ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσβλέπουν σε πολιτική συμφωνία για αξιολόγηση έως το τέλος του 2016

Προσβλέπουν σε πολιτική συμφωνία για αξιολόγηση έως το τέλος του 2016
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πιερ Μοσκοβισί EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Το τέλος της χρονιάς βάζουν πλέον ελληνική κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί ως στόχο για την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Εκ των πραγμάτων λοιπόν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναμένεται να καταγραφεί η σημαντική πρόοδος στην διαπραγμάτευση που διαπίστωσαν χθες οι κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ κατά την συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κατάληξη.

Κυβερνητικές πηγές είναι ενδεικτικό πως σχολίαζαν για το περιεχόμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον εκτελεστικό σύμβουλο της ΕΚΤ, πως οι δυο τους ανέφεραν ότι ως το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχει επέλθει η πολιτική συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών.

Οι Τσίπρας και Κερέ συζήτησαν διεξοδικά για την δεύτερη αξιολόγηση και επιβεβαίωσαν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) την Ελλάδα, με απόφαση της ΕΚΤ. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και έναρξη της συζήτησης για το χρέος με εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακρυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσής του.

Ομοίως, ο οδικός χάρτης επιβεβαιώθηκε και στην συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί που έγινε αμέσως μετά, με τον Επίτροπο επί των Οικονομικών να μιλά για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μαξίμου εκτιμήθηκε από κοινού ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης ενώ συμφωνήθηκε ότι πρέπει άμεσα να αρχίσει η συζήτηση επί ων μέτρων της απομείωσης του χρέους στη συνεδρίαση του eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα για την ευρωζώνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Πιερ Μοσκοβισί πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να δεχτεί υποχωρήσεις στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτι που έκανε τον δεύτερο να σχολιάσει πως και η Κομισιόν δεν επιθυμεί μία λύση έξω από το ευρωπαΪκό κοινωνικό μοντέλο με την υπενθύμιση πως ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει πάρει ξεκάθαρες θέσεις για τα εργασιακά σε δηλώσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό το καλοκαίρι του 2015.

Στις δηλώσεις του αργότερα εκτίμησε πως «μπορούμε να καταλήξουμε σε Staff Level Agreement πριν από το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο eurogroup ανοίγοντας τον δρόμο για μία συνολική συμφωνία.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του CNN Greece πως το ΔΝΤ ζητεί την λήψη νέων προληπτικών μέτρων για την διετία 2019-2020 επαναφέροντας την διαπραγμάτευση στο σκηνικό της περασμένης άνοιξης όταν ζητούσε πρόσθετα μέτρα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου πως η συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει κλείσει, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά όλα τα θέματα με το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ