ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Γνωρίζω καλά ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη στα Τέμπη

Μητσοτάκης: Γνωρίζω καλά ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη στα Τέμπη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

«Γνωρίζω καλά ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη στα Τέμπη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη και συνέχισε λέγοντας πως «συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της διοίκησης».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εργαλειοποιεί τον πόνο των συγγενών, ενώ χαρακτήρισε προσβλητική την κατηγορία ότι ο ίδιος συμμετείχε στο μοντάζ των ηχητικών με τις συνομιλίες, αμέσως μετά το δυστύχημα. «Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της το σύνολο των ηχητικών και αυτή θα ερευνήσει πώς αυτά διέρρευσαν», υπογράμμισε.

«Οι γυναίκες έχουν εμπιστονύνη στην ΕΛ.ΑΣ.»

Σχετικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σημείωσε πως «Οι γυναίκες έχουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, πληθαίνουν οι καταγγελίες παρά το γεγονός στους Αγίους Αναργύρους».

Ερωτηθείς σχετικά, για το αν τα περιπολικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ταξί, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «Υπάρχει μέσα στο κράτος η λογική του ωχαδελφισμού, αλλά υπάρχει και η άλλη όψη αστυνομικών που μετατρέπουν τα περιπολικά τους και σε ταξί» και υπενθύμισε τις πυρκαγιές, όπου οι αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα-πόρτα για να βγάλουν τους ηλικιωμένους.

«Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές διαδικασίες για ό,τι γίνεται μετά την καταγγελία περιστατικού βίας», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ για το panic button είπε ότι «είναι πραγματικότητα, είναι μια σημαντική καινοτομία».

Για το περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους είπε πως συνιστά «υπενθύμιση ότι όταν θέλουμε να κάνουμε τομές θα έχουμε και πισωγυρίσματα και αυτό πρέπει να μας κάνει να τρέξουμε πιο γρήγορα».

«Είχαμε εντοπίσει ότι σε συγκεκριμένα τμήματα δεν υπήρχε επαρκής στελέχωση. Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς στη φύλαξη υψηλών προσώπων και υπήρχαν αντιδράσεις όταν τους αποσύραμε», σημείωσε και είπε πως πρέπει «να απαλλάξουμε αστυνομικούς από γραφειοκρατικά καθήκοντα.

«Κάναμε βαθιές τομές στο κράτος και αυτό είναι κάτι ορατό», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Ant1.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τον Χρυσοχοΐδη» και εξήγησε πως «Αν γινόταν αυτό θα αλλάζαμε συνεχώς υπουργό».

«Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά»

Αναφερθείς στη νέα στρατηγική για την ενδοσχολική βία, είπε πως «Η δημιουργία της πλατφόρμας για την ενδοσχολική βίας είναι μια θετική εξέλιξη. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον για τις καταγγελίες των παιδιών που δέχονται bulllying».

«Έχω μεγαλώσει τρία παιδιά. Πρέπει να τους δίνουμε αγάπη και να τους βάζουμε όρια. Δεν μπορείς να τα κάνεις γης μαδιάμ και να μην έχεις επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά, αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο. Ίσως κάποιοι θέλουν να μείνουν παιδιά, όπως έχουμε ακούσει από την Αριστερά, για να μην έχουν τις επιπτώσεις», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει πιο έντονη παρουσία της Αστυνομίας σε περιοχές όπου εμφανίστηκαν περιστατικά βίας στους έφηβους, όπως έγινε στα βόρεια προάστεια, όπου η παρέμβαση λειτούργησε αποτρεπτικά».

«Την ακρίβεια την βιώνει ο καθένας»

Αναφορικά με την ακρίβεια είπε πως «την βιώνει ο καθένας πηγαίνοντας στο σουπερμάρκετ. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Θα πρέπει όμως να δούμε όλες τις παραμέτρους. Δείτε τι έγινε στο χώρο της ενέργειας, όπου με παρεμβάσεις μας οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά».

«Το θέμα δεν είναι μόνο να μην έχουμε αυξήσεις, αλλά να πέφτουν οι τιμές να έχουμε αποπληθωρισμό. Και αυτό που χρειάζεται είναι η μόνιμη αύξηση μισθών. Και αυτό κάνουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθωρισμού».

«Εξαιρετικά πετυχημένο το πρόγραμα στήριξης των νέων ζευγαριών»

Σε ερώτηση για την αύξηση στις τιμές των ενοικίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υλοποιείται μια σειρά από δράσεις για να στηριχθούν τα νέα ζευγάρια για το κόστος στέγης «Το πρόγραμμα σπίτι μου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο», είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα που τα ενοίκια ανεβαίνουν θα αρχίσουμε να έχουμε προσφορά διαμερισμάτων Ακινήτων το πρόγραμμα κοινωνική αντιπαροχής. Δίνουμε εκτάσεις σε κατασκευαστές και τρέχουμε προγράμματα για την φοιτητικά στέγη και παράλληλα με υπάρχουσες φοιτιτηκες εστίες», πρόσθεσε.

«Εξετάζουμε να χρηματοδοτούμε εμείς κάποια απογευματινά χειρουργεία»

Για τα απογευματινά χειρουργεία σημείωσε πως η κυβέρνηση με το υπουργείο Υγείας εξετάζει «να μπορούμε εμείς να χρηματοδοτούμε κάποια απογευματινά χειρουργεία ή με οικονομικά κριτήρια ή με χρόνο αναμονής» και είπε πως θα υπάρξουν σύντομα ανακινώσεις.

Ξεκαθάρισε ότι δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, αλλά περιπτώσεις με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Είπε ακόμα πως τα απογευματινά είναι και απάντηση σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και διάθεση να πληρώσουν λιγότερα από αυτά που θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα.

Επικίνδυνος αντισυστημισμός

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που θέτει η αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο αρχηγός αντιπολίτευσης ζητά εκλογές και την ίδια στιγμή που θέτει πήχη στο 17%. Στις προηγούμενες είχε πάρει 23%. Άρα γιατί ζητά εθνικές εκλογές;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κίνδυνο από έναν αντισυστημισμό που έχει επιλέξει η αντιπολίτευση, βλέποντας «υπόγειες συμμαχίες». « Η σχέση Κασσελάκη - Βελόπουλου μου θυμίζει τη σχέση Τσίπρα- Καμμένου», είπε χαρακτηριστικά.

Ένσταση κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινός τόπος με την αντιπολίτευση ώστε να υποβληθεί από κοινού ένσταση για τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις επερχόμενες εκλογές.

«Η νομοθετική μας πρωτοβουλία δικαιώνεται στο βαθμό που η υπόθεση εξετάζεται από το ανώτατο δικαστήριο», σημείωσε.

«Υπάρχει πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Για τα ελληνοτουρκικά και τη νέα ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εγείρει ζήτημα γκρίζων ζωνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «πολλές φορές και εμείς και τα μέσα πιάνονται από μια κουβέντα».

«Οι βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχει πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Και οι συμπολίτες μας δεν θέλουν μπελάδες με την Τουρκία και να είμαστε σε συνεχή ένταση», σημείωσε και όπως είπε «Εδώ και 12 μήνες δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις». «Έχουμε μειώσει σημαντικά τις ροές στα νησιά ανατολικού Αιγαίου» πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι η επίσκεψη στην Τουρκία θα γίνει, με πιθανότερη ημερομηνία την 13η Μάϊου, χωρίς όμως να το επιβεβαιώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ