ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης για Συμφωνία των Πρεσπών: Διπλωματικό πλεονέκτημα, η μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας

Βορίδης για Συμφωνία των Πρεσπών: Διπλωματικό πλεονέκτημα, η μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης

INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Νέα Δημοκρατία, όταν αυτή τέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως η μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας σήμερα, συνιστά διπλωματικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο «Talk Radio 989» ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει στη Βουλή ότι άπαξ και κυρωθεί, δεσμεύει και δεν μπορεί κανείς να αποστεί από αυτήν. Όταν, στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, μας έθεταν το ζήτημα, «τώρα που θα εκλεγείτε, θα την ακυρώσετε;», εμείς λέγαμε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί. Το λέγαμε προεκλογικά. Άρα, τώρα εμείς δεν έχουμε κανενός είδους ασυνέπεια ως προς αυτό».

Απαντώντας στο ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί δεν έχετε κυρώσει τα μνημόνια;» δήλωσε πως «η αντιπολίτευση ζητά, κατ' ουσίαν, οι της Βόρειας Μακεδονίας να έρχονται να αμφισβητούν τον πυρήνα - που είναι η όποια λύση δόθηκε με όποιο τρόπο δόθηκε στο θέμα της ονομασίας - και εμείς να τρέχουμε να κυρώσουμε τα μνημόνια».

Απεναντίας «ο πρωθυπουργός λέει "ευτυχώς που εμείς επί πέντε χρόνια δεν το έχουμε κάνει αυτό, γιατί φοβόμασταν μια τέτοια εξέλιξη και προφανώς θέλαμε να έχουμε μια σειρά από μοχλούς αμύνης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας στην κατεύθυνση αυτή, ένας από τους μοχλούς αμύνης ήταν το θέμα της κυρώσεως"».

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο Μ. Βορίδης, «σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, να έχουμε αυτό το διπλωματικό πλεονέκτημα» αλλά έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και «μας λέει ότι πρέπει να παραιτηθούμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ