FOCUS

Μαρκ Χάινταρ: Τεχνολογία για ενδυνάμωση της καθημερινότητας των ανθρώπων

Μαρκ Χάινταρ: Τεχνολογία για ενδυνάμωση της καθημερινότητας των ανθρώπων
Mark Haidar Twitter Account

Όταν οι τεχνολογικές δεξιότητες συνδυάζονται με το δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα, τότε μπορούν να γίνουν θαύματα από αυτά που αλλάζουν προς το καλύτερο τις ζωές των απλών ανθρώπων.

Αυτό πιστεύει ο καινοτόμος επιχειρηματίας, Μάρκ Χάινταρ, που μίλησε στο CNN Greece λίγη ώρα μετά την ομιλία του στο TedX Athens σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ξεκίνησε την πρώτη του εταιρία σε ηλικία μόλις 17 ετών στην πατρίδα του τον Λίβανο "επειδή χρειάστηκε και για να πληρώσω τις σπουδές μου". Το πρώτο του καθοριστικό τεχνολογικό ερέθισμα είχε έρθει από την παιδική του ηλικία όταν δυο υπολογιστές έγιναν δωρεά στο σχολείο του, κάτι που τον ενθουσίασε. "Από τότε άρχισα να μαθαίνω πληροφορική", σημείωσε.

Μέχρι τα 21 του ο Μαρκ είχε αναπτύξει το πρώτο πλήρως ενσωματωμένο λογισμικό διαχείρισης πανεπιστημιακού ιδρύματος με βάση το διαδίκτυο στο Λίβανο αλλά και την πρώτη 3D παιχνιδομηχανή στη Μέση Ανατολή, ενώ απέκτησε πτυχίο Computer Engineering και κατόπιν μεταπτυχιακό Electrical Engineering.

Η διάκριση όμως που ξεχώρισε ήταν η απονομή σε αυτόν του Βραβείου του Κοινού για το Καλύτερο Διαδικτυακό Προϊόν στη Μέση Ανατολή επειδή ψηφιοποίησε δημοτικά αρχεία σε χωριό του Λιβάνου.

Πηγή: TedX Athens/Mark Haidar Facebook Account

Αναφερόμενος ειδικότερα στο συγκεκριμένο έργο είπε στο CNN Greece πώς ένα χωριό ήταν υπό κατοχή "και 2.000 από εμάς γυρίσαμε πίσω στο χωριό μας, κανείς δεν ήξερε κανέναν και όλα τα στοιχεία ήταν γραμμένα στο χαρτί, έδωσα λύση στις δημοτικές αρχές και ψηφιοποίησα όλα τα έγγραφα και άρχισα να τα βάζω online, δημιούργησα ένα κοινωνικό δίκτυο για να ενώσω τους ανθρώπους".

Πριν δέκα χρόνια, ο Μαρκ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει το επιχειρηματικό του έργο με μεγαλύτερες αξιώσεις σε μια αγορά που θα του έδινε περισσότερες ευκαιρίες για αξιοποίηση των ιδεών του.

Έγινε συνιδρυτής της Dialexa, μιας παγκόσμιας εταιρείας καινοτομίας και ανάπτυξης τεχνολογίας ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 η Dialexa Labs παρουσίασε την Vinli, την πρώτη πλατφόρμα σύνδεσης για αυτοκίνητα.

"Είναι το πρώτο προϊόν τεχνολογίας που απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, σε όλα τα αυτοκίνητα και σε όλους τους οδηγούς στον κόσμο", υπογράμμισε ο ομιλών τρεις ξένες γλώσσες Μαρκ.

Τον ρωτήσαμε να μας μιλήσει λίγο περισσότερο για το προϊόν που έχει κάνει θραύση. "Είναι ένα μικρό μηχάνημα που συνδέεται σε κάθε αυτοκίνητο κατασκευασμένο μετά το 1996 στις ΗΠΑ και μετά το 2001 στην Ευρώπη", μας εξήγησε.

Συμπλήρωσε ότι τη στιγμή που το συνδέει κάποιος, λαμβάνει πρόσβαση σε τρία πράγματα: γρήγορο Internet μέσω Wifi, ένα ψηφιακό κατάστημα με εφαρμογές και ένα δίχτυ προστασίας για τον οδηγό μέσω υπηρεσιών.

"Επομένως εάν εμπλακεί κάποιος σε ατύχημα θα στείλει η εταιρεία το ασθενοφόρο, την αστυνομία, βοήθεια αμέσως, ή εάν το αυτοκίνητο σταματήσει αναίτια στο δρόμο θα στείλουμε φορτηγό να το μεταφέρει. Έχουμε ακόμα και υπηρεσία που μπορεί να διαγνώσει το αυτοκίνητό σου, εάν έχει κάποια θέματα, χωρίς να χρειαστεί να το πάς στο συνεργείο", τόνισε.

Περιγράφοντας τα επιτεύγματά του σε προσωπικό και επιχειρηματικό επίπεδο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον και στις νέες ιδέες που θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ζωής ανθρώπων όπως ήταν εκείνος στην αρχή της ζωής και της καριέρας του.

"Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τις ικανότητές μου και την επιθυμία μου να βγάλω χρήματα με τέτοιο τρόπο ώστε παράλληλα να βοηθήσω και να ενδυναμώσω ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Ήθελα να χρησιμοποιήσω την τεχνολογία για να βοηθήσω τους απλούς ανθρώπους...", εξήγησε για διαχρονικό το κίνητρό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ