ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Η αποχώρηση, η παραίτηση και η αποπομπή - Τα μηνύματα του Μαξίμου  

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Η αποχώρηση, η παραίτηση και η αποπομπή - Τα μηνύματα του Μαξίμου  

H Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

YIANNIS.PANAGOPOULOS.EUROKINISSI.GR

Ισχυρές αναταράξεις στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο προκάλεσε η υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία στοίχισε στο κυβερνητικό στρατόπεδο μία αναγκαστική αποχώρηση, μία παραίτηση και μία αποπομπή.

Ειδικότερα μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη διαρροή στοιχείων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατοίκων του εξωτερικού τα οποία έφτασαν στην κατοχή της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, η Άννα Μισέλ υποχρεώθηκε σε δήλωση αποχώρησης από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Η ίδια σε μια κίνηση «διευκόλυνσης» όπως θα μπορούσε να περιγραφεί, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις κάλπες του Ιουνίου, εφόσον το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως.

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη «απώλεια» για το κυβερνητικό στρατόπεδο αφορούσε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ασημακοπούλου απέκτησε τη λίστα με τα emails εκλογέων από συνεργάτη του κ. Σταυριανουδάκη μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Ο τελευταίος ο οποίος απεπέμφθη αποτελεί την τρίτη γαλάζια απώλεια από την συγκεκριμένα υπόθεση.

Τα μηνύματα του Μαξίμου

Όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές βασικός στόχος και του ίδιου του πρωθυπουργού - από την πρώτη στιγμή - ήταν να μην υπάρξουν σκιές γύρω από την υπόθεση καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να είχε επιπτώσεις και στο εγχείρημα της επιστολικής ψήφου, η επιτυχία της οποίας αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το Μαξίμου.

Γι αυτό άλλωστε και ξεκαθαρίζουν ρητά πως σε καμία περίπτωση η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, γιατί ο Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση.

Για το λόγο αυτό η μεν Άννα Ασημακοπούλου έθεσε εαυτήν εκτός κούρσας ευρωεκλογών, ο δε Μιχάλης Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο που σήμερα είναι Γραμματέας αποδήμων της ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές, σημείωναν πάντως πως η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της Ασημακοπούλου στο ευρωκοινοβούλιο καθώς και το έργο του Σταυριανουδάκη στο Εσωτερικών. Ωστόσο, συμπλήρωναν κάποια πράγματα δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τα κόμματα να κάνουν λόγο για ετεροχρονισμένη κυβερνητική αντίδραση και για παραδοχή ενοχής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται» και πρόσθεσε πως «όσα εξιλαστήρια θύματα κι αν θυσιάσει, και αυτή η πραγματικότητα θα τον κυνηγάει».

«Να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων» ζητά το ΠΑΣΟΚ και καλεί την υπουργό Εσωτερικών να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του κάνει λόγο για «έμμεση παραδοχή ενοχής από τη ΝΔ για τη διαρροή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ