ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης στο CNN Greece: Επιστροφή στον εφιάλτη η κυβερνητική πρόταση Τσίπρα

Εριφύλη Πετράκου Εριφύλη Πετράκου - CNN Greece

Τη σοβαρότητα της ρύθμισης για το μπλόκο στο Κόμμα Κασιδιάρη, αποδεικνύει σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, η προσπάθεια παράκαμψής της με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος και τις διεργασίες για συμμαχίες που τελικά δεν προχώρησαν.

Μιλώντας στο CNN Greece στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Βορίδης πρώην υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική, τόνισε πως δέχθηκε δριμεία κριτική για την εν λόγω ρύθμιση, πως δεν δρομολογήθηκε εγκαίρως, πως χρειάστηκε να συμπληρωθεί ή πως έχει προβλήματα αντισυνταγματικότητας.

«Έχω ακούσει τα πάντα. Άμα ήταν τόσο χάλια, προφανώς δεν ήταν ανάγκη να κάνουνε και τόσα πράγματα προσπαθώντας να βρουν με ποια τεχνική να το πω θα την παρακάμψουν» επεσήμανε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως το κόμμα Κασιδιάρη έχει αλλάξει μέσα σε έναν μήνα τέσσερις αρχηγούς.

Επιστροφή στον «εφιάλτη» η κυβερνητική πρόταση Τσίπρα

Σχετικά με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περί σχηματισμού προοδευτικής διακυβέρνησης, σχολίασε πως ουσιαστικά αποτελεί μια επιστροφή στον «εφιάλτη» και την κυβερνητική δομή του 2015 με τη συμμετοχή των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη αντί του Πάνου Καμμένου.

«Αυτό είναι το σχήμα Τσίπρα. Αυτό λέει ο Τσίπρας ως προοδευτική διακυβέρνηση και εν συνεχεία, αφού μας γυρνά σε όλα αυτά τα εφιαλτικά, τα οποία κι όποιος τα είχε ξεχάσει, έχει φροντίσει ο Βαρουφάκης να του τα θυμίσει γιατί μας θύμισε το κλείσιμο των τραπεζών, μας θύμισε την επιστροφή στη δραχμή, άρχισε να συζητάει για τη ‘’Δήμητρα’’».

Συνέχισε λέγοντας πως αυτή η προοπτική είναι καταδικαστέα ακόμα και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αντιλήφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα προτάσσει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ψήφο ανοχής από το ΜέΡΑ25 καθώς οι ψήφοι δεν βγαίνουν.

Διερωτήθηκε πως μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα με κυβέρνηση μειοψηφίας καθώς θα αναζητεί πλειοψηφία σε κάθε νομοσχέδιο και κυβερνητική της πρωτοβουλία.

«Τελικώς, εάν τα βάλετε όλα αυτά μαζί, δηλαδή την πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση του Τσίπρα, τις θέσεις του Βαρουφάκη, τις θέσεις του Ανδρουλάκη που λέει ότι εγώ δε θέλω πρωθυπουργό ούτε τον Τσίπρα, ούτε τον Μητσοτάκη, καταλήγεις να φτάσεις στο εξής απολύτως ασφαλές συμπέρασμα: Σήμερα για την Ελλάδα υπάρχει μία κυβερνητική πρόταση και αυτή είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Η πρώτη κάλπη θα προδιαγράψει το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών

Στάθηκε στη σημασία των πρώτων εκλογών και ιδιαίτερα στα μεγέθη που αφορούν ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα καθώς θα δείξει και εάν είναι αναστρέψιμο το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές, αλλά και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

«Όσο πιο ψηλά είναι και πιο κοντά το αποτέλεσμα στο στόχο της αυτοδυναμίας θα ξέρουμε από την πρώτη εάν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση τη δεύτερη. Άρα η κρίσιμη κάλπη είναι η πρώτη κάλπη, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα προδιαγράψει και θα καθορίσει το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ