ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Πάνω από 13.500 εγγραφές από 80 χώρες του κόσμου για επιστολική ψήφο

Κεραμέως: Πάνω από 13.500 εγγραφές από 80 χώρες του κόσμου για επιστολική ψήφο
Η υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως κρατά στα χέρια της τα έγγραφα της επιστολικής ψήφου EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Περισσότερες από 13.500 είναι οι εγγραφές από 80 χώρες του κόσμου για την επιστολική ψήφο.

Το παραπάνω ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, από τη Γάνδη που βρίσκεται και συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνω και συνομιλίες με Έλληνες πολίτες που ζούνε στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο σχετικά με την επιστολική ψήφο» δήλωσε η κ. Κεραμέως μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

«Όπως ξέρετε, στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου. Θα είναι ο μόνος τρόπος για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η επιστολική ψήφος στη χώρα μας και η πλατφόρμα άνοιξε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Έχουμε πάνω από 13.500 εγγραφές από 80 διαφορετικές χώρες του κόσμου».

Η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι υπάρχουν πάρα πολλά φίλτρα για να διασφαλιστεί απολύτως η διαδικασία.

«Μπαίνει κανείς με κωδικούς Taxis. Έρχεται επιβεβαιωτικό μήνυμα στο κινητό σου. Έρχεται επιβεβαιωτικό μήνυμα στο email σου, δηλώνεις τη διεύθυνση στην οποία θέλεις να παραλάβεις το εκλογικό υλικό.

Έρχεται συστημένο, το παραλαμβάνεις μόνο ο ίδιος προσωπικά, εκτός αν έχεις κάνει ρητή εξουσιοδότηση. Συμπληρώνεις το ψηφοδέλτιο, εκ νέου ταυτοπροσωπία είτε με έγχρωμο τρόπο ή μέσω Gov.gr.

Στέλνεις πίσω τον φάκελο στην συμπληρωμένη διεύθυνση στην Ελλάδα. Ο φάκελος παραλαμβάνεται από επιτροπές δικαστικών σε χώρους που ελέγχονται από την Ελληνική Αστυνομία με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με το αρχειακό υλικό στο Πρωτοδικείο. Άρα βλέπετε ότι έχουν ληφθεί όλες οι όλες οι πρόνοιες για την ασφάλεια, την εγκυρότητα, την ηθικότητα της διαδικασίας».

«Η χώρα μας άργησε να θεσπίσει την επιστολική ψήφο. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα ότι μπορούμε σήμερα, θεσπίζοντας την, να δούμε τι κάνουν πάνω από 20 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υιοθετήσουμε, αν θέλετε, τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς. Επιπλέον, υπάρχει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός στον ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει εκδώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Η χώρα μας πληροί όλες αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές» πρόσθεσε η υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ