ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο μαξιμαλιστικός και ο ρεαλιστικός στόχος Κασσελάκη - Οι νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο μαξιμαλιστικός και ο ρεαλιστικός στόχος Κασσελάκη - Οι νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στο βήμα του συνεδρίου του κόμματος στις 25 Φεβρουαρίου, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Με στόχο τους ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους κατεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όπως πληροφορείται το CNN Greece, με τις επόμενες εκατό ημέρες να κρίνουν πολλά, αν όχι τα πάντα για το κόμμα.

Αυτός, ωστόσο, είναι ο μαξιμαλιστικός στόχος του επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη.

Ποιος είναι ο πιο ρεαλιστικός προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του την επομένη της ευρωκάλπης;

Ναι μεν να είναι ακόμα και τρίτος, αλλά με διψήφιο ποσοστό και στο μεσοδιάστημα να έχει καταφέρει να συγκροτήσει έναν εσωκομματικό μηχανισμό που θα του επιτρέψει να διατηρήσει την προεδρία εφόσον προκληθεί ζήτημα νέων προεδρικών εκλογών, εξέλιξη που μάλλον είναι δεδομένη σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αναδιοργάνωση για την αποτροπή εκφυλιστικών φαινομένων

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασσελάκης προχωρά τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες σε μία πλήρη αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού, ιδίως στην περιφέρεια, προκειμένου να αποτραπούν νέα εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως το ότι στην ουσία το προπερασμένο Σαββατοκύριακο δεν έγιναν σχεδόν πουθενά στη χώρα εκλογές συνέδρων, λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος συμμετοχής.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετές Οργανώσεις Μελών, οι θέσεις συνέδρων που τους αναλογούσαν ήταν περισσότερες από τους υποψήφιους σύνεδρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει προσπάθεια καλύτερης και πιο στοιχισμένης οργάνωσης κι ενσωμάτωσης στα κομματικά γρανάζια των εθελοντών που είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ξεσκαρτάρισμα μετακλητών και αποσπασμένων υπαλλήλων

Την ίδια ώρα, θα προχωρήσει το ξεσκαρτάρισμα μετακλητών κι αποσπασμένων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη Νέα Αριστερά, αλλά εξακολουθούν να πληρώνονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Κομβική κίνηση, επίσης, θεωρείται το άνοιγμα γραφείου προέδρου στη Θεσσαλονίκη.

Σε πιο κεντρικό επίπεδο, ο κ. Κασσελάκης θα συγκροτήσει ομάδα πρωινού καφέ με τους πιο στενούς κι έμπιστους συνεργάτες του, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα και είναι προεδρική προνομία.

Δύσκολη εξίσωση η σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου

Από την άλλη, δέχεται εισηγήσεις το νέο Εκτελεστικό Γραφείο ναι μεν να αποτυπώνει τις νέες ισορροπίες όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το συνέδριο, αλλά σε αυτό να έχει την πλειοψηφία ο κ. Κασσελάκης.

Αυτή η εξίσωση, πάντως, θα είναι πολύ δύσκολη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που από τα κορυφαία στελέχη- ιδίως αυτά τα οποία έχουν θεσμικό ρόλο- ακραιφνώς «δική» του λογίζεται μόνο η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παύλος Πολάκης κ.ά. σχηματίζουν ένα διακριτό μπλοκ, με ερωτηματικό να παραμένει αν και πώς θα αξιοποιήσει ο κ. Κασσελάκης την παραλίγο ανθυποψήφιά του για την προεδρία Όλγα Γεροβασίλη αλλά και το μπλοκ Αλέξη Τσίπρα το οποίο στην ουσία εκπροσωπεί η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Τι θα γίνει με την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη

Ερωτηματικό μπαίνει και για το μέλλον των δύο γραμματέων, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, οι οποίοι τελούν υπό παραίτηση εδώ και μήνες αλλά και για τους εκπροσώπους Τύπου, Δώρα Αυγέρη και Παυσανία Παπαγεωργίου.

Η κυρία Αυγέρη, πάντως, πρέπει να θεωρείται σίγουρη για μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ο κ. Κασσελάκης, εξάλλου, σήμερα Τρίτη, στις 11:00, θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Ακολούθως, στις 13:00, θα συναντηθεί με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ