ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χτίζεται» το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: Ποιοι κλείδωσαν, ποιοι μένουν εκτός

«Χτίζεται» το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: Ποιοι κλείδωσαν, ποιοι μένουν εκτός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δημήτρη Τσιόδρα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η ανακοίνωση προσχώρησης της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ, επί σειρά ετών Βουλευτή και Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή αποκάλυψη του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και το στίγμα που θέλει να δώσει ο Πρωθυπουργός.

Για όσους βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό εδώ και χρόνια, από τις ημέρες του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτή ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου κλήθηκαν να συνεργαστούν πολύ στενά πριν από 11 χρόνια, την εποχή της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Το μακρινό 2013, στις 24 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκιζόταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ένα από τα 11 στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν τότε στην Κυβέρνηση, ήταν και Εύη Χριστοφιλοπούλου ως Υφυπουργός.

Η σχέση τους ήταν άψογη από την πρώτη στιγμή και το κλίμα στο Υπουργείο ήταν εξαιρετικό, σχολίαζε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού από εκείνα τα χρόνια.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως λένε, “το σύστημα” να δουλέψει απροβλημάτιστα χωρίς επεισόδια τα οποία δεν σπανίζουν στην πολιτική και ειδικά εντός Υπουργείων.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου έδειξε τότε πως πίστευε στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που έφερε κοντά τους δύο πολιτικούς.

Τα γραφεία τους για 18 ολόκληρους μήνες, όσο κράτησε η συγκυβέρνηση ήταν στον πέμπτο όροφο του νυν Υπουργείου Εσωτερικών στην Βασιλίσσης Σοφίας, με Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου τον έμπειρο Μακάριο Λαζαρίδη, νυν Βουλευτή της ΝΔ.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου σίγουρα θεωρείται ένα ακόμη άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας επί Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο και συγκεκριμένα προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι απλά μία μεταγραφή, σχολίαζε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού στο CNN Greece, είναι η απόδειξη πως το οι προσωπικές σχέσεις και η πολιτική συνδέονται και πως μετρά ο τρόπος συμπεριφοράς, ο τρόπος δουλειάς και ο αλληλοσεβασμός.

Τα «σίγουρα» ονόματα και τα αουτσάιντερ

Τα ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό έχουν ήδη ξεκινήσει και ήδη κάποια ονόματα θα πρέπει να θεωρούνται κλειδωμένα.

Ως σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά θέματα και είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, όπως επίσης του επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και των νυν ευρωβουλευτών Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου και Στέλιου Κυμπουρόπουλου, οι οποίοι ολοκληρώνουν την πρώτη τους θητεία.

Ραντεβού με τον Πρωθυπουργό έχει κάνει και η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία θα είναι όπως όλα δείχνουν εκ νέου υποψήφια. Εξάλλου η Ε. Βόζεμπεργκ θεωρείται από το Μαξίμου πως έχει παράξει πολύ έργο στις Βρυξέλλες, ενώ έχει δείξει και έντονη μαχητικότητα όταν χρειάστηκε.

Υποψήφια δεν θα είναι όπως όλα δείχνουν η Μαρία Σπυράκη όσο ακόμη εκκρεμεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται. Ενώ και μια υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη, δεν θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου δεν θα είναι η μοναδική υποψηφιότητα με έντονο «άρωμα» ΠΑΣΟΚ, καθώς βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος έδωσε πρόσφατα το «παρών» στην περιοδεία του πρωθυπουργού στην Αγία Παρασκευή. Ένα ακόμα πρόσωπο που έδωσε το παρών στην συγκέντρωση ήταν ο Καθηγητής Οικονομικών Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος επίσης προορίζεται για το ευρωψηφοδέλτιο. Ο κ. Μαραβέγιας διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση που συγκροτήθηκε το 2012 από μη Πολιτικά Πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece για το ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται να κλειδώνει και ο πρώην Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Πολύ δυνατά ακούγεται το όνομα της Βούλας Πατουλίδου, του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, αλλά και του πρώην Πρύτανη ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Τέλος στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, δεν αποκλείεται να συμμετέχει και ο εξαιρετικά δημοφιλής παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ο οποίος μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι είχε συναντήσει τον Πρωθυπουργό για καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ