ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη στη Βουλή για την τροπολογία Κεράμεως για ομογενείς - «Είναι εθνικό χρέος μας», λέει η υπουργός

Μάχη στη Βουλή για την τροπολογία Κεράμεως για ομογενείς - «Είναι εθνικό χρέος μας», λέει η υπουργός
Eurokinissi

Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως να υπεραμύνεται σθεναρά της τροπολογίας, με την οποία παρέχεται στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές και να μιλά για «εθνικό χρέος» και τα κόμματα να αντιδρούν με σφοδρότητα καταλογίζοντας «αιφνιδιασμό» στην κυβέρνηση, συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η χθεσινοβραδυνή κατάθεση της τροπολογίας που επεκτείνει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου εκτός από τις επικείμενες Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες της Ομογένειας άλλαξε το σκηνικό της συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο συζητούμενο νομοσχέδιο και ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης και με τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την καθιέρωση του μέτρου της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές.

Η κόντρα με την κυβέρνηση «πέρασε» και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρώτο να ανεβαίνει στο βήμα ο Κυριάκος Βελόπουλος, να έπεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Αλέξης Χαρίτσης και να στρέφουν τα βέλη τους κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ωστόσο να ανταπαντά πως η ρύθμιση δεν είναι τίποτα άλλο από μια αυτονόητη παρέμβαση, η οποία υπαγορεύεται από την κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Έλληνες του εξωτερικού, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως πως πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία απλώς επισπεύδεται διότι τρία κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου επιδεικνύουν θετική στάση για την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις Ευρωεκλογές.

«Η τροπολογία της υπουργού κ. Κεραμέως, για ένα κορυφαίο θέμα που αφορά σε μείζονα αλλαγή του πλαισίου των βουλευτικών εκλογών, είναι ένα φθηνό τέχνασμα που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα», δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου. Προσέθεσε δε πως «η καθολική και έντονη αντίδραση των κομμάτων στην απόπειρα παγίδευσης και χειραγώγησής τους ήταν αναμενόμενη, γιατί οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του πλαισίου, απαιτεί μία διαφορετική επεξεργασία, με ευρύτατη συναίνεση (αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων), αφού αναφέρεται σε άλλη εκλογική διαδικασία, με πολλές εκλογικές περιφέρειες και πολλούς υποψηφίους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο μεταξύ, κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, την οποία πρόκειται να υποστηρίξει ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, καταλόγισε στην υπουργό ότι προχώρησε στην ανακοίνωση της πολιτικής απόφασης της διεύρυνσης της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, μετά τη διαπίστωσή της ότι «μαζεύονται τα 200 ψηφαλάκια που απαιτούνται» και συμπλήρωσε ότι αυτό «δείχνει τον τυχοδιωκτισμό σας». Απαντώντας η υπουργός διερωτήθηκε αν «είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός η κυβέρνηση που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία να εμπλουτίζει αυτό με δεκάδες προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και των φορέων; Το να ενισχύεται και να γίνεται καλύτερο; Αυτό είναι τυχοδιωκτισμός ή τυχοδιωκτισμός είναι να ψηφίζεις «ναι» επί της Αρχής του νομοσχεδίου και μια ώρα αργότερα να έρχεσαι και να ψηφίζεις και υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που ήδη ψήφισες;».

«Δεν νομοθετείτε με βάση το καλό της Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, αλλά για το κομματικό και μόνο όφελός σας. Κάθε έξι μήνες αλλάζετε τον εκλογικό νόμο, όπως σας βολεύει. Η επιστολική ψήφος είναι μέγα έγκλημα. Και αυτό φαίνεται από τις τέσσερις «κίτρινες κάρτες» που έδειξε για το νομοσχέδιο το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατηγόρησε για «πολιτικαντισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση. Καθώς η Νίκη Κεραμέως είχε υπενθυμίσει με έμφαση ότι το κόμμα Βελόπουλου είχε ταχθεί τουλάχιστον τρεις φορές από το 2019 υπέρ της επιστολικής ψήφου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στράφηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας «δεν θα επιτρέψουμε στη ΝΔ να κάνει καλπονοθεία, δεν θα ψηφίζουν οι νεκροί και τα δέντρα επειδή το θέλετε εσείς». Υποστήριξε δε, πως πρόκειται «για μαγειρεμένη συνταγή” που βολεύει τα ποσοστά της ΝΔ και ισχυρίστηκε ότι «έρχεται νοθεία στις εκλογές», ζητώντας να ελεγχθεί το λογισμικό της Singular logic.

Οι αναφορές αυτές του Κυριάκου Βελόπουλου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος απέδωσε την άρνησή του στο δικαίωμα που θεσμοθετεί η Πολιτεία για τους Ομογενείς στο γεγονός ότι η Ελληνική Λύση πήρε μόλις 0,94% από τους απόδημους στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.«Ούτε πουλάμε βυζαντινά, ούτε τέτοια πράγματα, αν έχετε μια καταγγελία ότι έχει ψηφίσει νεκρός να την κάνετε αλλιώς είναι λόγια του αέρα», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Για νομοσχέδιο «έκτρωμα», «επικίνδυνο και αντισυνταγματικό» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι έδωσαν απλόχερα τη συναίνεση τους στη ΝΔ και εκείνη με την τροπολογία «το τερμάτισε». Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για «τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος» με ανθρώπους που δεν έχουν κανένα συναισθηματικό δεσμό με την χώρα και μπορεί να είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι.

Να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ,Αλέξης Χαρίτσης, από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια σε πολύ σοβαρά θεσμικά ζητήματα». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση προέβη σε μία κίνηση «πολιτικού τακτικισμού» καταθέτοντας την τροπολογία «η οποία ορίζει ως αποκλειστικό μέσο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τους απόδημους και για τις εθνικές εκλογές την επιστολική ψήφο».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για βαρύ θεσμικό ατόπημα” και σχολίασε πως θα ψηφίζουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν πληρώνουν φόρους στη χώρα μας και δεν ζουν στην Ελλάδα. «Δεν χορηγούμε κανένα νέο δικαίωμα ψήφου. Κανένα. Διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Δεν χορηγούμε νέο δικαίωμα», απάντησε η υπουργός Εσωτερικών.

Η κα Κεραμέως, είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωράει βήμα βήμα και εξήγησε πως όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές δεν υπήρχε κανένα δείγμα ακόμη ότι θα διαφαινόταν ακριβώς αυτή η θετική στάση μιας μεγάλης μερίδας των βουλευτών, όπως αυτή εκφράστηκε από τους εκπροσώπους τους, υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού. “Θεωρήσαμε χρέος μας να καταθέσουμε μια πρόσθετη πράξη, ξεχωριστή από το σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσει ο κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί ξεχωριστά επί του νομοσχεδίου και επί της τροπολογίας», διευκρίνισε η κυρία Κεραμέως απαντώντας στους πολιτικούς αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίοι μίλησαν για "αιφνιδιασμό της κυβέρνησης" με την τροπολογία.

Για τα όσα περί «θεσμικής εκτροπής» ακούστηκαν, η αρμόδια υπουργός αντί απάντησης έθεσε το ερώτημα: «Πώς μπορεί να είναι θεσμική εκτροπή το να μπορείς να διευκολύνεις τους Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν; Το να άρεις πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Είναι εκτροπή η επιστολική ψήφος που πάει να απαλύνει τα αρνητικά εμπόδια;»

«Λέτε 'όχι' στους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και στους Έλληνες του εσωτερικού που μπορεί να είναι ηλικιωμένοι, στους εποχικά εργαζόμενους, στα άτομα με αναπηρία, στους φοιτητές που μπορεί να είναι εν μέσω εξεταστικής περιόδου, στους μαθητές της Γ Λυκείου. Εμείς, λέμε σε αυτούς ότι ως Πολιτεία θέλουμε να ενισχύσουμε την συμμετοχή τους, να άρουμε τυχόν πρακτικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου», κατέληξε η κα Κεραμέως στην παρέμβασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ