ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «διάψευση Κασσάνδρας» στο Μαξίμου

Επιχείρηση «διάψευση Κασσάνδρας» στο Μαξίμου
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί να διαψεύσει τις Κασσάνδρες κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση εντός του Ιανουαρίου και μάλιστα παραπέμποντας στη λύση που δόθηκε τον περασμένο Μάιο για την ολοκλήρωση της πρώτης.

Επισήμως, η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι προτίθεται να παρατείνει για δύο χρόνια τη λειτουργία του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης (2018-2019) όμως η αναφορά στην περασμένη άνοιξη δείχνει σαφώς προς την κατεύθυνση του κόφτη, ο οποίος τότε δημιουργήθηκε για να μην ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ (ύψους 3,6 δισ. τότε).

Το Μαξίμου δια των στελεχών του, κάνει λόγο για την ανάγκη να βρεθεί μία ισορροπία στη διαπραγμάτευση, δηλαδή ένας πολιτικός συμβιβασμός και ευελπιστεί πως οι δανειστές θα δεχτούν την ελληνική πρόταση, ούτως ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει τα στελέχη του σε περιοδείες, μία απόφαση που ελήφθη πριν από περίπου 10 ημέρες από τον πρωινό καφέ σε μία προσπάθεια προσέγγισης της κοινωνίας. Σε εκείνη την σύσκεψη κρίθηκε σκόπιμο να μην είναι μόνο ο πρωθυπουργός το πρόσωπο που θα βγαίνει έξω στον κόσμο, αλλά και οι υπουργοί με κύριο μέλημα την επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες και την γνωστοποίηση-προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος περιόδευσαν χθες σε Πάτρα και Κόρινθο αντιστοίχως και ήρθαν σε επαφή με πολίτες και τοπικούς φορείς ενώ επισκέφθηκαν και δημόσια ιδρύματα της περιοχής.

Οι δύο υπουργοί, έδωσαν και συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβάνοντας την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Αυτή συνοψίζεται στο ότι ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται τις εκλογές και ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να καταφύγει στην επιλογή ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές.

Οι κ.κ. Παππάς και Τζανακόπουλος υποστήριξαν ότι η επιστολή Τσακαλώτου δεν περιλαμβάνει καμία επιπλέον δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές, ενώ ειδικότερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης άφησε αιχμές για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι δεν μπορεί να επικαλείται ότι έχει εκλογές και ότι δεν μπορεί να πάει στο γερμανικό κοινοβούλιο με την επισήμανση πως «έχουμε κι εμείς κοινοβούλιο».

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι υπάρχουν οι γνωστές εκκρεμότητες στα εργασιακά και φυσικά η άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το τρίτο πρόγραμμα.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας είπε ότι εφόσον η αξιολόγηση κλείσει εγκαίρως η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το πρώτο τρίμηνο του 2017 ώστε να ξεκινήσει μέσα στην χρονιά η δοκιμαστική έξοδός της στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ