ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Ποτέ δεν ήμασταν φίλοι με τον Τσίπρα

Βαρουφάκης: Ποτέ δεν ήμασταν φίλοι με τον Τσίπρα
EUTERS/Sergio Perez

Για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Welt. Στο στόχαστρο του πρώην υπουργού Οικονομικών όμως, βρέθηκαν, για άλλη μία φορά, η Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Φρανσουά Ολάντ.

Αφορμή για τη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα στάθηκε η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου, στις 24 Αυγούστου, για την προώθηση του οποίου ο κ. Βαρουφάκης θα ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία.

«Ποτέ δεν υπήρξε εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών μίας χρεωκοπημένης χώρας, που θα έλεγε ‘όχι’ στους δανειστές. Αλλά όταν είναι κανείς χρεωκοπημένος, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση αποπληρώνοντας τα παλιά δάνεια με καινούργια» λέει ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα»

«Είστε ακόμα φίλοι με τον Τσίπρα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος της Welt και ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά:

«Όχι. Κατά βάση ποτέ δεν ήμασταν φίλοι. Για κάποιο χρονικό διάστημα πίστευα ότι θα γινόμασταν. Για να σας το πω ξεκάθαρα: ο Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε».

«Η συμφωνία μου με τον Τσίπρα ήταν ότι είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω την ελαττωματική δομή της ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή. Όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στον Τσίπρα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα αναλάμβανα κυβερνητική ευθύνη. Μέχρι που με πλησίασε ο ίδιος και μου είπε: ‘θέλω να το κάνεις, εκτός από σένα δεν ξέρω άλλον που μπορεί να τα καταφέρει», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Εν τέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «υπέγραψε συμφωνία οι οποίες προέβλεπα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε».

«Αν θέλαμε να συμβεί αυτό που συνέβη, τότε γιατί δεν το αφήναμε από την αρχή στους συντηρητικούς; Εκείνοι το πίστευαν. Εμείς όχι» σημειώνει.

Ερωτηθείς αν βλέπει σήμερα τον Πρωθυπουργό απαντά: «Όχι, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε».

«Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τι σημαίνει η λέξη»

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για «σχέδιο Σόιμπλε» με στόχο την αναμόρφωση της ευρωζώνης, προσθέτει:

«Αν μη τι άλλο, ήταν ένα σχέδιο. Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τί σημαίνει η λέξη σχέδιο. Η Μέρκελ δεν θα λάμβανε ποτέ μία απόφαση, αν μπορούσε να την αναβάλει για την επομένη και να δει τι άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε. Αυτό είναι πολύ κακό για την Ευρώπη».

Όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης εγκωμιάζει τη στάση της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση: «Σε αυτό το σημείο εξακολουθώ να υποστηρίζω τη Μέρκελ. Γιατί είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ηθική ευθύνη απέναντι σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο, τον πόλεμο και την πείνα» λέει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει: «Με δεδομένη την έκταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν κάνουν διαφορά για το οικονομικό σύστημα. Από οικονομικής άποψης θα έλεγα μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση έχει βοηθήσει την Ελλάδα. Και αυτό γιατί πολλοί πρόσφυγες έρχονται με χρήματα στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ