ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση-Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση για την πρόταση δυσπιστίας

Τέμπη: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση-Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση για την πρόταση δυσπιστίας
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Για σενάρια συνωμοσίας κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την αντιπολίτευση να τονίζει πως «καθημερινά πέφτουν οι μάσκες». Επίσης, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να «σηκώνει το γάντι» και να αποδέχεται την πρωτοβουλία, εφόσον, όπως είπε, αυτή κατατεθεί.

Ήδη στην πρόταση Ανδρουλάκη έχουν απαντήσει θετικά, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά, ενώ ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Μαρινάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη - Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω

Για αντικυβερνητική εκστρατεία κάνει λόγο σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μετά και το κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη προς την αντιπολίτευση να υποβάλλουν πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, με αφορμή το δημοσίευμα εφημερίδας περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μαρινάκης:

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Βήματος της Κυριακής» και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση.

Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος, όμως, προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των «Σπαρτιατών».

Ας πάρουμε πρώτα τα πράγματα με τη σειρά:

1.⁠ ⁠Άπαντες συμφωνούν, ακόμα και οι συκοφάντες, ότι η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας.

2.⁠ Είναι τόσο «μεγάλη» η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού ΒΗΜΑτος ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023. Και στο υλικό αυτό οι διάλογοι περιλαμβάνουν, βεβαίως, όλα τα πρόσωπα που συνομιλούσαν..

3.⁠ Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου Σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη.

Τι ισχυρίζονται, λοιπόν, τώρα, οι συκοφάντες-τυμβωρύχοι; Αμφισβητούν, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο, ακόμα και το ομολογημένο ανθρώπινο παράπτωμα; Θέλουν να πουν ότι για το δυστύχημα δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και ότι φταίει «γενικά» μόνο η κυβέρνηση; Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει.

Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν!

Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας και εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Καλοδεχούμενη, συνεπώς, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί.

Είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο».

Νίκος Ανδρουλάκης: Καλεί την αντιπολίτευση σε πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας καλεί με δήλωσή του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το δημοσίευμα για αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Και όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας» σημειώνει.

«Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Κασσελάκης: Ζητεί την παραίτηση Μητσοτάκη και τη διεξαγωγή εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών

Σε νέο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία και τη διεξαγωγή εκλογών, παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε χαρακτηριστικά: Σκόπευα να σας απευθυνθώ μετά το τέλος της θητείας μου, όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε κρατική μονταζιέρα την ίδια τη νύχτα του εγκλήματος των Τεμπών, με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Την ίδια τη νύχτα που χάσαμε 57 συνανθρώπους μας και που τα σωστικά μέσα επιχειρούσαν να διασώσουν ζωές!

Το βίντεο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Κεχαγιά: Ζητάμε εκλογές, αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά ζητά με τη σειρά της εκλογές, τονίζοντας ότι το κόμμα θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας.

«Ναι» και από το ΚΚΕ στην πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη ΝΔ

«Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Επιπλέον, το ΚΚΕ σημειώνει: «Ενώ και στα ζητήματα που εμφανίζεται να διαφωνεί, π.χ. νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, υιοθετεί τη βασική στρατηγική γραμμή της ΝΔ, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 κι ο εξωραϊσμός της ΕΕ. Ακόμη και για το έγκλημα των Τεμπών η πρότασή του αφορούσε μόνο στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομική ζημία της ΕΕ. Προφανώς τώρα και κάτω από την επίδραση των δημοσκοπήσεων, αναζητά διέξοδο στα πολιτικά του αδιέξοδα».

«Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει τη μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι», καταλήγουν πηγές του κόμματος.

Τι πρέπει να γίνει για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με το Άρθρο 84:

  • H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
  • Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  • H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Για την κατάθεση αυτή, απαιτείται να συναινέσουν 50 βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ