ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στην ΕΕ για τη Μέση Ανατολή: Τι μήνυμα θα στείλουν οι «27» σε Ιράν και Ισραήλ

Συναγερμός στην ΕΕ για τη Μέση Ανατολή: Τι μήνυμα θα στείλουν οι «27» σε Ιράν και Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οι εξωτερικές σχέσεις με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η Ουκρανία και οι σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας αναμένεται να κυριαρχήσουν την πρώτη μέρα της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Το μήνυμα των 27 σε Ιράν και Ισραήλ

Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται στο κείμενο συμπερασμάτων να καταδικάσουν απερίφραστα και ομόφωνα τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, θα καλέσει σε αυστηρό τόνο το Ιράν και τους εκπροσώπους του σε άλλα κράτη να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις προς το Ισραήλ.

Ταυτόχρονα όμως οι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν όλες τις πλευρές και το Ιράν, αλλά και το Ισραήλ, να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση. Ο πλανήτης παρακολουθεί παγωμένος την κρίση να διαχέεται και να απειλεί να συμπαρασύρει τις μεγάλες δυνάμεις σε ένα σπιράλ συγκρούσεων.

Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ώστε να επιτευχθεί άμεσα μία εκεχειρία και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Ταυτόχρονα αναμένεται να δεσμευτεί πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να φτάσει η απαιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια στου Παλαιστινίους που ζουν σε άθλιες συνθήκες στη Γάζα.

Στο τραπέζι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις

Στη συζήτηση για την Τουρκία, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η βάση άλλωστε συζήτησης τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.

Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών

Αρκετές ειδήσεις έκρυβε η χθεσινή (16/04) ομιλία του Πρωθυπουργού στο Our Ocean Conference, στη σημαντική διοργάνωση που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος – ελληνικών θαλασσών (νησιών, θαλάσσιων οικοτόπων, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως δημιουργείται ένα ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά, με χρηματοδότηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.

Συγκεκριμένα οι πόροι του ταμείου θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την τιμή του δικαιώματος άνθρακα και θα χρηματοδοτήσουν τη σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ενώ θα συμβάλλει και στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων.

Drone, δορυφόροι και Τεχνητή Νοημοσύνη για τα θαλάσσια πάρκα

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της χώρας να δημιουργήσει δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως θα απαγορευτεί σε αυτές τις περιοχές η αλιεία με μηχανότρατες έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030.

Στα θαλάσσια πάρκα θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να περιπολούνται αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026.
Ενώ η χώρα δεσμεύεται να απομακρύνει τα πλαστικά απορρίμματα στα ύδατα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ