ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία «σταθμός» Ευρώπης - Αιγύπτου: Το μεταναστευτικό, η ενέργεια και τα οφέλη για την Ελλάδα

Συμφωνία «σταθμός» Ευρώπης - Αιγύπτου: Το μεταναστευτικό, η ενέργεια και τα οφέλη για την Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Τη Στρατηγική Συνεργασία ΕΕ - Αιγύπτου υπέγραψαν την Κυριακή (17/3) οι ηγέτες που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο του Καΐρου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών. Στο τραπέζι του πρόεδρου Σίσι, κάθισαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, o πρωθυπουργός Βελγίου- προεδρεύων ΕΕ Αλεξάντερ ντε Κρόο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Τζόρτζια Μελόνι, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η συνεργασία βασίζεται σε έξι πυλώνες που θα υποστηριχθούν από ένα καινούριο οικονομικό πακέτο υποστήριξης 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία πλήττεται και εξαιτίας της κρίσης στο Σουέζ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις και εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια και Άνθρωποι και δεξιότητες. Βασικός στόχο των ηγετών ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική με το βλέμμα και στον πόλεμο στη Γάζα.

Μητσοτάκης και Αλ Σίσι υπέγραψαν το «ΑΣΣ»

Πριν από τη διάσκεψη της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Ελλάδα και Αίγυπτος συστήνουν το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», το οποίο θα συνεδριάζει κάθε δυο χρόνια ξεκινώντας από το προσεχές διάστημα όπου θα συνεδριάσει στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας», επισημαίνεται στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Αιγύπτου.

Μετά το τέλος της διάσκεψης της Ολομέλειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι η Αθήνα θα συνεργαστεί στενά με το Κάιρο για την αποτροπή δημιουργίας ενός νέου διαδρόμου μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

«Η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΈ, όπως πράττει έως τώρα, και να αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αίγυπτος σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση υπογράφεται σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στη Μέση Ανατολή. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη Γάζα. Η κατάσταση απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το άνοιγμα όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα.

Είναι υψίστης σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να αποτραπεί η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας. Θα συνεργαστούμε επίσης πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης, δίνοντας την ευκαιρία σε μετανάστες να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια».

Τι σημαίνει η Ηλεκτρική διασύνδεση Αθήνας - Καΐρου

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ενεργειακή συνεργασία με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY), το οποίο θα μεταφέρει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από το Κάιρο στην Αθήνα συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Το μεγαλόπνοο αυτό έργο αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον ενεργειακό χάρτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας αυτό το σκέλος της ευρύτερης συμφωνίας, τόνισε: «Με τον πρόεδρο Αλ Σίσι αναφερθήκαμε στο μέλλον της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές. Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου θα καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το project «GREGΥ Interconnector», με το οποίο ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 950 χιλιόμετρων και ισχύος 3.000 MW ουσιαστικά θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές από την Αίγυπτο απευθείας στην Αττική. Απώτερος στόχος είναι να γίνει εξαγωγή της πράσινης ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ένα μέρος αυτής θα αξιοποιείται από την ελληνική βιομηχανία και τις ελληνικές οικογένειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ