ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερυθρά Θάλασσα: Διπλωματικές «ασπίδες» κατά των Χούθι - Ο ρόλος της Ελλάδας

Ερυθρά Θάλασσα: Διπλωματικές «ασπίδες» κατά των Χούθι - Ο ρόλος της Ελλάδας

Το πλοίο FGS HESSEN παρείχε στενή προστασία σε ένα εμπορικό σκάφος συμφερόντων της ΕΕ στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα και κατέστρεψε ένα USV των Χούθι

Χ / EUNAVFOR ASPIDES

Στο φουλ δουλεύουν οι «διπλωματικές μηχανές» για την ανησυχητική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς έχει εξελιχθεί σε «επικίνδυνη θάλασσα» από τότε που οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους στα τέλη Νοεμβρίου. 

Παρά την προστασία που παρέχουν διεθνείς ναυτικές δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή σε πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, οι αντάρτες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις τους, ενώ και οι σομαλοί πειρατές αναλαμβάνουν δράση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής, με αποτέλεσμα το 13% του παγκόσμιου διά θαλάσσης εμπορίου να δέχεται επίθεση, σύμφωνα με την ναυτιλιακή οργάνωση Bimco.

Τον «στρατηγικό ρόλο» της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και το «ενισχυμένο» γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας προτάσσει η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη Μέση Ανατολή, ώστε να διασφαλιστεί ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση, ενώ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» με το επιχειρησιακό στρατηγείο να βρίσκεται στη Λάρισα.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Κόλπο

gerapetritis Luigi Di Maio

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για την περιοχή του Κόλπου Λουίτζι ντι Μάιο στη Σύνοδο του Μοσκάτ (9 Οκτωβρίου 2023)

Χ / Υπουργείο Εξωτερικών


Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης,συναντήθηκε με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Κόλπο, Λουίτζι Ντι Μάιο όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει έναν σταθερό δομημένο διάλογο υπογραμμίζοντας την σημασία της ασφάλειας του διεθνούς εμπορίου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Γάζα, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην κυπριακή πρωτοβουλία για διάνοιξη θαλασσίου διαδρόμου και υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν παράλληλα περισσότεροι χερσαίοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να μπορέσει να διοχετευθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε ακόμη: Bloomberg: Ρωσία - Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία με τους Χούθι για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η βαθιά ανησυχία για τις "σοβαρές εξελίξεις στο Ισραήλ και στην Γκάζα", είχε αποτυπωθεί στα Συμπεράσματα της Υπουργικής Συνόδου μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσκάτ στις 8 Οκτωβρίου του 2023 καταδικάζοντας όλες οι επιθέσεις κατά αμάχων.

Η Υπουργική Σύνοδος μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είχε καλέσει σε αυτοσυγκράτηση και ηρεμία όλες τις πλευρές, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Επιχείρηση Ασπίδες: Στον πρώτο μήνα έναρξή της προστατεύτηκαν 35 εμπορικά πλοία

Έναν σχεδόν μήνα επιχειρήσεων μετρούν οι «Ασπίδες». Στον πρώτο απολογισμό, από τις 19 Φεβρουαρίου τα πολεμικά πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση Ασπίδες, στην οποία συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα Ύδρα, έχουν προστατεύσει 35 εμπορικά πλοία. Επίσης έχουν καταρρίψει 8 drones και έχουν απωθήσει άλλα τρία τα οποία αποτέλεσαν κίνδυνο για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Υπενθυμίζεται ότι διοικητής επιχειρήσεων είναι ο Έλληνας αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο οποίος την Τρίτη επισκέφθηκε γαλλικό πολεμικό πλοίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ