ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πότε επιστρέφει ο Κασσελάκης από Σπάρτη - Τι συμβαίνει με το πόθεν έσχες του

ΣΥΡΙΖΑ: Πότε επιστρέφει ο Κασσελάκης από Σπάρτη - Τι συμβαίνει με το πόθεν έσχες του
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

Μεταξύ 30 Μαρτίου και 5 Απριλίου θα επιστρέψει από τη Σπάρτη ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου και θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Εν προκειμένω, την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η κατανομή αρμοδιοτήτων όσο θα απουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εργασία που ξεκίνησε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου το περασμένο Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια, εξάλλου, της απουσίας Κασσελάκη θα πραγματοποιηθεί και μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, η χαμηλή συμμετοχή δικαιολογείται από τις ίδιες πηγές με το ότι στο 70% των Οργανώσεων Μελών δεν στήθηκαν κάλπες λόγω συναινετικής επιλογής των συντονιστικών, αλλά και το ότι τα ποσοστά συμμετοχής είναι παρόμοια με του 2022, μολονότι τότε υπήρχαν τάσεις και πόλωση αφού μόνο όσοι συμμετείχαν σε εκείνη τη διαδικασία μπορούσαν να ψηφίσουν και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης ναι μεν δεν υποχρεούται να το κάνει άμεσα, αλλά οφείλει να προχωρήσει στην κατάθεση Αρχικής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στο πλαίσιο του νόμου για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, στον προβλεπόμενο χρόνο κι όπως νόμος ορίζει», σημειώνουν επίσης πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ως προς την εταιρεία στην αλλοδαπή, οι ίδιες πηγές επιμένουν πως ο κ. Κασσελάκης έχει φορολογηθεί μέχρι το τελευταίο δολάριο ως 50% και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του επίμαχου νόμου του 2016 έχει πολλές πιθανότητες να δικαιωθεί.

Όσον αφορά τις καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή, υπενθυμίζουν πως ψήφισε τους Ποινικούς Κώδικες, ήθελε να είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, είχε περιοδεύσει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ζάκυνθο, αλλά μετά από κάποιους μήνες αποχώρησε.

Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην αξιωματική αντιπολίτευση το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ για τα Τέμπη, ιδίως για το ότι δεν αποδίδει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει προσπάθεια για κοινό πόρισμα των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά δεν τρέφουν ελπίδες για κάτι τέτοιο.

Παραλλήλως, επιμένουν πως επειδή τα αδικήματα είναι διά παραλείψεως δεν έχει εφαρμογή ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και δεν απαιτείται η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, αλλά ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης κι ο νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μπορούν να παραπεμφθούν άμεσα στην τακτική δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στο ότι η ανάπτυξη για το 2023 έκλεισε στο 2%, χαμηλότερα από όσο είχαν εκτιμήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι ΟΟΣΑ, όσο και στο ότι οι επενδυτικές επιδόσεις είναι χαλαρές.

Παραλλήλως, δίνουν έμφαση στο ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πρώτη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων, στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως η Παλαιστίνη, το Μαλάουι και η Ζιμπάμπουε.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά, αύριο Τρίτη στις 19.00, στην Τεχνόπολη, θα γίνει η παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και το φορολογικό τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Την Πέμπτη, θα παρουσιαστούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η ευρωπαϊκή διακήρυξη, στις 19.00, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Και στις δύο εκδηλώσεις θα μιλήσει ο κ. Κασσελάκης, αλλά όχι μόνο αυτός.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η πλατφόρμα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές- είναι εκατοντάδες αυτή τη στιγμή- θα κλείσει στις 17 Μαρτίου, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα διεξαχθούν οι προκριματικές, μόνο με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάδειξη των υποψήφιων θα γίνει με την ανάλογη ποσόστωση μέσα από διαχωρισμό σε περιφέρειες και με ποσόστωση 50- 50 για τα δύο φύλα.

Για παράδειγμα, η Δυτική Μακεδονία θα έχει έναν υποψήφιο.

Παραλλήλως, τρέχει η διαδικασία ελέγχου των βιογραφικών.

Μέχρι τις ευρωεκλογές, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα περιφερειακά συνέδρια- δύο τον Απρίλιο σε Πάτρα και Ηράκλειο και δύο το Μάιο σε Θεσσαλονίκη και Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (δεν έχει προσδιοριστεί η πόλη).

Σύντομα, επίσης, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η καμπάνια για την ακρίβεια, ενώ τον Απρίλιο θα γίνει εκδήλωση και για τη στεγαστική πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ