητα στο μεγάλο ζήτημα του δημογραφικού φέρεται να τόνισε ο Βουλευτής Α’ Αθηνών Άγγελος Συρίγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ