FOCUS

Οκτώ χρόνια Ιερώνυμος: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Οκτώ χρόνια Ιερώνυμος: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του
CNN Greece

Με μαύρο ή μπλε σκούρο καλυμμαύκι μοναχού, με σκούρο παλτό, χωρίς εγκόλπιο ή άλλο διακριτικό θα δεις τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, να κυκλοφορεί στην Αθήνα και να επιβλέπει το έργο της Εκκλησίας για τους μετανάστες και τους νέους.

Εάν δεν είχε ενεδυθεί το ράσο της ιεροσύνης, θα ήταν γεωργός, αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, φιλόσοφος. Θα είχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει πιο συχνά στη Γερμανία που σπούδασε και θα άκουγε – λίγο πιο δυνατά - στο αυτοκίνητο που οδηγεί πολλές φορές ο ίδιος, τις συνθέσεις του Γιόχαν Στράους.

Εάν δεν ήταν Αρχιεπίσκοπος, ο Ιωάννης Λιάπης, θα έπαιρνε ο ίδιος το υνί και θα όργωνε τα χωράφια αλλά τώρα «περιορίζεται» στο να μαζεύει ελιές στα κτήματα του και να φτιάχνει τυρί. Το μόνο προνόμιο που έχει κρατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ είναι να δοκιμάζει πρώτος το λάδι από τις ελιές και να χαϊδεύει τα νεογέννητα αρνάκια και κατσικάκια.

Αφήστε να μιλήσουν τα έργα, δεν χρειάζεται να μιλάμε εμείς

‘Ήταν μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου 2008, όταν τα εξωτερικά φώτα της Μητρόπολης Αθηνών άναψαν. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε εκλέξει τον 20ο Αρχιεπίσκοπό της. Τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο.

Η Εκκλησία γύρισε σελίδα, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που έφερε στην Εκκλησία τους νέους ακόμη και αν φορούσαν σκουλαρίκι και τζιν, στον φιλόσοφο Ιερώνυμο που «άναψε μηχανές» για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

arxiepiskopos cnn greece

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με το γενικό διευθυντή της Αποστολής κ. Κώστα Δήμτσα στο Μοναστήρι των Αγ.Θεοδώρων. Πηγή: CNN Greece

Περισσότερο εσωστρεφής και λιγομίλητος. «Αφήστε να μιλήσουν τα έργα, δεν χρειάζεται να μιλάμε εμείς» λέει συχνά στους συνεργάτες του, όταν δέχεται πυρά γιατί δεν μιλά συχνά για το έργο της Εκκλησίας και δεν τοποθετείται για τα κοινωνικά θέματα.

Συμφοιτητής με τον Πάπα Βενέδικτο

O Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Είναι το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη. Ένα από τα εγγονάκια του αδελφού του Αλέκου, λέγεται Γιάννης – Ιερώνυμος, όπως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Gratz Αυστρίας, στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Στη Γερμανία ήταν συμφοιτητής με τον πρώην Ποντίφικα, τον Πάπα Βενέδικτο, κατά κόσμον Γιόσεφ Ράτζιγνκερ. Τους ένωνε η αγάπη για την Ελληνική γλώσσα, άλλωστε ο πρώην Πάπας γνώρισε να διαβάζει αρχαία Ελληνικά.

arxiepiskopos4 cnn greece

Πηγή: CNN Greece

Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών καθώς και στο Γυμνάσιο Αυλώνος. Κάθε χρόνο συναντάται με τους μαθητές του από τη Λεόντειο στη Νέα Σμύρνη και από τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης που δίδασκε στην Αλίαρτο. Έχει κρατήσει το βαθμολόγιο των μαθητών του και σε κάθε συνάντησή τους το διαβάζει.

Το 1970 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την εργασία του «Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας». Το 1981 εξελέγη μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας. Παράλληλα με την αναστήλωση των εκκλησιών και των μοναστηριών ανεδείκνυε και τα αρχαία ελληνικά μνημεία. Το 1998 είχε διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.

Τα κατσίκια στη Ζάλτσα και ο καθαρισμός της Αγ. Μαρίνας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατοικεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο δεύτερο όροφο της οδού Αγίας Φιλοθέης σε ένα διαμέρισμα 120 τμ. Μόλις εξελέγη αρχιεπίσκοπος μετέφερε τα γερμανικά εγχειρίδια με μελέτες για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Το ησυχαστήριό του είναι στα Ζάλτσα Βοιωτίας.

Εκεί ίδρυσε πρόσφατα μία πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα με ειδική ράτσα κατσικιών, τα οποία έφερε από την Ισπανία. Στο κτήμα του υπάρχουν και τρία ελάφια.

arxiepiskopos cnn greece1

Πηγή: CNN Greece

Την παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας πηγαίνει με τον νυν μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο, στο ακατοίκητο νησί Άμπελος που ανήκει στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, το οποίο καθαρίζουν και στη συνέχεια Λειτουργούν. Πριν από λίγα χρόνια μετέφεραν εκεί και μία γεννήτρια.

Ως άτομα της οικογένειάς του θεωρεί τον προσωπικό του οδηγό Βλάσση (που έχει από τη μητρόπολη Θηβών) και τη γυναίκα του Μαρία, η οποία είναι και η μαγείρισσά του.

Το σπίτι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου παραμένει σφραγισμένο.

Κόκκορας με χυλοπίτες το αγαπημένο του φαγητό

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απομονώνεται στο πατρικό του σπίτι στα Οινόφυτα. Πίτες, όσπρια και τραχανάς δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι του. Το αγαπημένο φαγητό του είναι κόκκορας με μακαρόνια ή χυλοπίτες. Μαζεύει ελιές, φτιάχνει τυρί, επισκέπτεται τα χωράφια, προσεύχεται και εργάζεται απερίσπαστος.

arxiepiskopos cnn greece2

Πηγή: CNN.Greece

Εκεί έγραψε και τον ενθρονιστήριο λόγο του. «...Ιδού εγώ ανάμεσά σας, στην εποχή των μεγαλόστομων διακηρύξεων, του πληθωρισμού της κενολογίας και της ξύλινης γλώσσας, απρόθυμος να διατυπώσω υψιπετείς διακηρύξεις. Δεν έχω να καταθέσω προγραμματικές δηλώσεις. Άλλωστε αυτές είναι ήδη διατυπωμένες άπαξ και με περισσή σαφήνεια επί του Σταυρού», είπε μεταξύ άλλων στον ενθρονιστήριο Λόγο του που εκφώνησε στις 16 Φεβρουαρίου 2008 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Οι σχέσεις με την Πολιτεία

Μπορεί η Καύση των Νεκρών να αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις με την Πολιτεία, ωστόσο το 2011 συστάθηκε μικτή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Εκκλησίας για να λύνουν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους δύο φορείς. Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που διευθετήθηκαν για την Εκκλησία ήταν η αναγνώριση από το κράτος όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1988 μέχρι σήμερα και η ένταξη των κληρικών στο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (Ν. 4024/2011).

arxiepiskopos7copy


O Αρχιεπίσκοπος προσεύχεται στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στη Βοιωτία. Πηγή: CNN Greece

Ο λόγος του Θεού μέσω Twitter

Ο Λόγος του Θεού, με πρωτοβουλία του διαδίδεται μέσω Twitter. Επίσης, επί των ημερών του δημιουργήθηκαν ψηφιακά μουσεία και εικονικές θρησκευτικές περιηγήσεις τις οποίες μπορεί να κάνει ο επισκέπτης των ιστοσελίδων της Εκκλησίας.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και ηλεκτρονικά και οι ιερείς να ενημερωθούν για τα (εγκύκλια σημειώματα. Επίσης, διατίθεται χάρτης των ενοριών και των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής. Οι επισκέπτες μπορούν δηλώνοντας τη διεύθυνση κατοικίας τους να βρουν σε ποια ενορία ανήκουν.

Focus στο ανθρωπιστικό έργο

arxiepiskopos6 cnn greece
  • Ορισμένα από τα έργα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, τα οκτώ χρόνια που ανέλαβε το Πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος:
  • Εξασφάλισε τη χρηματοδότηση επισκευής και ολοκλήρωσης των εργασιών (συντήρηση αγιογραφιών, εικόνων κ.ά.) του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών που παραδίδεται στο κοινό μετά από 17 χρόνια τον επόμενο μήνα.
  • Η «Αποστολή» η οποία αναπτύσσει ανθρωπιστικό έργο σε συνεργασία με Μητροπόλεις, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Επίσης καθιέρωσε το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους δρόμους», το οποίο μέχρι σήμερα διανέμει καθημερινά 1.500 μερίδες φαγητού σε άπορους συνανθρώπους μας. Άλλωστε και ως μητροπολίτης Θηβών και Λεδαδείας, στα Οινόφυτα δημιούργησε «Κέντρο Ευαισθητοποίησης Πληθυσμού» σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών.
  • Ενίσχυσε το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το οποίο παρέχει κοινωνική και ψυχολογική στήριξη και φροντιστηριακά μαθήματα στα μέλη οικογενειών. Τα φροντιστήρια αφορούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μαθήματα προσωπικής φροντίδας, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ και παρέχουν πιστοποίηση από δημοσιες σχολές και ΚΕΚ που συνεργάζονται με το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας.
  • Στο κατάλυμα του Aγ. Πορφυρίου. Πηγή: CNN Greece
  • Δημιούργησε το Κέντρο Γεροντολογίας στο Δήλεσι Βοιωτίας και το Καρέλλειο Ίδρυμα στο Χαλάνδρι (πρότυπη μονάδα αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer).
  • Κατασκεύασε το Συνοδικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Συνοδικό Μέγαρο στους χώρους που βρίσκονταν τα τυπογραφεία της Αποστολικής Διακονίας.
  • Δημιούργησε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης που προσφέρει συνεχή κατάρτιση στους κληρικούς, αλλά και στα λαϊκά στελέχη της Αρχιεπισκοπής.
  • Δημιούργησε τη βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο κτίριο του πρώην Κακουργοδικείου Αθηνών στου Ψυρρή και τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
  • Ίδρυσε Παιδικό Σταθμό στο Δήλεσι Βοιωτίας, ο οποίος φιλοξενεί 60 παιδιά κυρίως απόρων οικογενειών, ακολουθώντας πρότυπες μεθόδους εκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ