ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόφτης» για όλες τις δουλειές

«Κόφτης» για όλες τις δουλειές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«H δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει και να βρεθεί λύση όπως βρέθηκε λύση και στην πρώτη αξιολόγηση».

Η φράση ανήκει σε ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα που αποφεύγει μεν να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και δανειστές θα καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει στη διαπραγμάτευση, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς, προσδιορίζει την παράταση του «κόφτη» ως το μέσο που θα οδηγήσει σε έναν πολιτικό συμβιβασμό.

Την προηγούμενη άνοιξη ήταν ο «κόφτης» δημοσιονομικής διόρθωσης που έβγαλε την ελληνική πλευρά από το αδιέξοδο, μπροστά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ να ληφθούν τότε πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Και τώρα, το Μέγαρο Μαξίμου θα έβλεπε ως μία συμβιβαστική λύση από την πλευρά του, για να μην ψηφίσει η κυβέρνηση μέτρα 4,2 δισ. που ζητά το ΔΝΤ να αποδεχτεί την επέκταση του κόφτη για μία διετία μετά την λήξη του προγράμματος.

Το επίμαχο σημείο μίας τέτοιας πρότασης, ωστόσο - που θα συνιστούσε υποχώρηση από την ελληνική πλευρά - συνδέεται με τον μη προσδιορισμό των μέτρων που θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έχουν συμφωνηθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με γραμμή για τα πλεονάσματα μετά το 2018, 2,5% +1% που θα διοχετευθεί για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλιώς, για να αποφύγει την νομοθέτηση μέτρων τώρα, θα αναγκαστεί ενδεχομένως να αποδεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% πιθανότατα για μία πενταετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο και δεν πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να σύρεται επ’ αόριστον και να φθάσει μέχρι το καλοκαίρι.

«Η Ευρώπη είναι τελείως διαφορετική πλέον. Καμία χώρα δεν έχει συμφέρον να υπάρξει μία ακόμη κρίση στο εσωτερικό της με εμπλοκές στο ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του.

Για το κυβερνητικό επιτελείο μόνο μία «τεχνητή κρίση» μπορεί να ανακόψει την πορεία της αξιολόγησης από κάποιους που εμφανίζουν αδιάλλακτη στάση για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ωστόσο ότι «δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχουν πολιτικοί ή κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που θέλουν να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης ενός άλλου κράτους».

Πάντως, στο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι και για το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αρμόδια πηγή πιστεύει ότι έως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει λύση και διευκρινίζει πως η κυβέρνηση θα συντάξει ένα κείμενο-επιστολή στο οποίο και θα δίνει πρόσθετες πληροφορίες και διαβεβαιώσεις για τις κοινωνικές παροχές που ψήφισε η κυβέρνηση από την υπεραπόδοση των εσόδων για το 2016.

Αυτό το κείμενο θα παραδοθεί προς συζήτηση από το οικονομικό επιτελείο στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κι αν γίνει αποδεκτό θα σταλεί ακολούθως στο Euroworking Group και στο Eurogroup ώστε να προχωρήσει και το ξεκλείδωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, εάν το θέμα ήταν νομικό θα μπορούσε να ξεπεραστεί εύκολα για την ελληνική πλευρά, ωστόσο το ζήτημα είναι πολιτικό, επομένως θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ