ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια - Αυστηρό πλαίσιο για τα μη κρατικά

Πιερρακάκης: Ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια - Αυστηρό πλαίσιο για τα μη κρατικά
Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια EUROKINSSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει πως «ξεκινά μια νέα εποχή, με πιο ισχυρά δημόσια Πανεπιστήμια και ένα αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ιδρυμάτων».

Στην ανάρτησή του, αφού ευχαρίστησε όσους και όσες ψήφισαν το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «ήταν δύο εξαιρετικά απαιτητικές εβδομάδες» αλλά και πως «χθες πετύχαμε μια νίκη για την Παιδεία. Συνεχίζουμε».

Μεταρρύθμιση που φέρνει την εκπαίδευση της Ελλάδας στον 21ο αιώνα

Η κυβέρνηση αναφέρει πως συνιστά μια μεταρρύθμιση που φέρνει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα της Ανώτατης Παιδείας.

Με το νέο νόμο τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αναμένεται να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-26. Θα έχουν αυστηρά κριτήρια ίδρυσης, τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη και θα προσφέρουν πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Παράλληλα, τα πτυχία των αποφοίτων των πανεπιστημίων αυτών θα είναι ισότιμα με εκείνα των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ο νόμος προβλέπει ότι σε αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει να διεξάγεται έρευνα, να διαθέτουν αυτοτελή κτίρια, βιβλιοθήκες, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εργαστήρια ανάλογα με τις ειδικότητες που παρέχουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει και την διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο αποτελούσε «φραγμό» για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί όχι μόνο η εγκατάσταση τριτοβάθμιων εκπαιδευτηρίων από υφιστάμενα ξένα πανεπιστήμια, αλλά η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων ανεξάρτητα από το αν είναι κερδοσκοπικά ή μη Νομικά Πρόσωπα.

Πιερρακάκης στο CNN Greece: Η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να συνομιλεί με το σήμερα και το αύριο

«Γιατί είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε με αυτή την αλλαγή» είχε διερωτηθεί σε άρθρο του στο CNN Greece ο υπουργός Παιδείας;

Για να απαντήσει πως «περισσότεροι από 40.000 νέες και νέοι μας σπουδάζουν εκτός Ελλάδας, ενώ διαθέτουμε μια ακαδημαϊκή διασπορά με λαμπρά μυαλά σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει έρθει η ώρα να μεγιστοποιήσουμε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, ώστε να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ αλλά και να υποδεχθούμε και φοιτητές από το εξωτερικό. Έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευκαιριών για όλους τους επιστήμονες της διασποράς προκειμένου να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να προσφέρουν στον τόπο τους».

«Πεποίθησή μας στο ΥΠΑΙΘΑ είναι ότι τα δημόσια πανεπιστήμια και τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση και στον επαναπροσδιορισμό της θέσης της χώρας μας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη» είχε σημειώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ