ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη συνέντευξη Tύπου με τον Ζελένσκι: «Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος κάθε μέρα»

Μητσοτάκης στη συνέντευξη Tύπου με τον Ζελένσκι: «Εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος κάθε μέρα»

Η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό της Ουκρανίας στις 06 Μαρτίου, 2024 

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Συνολικά 45 λεπτά, 15 λεπτά περισσότερο από το προγραμματισμένο, υπό τον ήχο των σειρήνων, διήρκεσε σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Οδησσού, στη σκιά της  έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ουκρανού προέδρου.

Ήδη η ελληνική αποστολή έχει βγει από το ουκρανικό έδαφος και κατευθύνεται προς Βουκουρέστι για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ακούστηκαν σειρήνες ενώ υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο και ενεργοποίηση της αεράμυνας. Όπως έγινε γνωστό, η ουκρανική αεράμυνα εκτόξευσε αντίμετρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα η Οδησσός χτυπήθηκε είτε από πύραυλο Iskander είτε από πύραυλο Onyx.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που ακολούθησε λέγοντας: «Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπευθυμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

«Ευχαριστώ για υποδοχή εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον βομβαρδισμό κατά αστικών συγκροτημάτων. Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας που οδηγεί στο θάνατο αμάχους μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι του εντυπώθηκε από τη μια η εικόνα της καταστροφής αλλά και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας. «Είμαι διπλά συγκινημένος που βρίσκομαι στην πόλη μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Η φιλική εταιρεία άναψε τις φλόγες της εθνικής ανεξαρτησίας με το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος», τόνισε.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στην Οδησσό

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή τους αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η Οδησσός για την Ελλάδα.

«Ήθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό -καταφέραμε και βρήκαμε τον τρόπο να συντονίσουμε τα προγράμματά μας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι- για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίον κάνετε να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες.

mitsotakis odyssos oukrania

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Οδησσό στις 6 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργό

«Και είμαι διπλά συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα σε αυτήν την πόλη-μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Εδώ όπου η Φιλική Εταιρεία άναψε την φλόγα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», αλλά και στον τόπο-σύμβολο όπου αντιστέκεται ο ουκρανικός λαός παλεύοντας για τη δική του ελευθερία.

Μαζί με την Μαριούπολη, άλλωστε, η Οδησσός υπήρξε επί πολλούς αιώνες ζωτικός κόμβος του Ελληνισμού στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Και είχα την ιδιαίτερη χαρά πριν από λίγο να συναντήσω εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, που αποτελούν τη ζωντανή συνέχεια της μακραίωνης αυτής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας. Και καθώς στις μέρες μας η πόλη αποτυπώνει τον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής και κατοχής, κάνει διπλούς τους δεσμούς που ενώνουν τα κράτη, τις κοινωνίες, αλλά και την κοινή ιστορική μας διαδρομή.

Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη δέσμευση της πατρίδας μου, της Ελλάδας, να παραμείνει στο πλευρό σας. Συμπαραστάτης στη δίκαιη προσπάθεια να υπερασπιστείτε το έδαφός σας, την εθνική σας κυριαρχία, αλλά και την αξιοπρέπεια των δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της Ουκρανίας».

mitsotakis zelenski odissos oukrania

Η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό της Ουκρανίας στις 06 Μαρτίου, 2024

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Αλλά πραγματικά σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και πραγματικά σας εύχομαι το καλύτερο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όλη η Ευρώπη στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από αυτήν την προσπάθεια», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φίλε Βολοντίμιρ, ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα για την προάσπιση της εθνικής της ακεραιότητας. Και το ότι είμαι προσωπικά εδώ στην Οδησσό τώρα, σημαίνει ότι ο Ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ, όπως εξάλλου το θέλει η κοινή μας ιστορία», τόνισε.

Το ευχαριστώ του Ζελένσκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρήκε το θάρρος να έρθει εδώ και ευχαριστώ για την στήριξη», ήταν τα λόγια του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Οδησσό.

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.

Η περιγραφή της πυραυλικής επίθεσης

Τη στιγμή της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό σε απόσταση αναπνοής από την ελληνική αποστολή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε δημοσιογράφος.

«Ήχησαν οι σειρήνες, ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα» περιέγραψε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Γεωργία Σκιντζή.

Η Οδησσός δέχθηκε και σήμερα βαλλιστική επίθεση από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής, κυβερνητικής και δημοσιογραφικής είναι καλά στην υγεία τους και δεν τίθεται θέμα για την ασφάλειά τους.

Όπως δήλωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν οι σειρήνες και υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και ενεργοποίηση αεράμυνας της περιοχής.

Κυβερνητικές πηγές: Ασφαλής ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή μετά την έκρηξη στην Οδησσό

Με βάση την ενημέρωση που έγινε στην ελληνική αποστολή από τις ουκρανικές αρχές, από την επίθεση, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα στην Πόλη της Οδησσού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική αποστολή είναι ασφαλείς.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένκσι, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Στην Ουκρανία βρίσκονται μαζί με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια του γραφείου Τύπου Κύρα Κάπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ