ΠΟΛΙΤΙΚΗ

F-35: Το χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση των «αόρατων» μαχητικών - Τι κερδίζει η Ελλάδα

F-35: Το χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση των «αόρατων» μαχητικών - Τι κερδίζει η Ελλάδα
Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F35 στην άσκηση Ελλάδος - ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE-22». ΓΕΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35A στην Ελλάδα έναντι 8,6 δις, μαζί με ένα πακέτο οπλικών συστημάτων, όπως μεταγωγικά αεροσκάφη, φρεγάτες και τεθωρακισμένα οχήματα που θα παραχωρηθούν με ελάχιστο κόστος στην Ελλάδα.

Η απαντητική επιστολή των ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει στο γραφείο του Νίκου Δένδια τη Δευτέρα. Πρόκειται για προσχέδιο, που θα καταστεί επίσημο έγγραφο μέσα σε 15 ημέρες, εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν θα εκφραστούν τυχόν ενστάσεις από Αμερικανούς νομοθέτες, με αμερικανικές πηγές να βεβαιώνουν ότι το draft κείμενο, δεν θα έχει διαφορές με την επίσημη αποστολή της LOA.

Ο οπλισμός και τα συστήματα του «αόρατου» stealth

Τα ελληνικά F-35 φέρουν βαρύ οπλισμό, υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες, και είναι ανίκητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ εχθρικών αεροσκαφών. Τα F-35 σε έκδοση Technology Refresh 3 με λογισμικό Block 4, που θα αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα, ενσωματώνει νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA AN/APG-85, καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και ολοκαίνουργιο υπολογιστή μάχης.

Παράλληλα, τα F-35 έχουν το ίδιο σύστημα τακτικής ψηφιακής σύνδεσης δεδομένων Link 16 με τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale με τη χρήση του οποίου ενοποιείται το πεδίο μάχης. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να καταφέρουν από αέρος και από θαλάσσης συντρηπτικό πλήγμα στον εχθρό απο μεγάλες αποστάσεις, πριν καν αντιληφθεί ότι έχει στοχοποιηθεί.

Αεροπορικές Πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι «η παράδοση στην ελληνική Αεροπορία των πρώτων ζευγών F35 δεν θα σημαίνει και προσγείωση στην Ελλάδα». Όπως έγινε η διαδικασία εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπτάμενων στα Rafale, έτσι θα γίνει και στα F35, τα οποία θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι πάνω στα stealth αεροσκάφη. Η ίδια διαδικασία τηρείται από τους Αμερικανούς για όλα τα κράτη που εισέρχονται στο πρόγραμμα του F-35.

Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται στο κλειστό κλαμπ των F-35 αποκτώντας την πιο σύγχρονη έκδοση του της Block4. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών η Πολεμική μας Αεροπορία, σε συνδυασμό με τα Rafale και τα F-16 VIPER καθίσταται μια από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θα είναι η τρίτη μετά το Ισραήλ και την Ιταλία που θα έχει στο οπλοστάσιο της το «αόρατο» μαχητικό.

Tα επόμενα βήματα

Η ΓΔΑΕΕ σε συνεργασία μετο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και το Υπουργείο Άμυνας θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς και τηνκατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martın μέχρι τη συμβασιοποίηση του προγράμματος, για να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαχητικώνπου θα παραγγείλει η Ελλάδα και ακολούθως η εν συνεχή υποστήριξη, η εκπαίδευση, τα ανταλλακτικά, οι προσομοιωτές και ο οπλισμός. Αυτά θα καθορίσουν και το τελικό κόστος, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3 δις.

Αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 6 μήνες τότε στα μέσα του 2028, η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τα πρώτα ζεύγη «αόρατων» αεροσκαφών F-35, τα οποίαθα της δώσουν απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο.

Οι παραλαβές των υπερσύγχρονων αεροσκαφών θα συνεχιστούν μέχρι το 2035 στην περίπτωση που η Ελλάδα προκρίνει την προμήθεια 20 έως 24 αεροσκαφών, ενώ η πρώτη πολεμική Μοίρα F-35 αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 16 με 18 μήνες μετά την άφιξη των πρώτων μαχητικών.

Το στοίχημα

Πάντως το μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία αποτελεί η προετοιμασία για την είσοδο στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35, με τα οποία η Πολεμική Αεροπορία θα περάσει σε νέα αεροπορική πραγματικότητα.

Όπως είπε ο αντιπτέραρχος Δ. Γρηγοριάδης στην πρώτη του ημερήσια διαταγή: «Θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε για την
επόμενη ημέρα και την εποχή που θα περάσουμε στην 5η γενιά
αεροσκαφών. Επιβάλλεται και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η
Πολεμική Αεροπορία, ως κατ’ εξοχήν τεχνολογικό όπλο, να
παρακολουθεί και να πρωταγωνιστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις».

Εγγυήσεις για την πώληση των F16

Απο την άλλη πλευρά, Διπλωματικές Πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θέλει να εξασφαλίσει ρήτρες ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που θα πουληθούν στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της χώρας μας για παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και για υπερπτήσεις σε νησιά του Αιγαίου που εποφθαλμιά η Τουρκία.

Όμως, o γνωστός στις ΗΠΑ και ως «Συνασπισμός για τα Μαχητικά-ΝΟ JETS FOR TURKEY» δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, και με επιστολή στα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε από τους συγκεκριμένους νομοθέτες να εξετάσουν ενδελεχώς τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την τελική απόφαση για τη πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Στην επιστολή τους οι οργανώσειςΣυμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), American Friends of Kurdistan, Armenian National Committee of America, Hindu American Foundation, In Defense of Christians, Middle East Forum, κάνουν λόγο για έναν εκβιασμό που πραγματοποίησε η Τουρκία με αφορμή την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι πρόεδροι των συγκεκριμένων επιτροπών, Γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Τζιμ Ρις, και βουλευτές Μάικ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς, είναι οι νομοθέτες που ουσιαστικά κρατούν τα κλειδιά για τα αμερικανικά μαχητικά, διότι μετά την επίσημη ειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν ενστάσεις μέσα σε διάστημα 15 ημερών για την πώληση των F-16 στη Τουρκία.

Οι καθυστερήσεις και το παζάρι

Το αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας είχε σταλεί τον Ιούνιο του 2022 και η καθυστέρηση της απάντησης των Αμερικανών είχε συνδεθεί με το ... σκληρό παζάρι Ουάσιγκτον – Αγκυρας για την έγκριση του προγράμματος των τουρκικών F-16 με αντάλλαγμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η απαντητική επιστολή των Αμερικανών περιλαμβάνει το χρονοδιαγράμμα, το επίπεδο εξοπλισμού αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης.

Οι Αμερικανοί απάντησαν στο ελληνικό αίτημα για αγορά 20+ 20 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, για τα όπλα που θα φέρουν τα αεροσκάφη, για την εκπαίδευση των ιπτάμενων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, για την μετέπειτα υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τους προσομοιωτές και το κόστος ανακατασκευής της αεροπορικής βάσης στην Ανδραβίδα που θα τα φιλοξενήσει.

«Το ποσό που αναφέρεται στην απαντητική επιστολή φτάνει τα 8,6 δισ. Όμως, δεν θα είναι όμως το τελικό, διότι η Πολεμική Αεροπορία έχει δηλώσει ότι θα ανακατασκευάσει η ίδια τη βάση-φωλιά των F-35 με πολύ χαμηλότερο κόστος, απο αυτό που ζητούν οι ΗΠΑ για να την προσαρμόσουν», αναφέρουν αεροπορικές πηγές στο CNN Greece.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ:

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες.

Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαίδευσης συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού.

Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). Ανταλλακτικά και επισκευαστικά απάρτια, αναλώσιμα και παρελκόμενα υποστήριξη και επισκευής, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ