ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για Τέμπη: Διεκόπη η συνεδρίαση μόλις εισήλθε η Κωνσταντοπούλου

Εξεταστική για Τέμπη: Διεκόπη η συνεδρίαση μόλις εισήλθε η Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΙΝ ΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διεκόπη η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα για τα Τέμπη, μετά την είσοδο της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε αυτή, καθώς έχει εξαιρεθεί από την εν λόγω επιτροπή. 

Η εξαίρεσή της στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής είχε αποφασιστεί επειδή ταυτόχρονα είναι συνήγορος οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος της ζήτησε να αποχωρήσει άμεσα, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε.

Τότε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μαρκόπουλος διέκοψε τη συνεδρίαση για να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για τα επόμενα βήματα.

Η συνεδρίαση εν μέσω φωνών, διακόπηκε περίπου στις 4.30 το απόγευμα για μία ώρα, ενώ οι εργασίες θα μεταφερθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Aπίστευτοι διάλογοι στην εξεταστική

Με βάση τον κανονισμό της βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτρέπεται ως βουλευτής να παρακολουθήσει αλλά όχι να πάρει το λόγο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η αντιπαράθεση με έναν έντονο διάλογο:

Κωνσταντοπούλου: «Αφήστε με να ακουστώ γιατί στρέφομαι εναντίον σας με αίτηση εξαίρεσης γιατί επιχειρείτε το μπάζωμα των ευθυνών, να κλείστε την επιτροπή βίαια»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος της κλείνει το μικρόφωνο.

Μαρκόπουλος: «βάσει του άρθρου 37 παρ3 βουλευτής μπορεί να παρακολουθεί που δεν ανήκει στην επιτροπή, χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου. Η επιστολή που στείλατε ως εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής δεν έχει αντίκρισμα».

Τσαβδαρίδης: «Ο κοινοβουλευτικός ακτιβισμός θυμίζει άλλη εποχή!»

Κωνσταντοπούλου: «Καταθέτουμε αίτηση εξαίρεσης του προέδρου της επιτροπής. Η Ελλάδα βίωσε στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Το δυστύχημα των Τεμπών βύθισε στο πένθος»

Εκείνη τη στιγμή η Ζωή Κωνσταντοπούλου σηκώνεται και καταθέτει έγγραφο στο προεδρείο

Τσαβδαρίδης: «Συμπεριφορά βουλευτή και μάλιστα πρώην προέδρου Βουλής»

Κωνσταντοπούλου: Πάτε να θάψετε την υπόθεση, με 57 νεκρούς.

Μαρκόπουλος: «Δεν γράφεται τίποτα. Παρακαλώ να σταματήσει αυτό το θέατρο. Το θέατρο Δευτέρας παίζονταν τη δεκαετία του 80’, μη το συνεχίζετε κοινοβουλευτικά. Μη μας επαναφέρετε στη περίοδο άλλων κομμάτων. Συνεχίστε κ. Τσαβδαρίδη σαν να μην υπάρχει η κυρία Κωνσταντοπούλου».

Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει αίτηση εξαίρεσης και δεν μπορείτε να πείτε τίποτα. Πρέπει να μου δοθεί ο λόγος να αναπτύξω και να αποφανθεί η επιτροπή. Προσπαθείτε να κλείστε τις εργασίες»

Μαρκόπουλος: Για να υπάρχει αίτημα πρέπει να κατατεθεί από μέλος της επιτροπής. Πρόταση μομφής δεν μπορεί να υπάρξει στον πρόεδρο και προεδρείο διαρκών επιτροπών. Μπορεί η βουλή να εκφράσει μομφή κατά προέδρου με 50 υπογραφές.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν θα καταγράφεται δεν αποτελεί μέλος εξεταστικής

Μαρκόπουλος: Εχετε χάσει την ψυχραιμία σας κυρία Κωνσταντοπούλου. Εκτίθεστε. Είστε αντικοινοβουλευτική, δεν είναι στάση προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει αίτηση εξέτασης και οφείλετε να την εξετάσετε.

Βρεττός (βουλευτής Νίκης): Πώς το επιτρέπετε αυτό το πράγμα;

Μαρκόπουλος: Θέλετε να την αποβάλω; Ποια είναι η πρότασή σας; αυτή είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν μπορώ να την αλλάξω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ