FOCUS

TTIP: Η αδιαφανής διαπραγμάτευση και οι τομείς που επηρεάζει

TTIP: Η αδιαφανής διαπραγμάτευση και οι τομείς που επηρεάζει
CNN Greece

Η Διδάκτωρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζά, Δώρα Κοτσακά αποκαλύπτει στο CNN Greece την μυστική διαπραγμάτευση για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων.

H συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε. με τις επιμέρους υπο-συμφωνίες που περιλαμβάνει, επηρεάζει 2 δις ανθρώπους , 80 χώρες και τα δυο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η συμφωνία αυτή απορρυθμίζει και επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα του διεθνούς εμπορίου και επηρεάζει όλες της πτυχές της ζωής και ανθρώπινης δραστηριότητας αφού αφορά το περιβάλλον, τα τρόφιμα, την αγροτική παραγωγή, τα φάρμακα, την υγεία, την ασφάλεια, τις επιχειρήσεις, τα εργασιακά, τα προσωπικά δεδομένα, τα πνευματικά δικαιώματα, τις ψηφιακές ρυθμίσεις και τα πληροφοριακά συστήματα.

Όλες οι διαπραγματεύσεις της TTIP καλύπτονται από ένα πέπλο μυστικότητας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πρόσβαση στα έγγραφα της διαπραγμάτευσης μόνο σε καθορισμένα αναγνωστήρια ενώ απαγορεύεται η απομάκρυνση ή η αντιγραφή τους.

Μια από τις προτεραιότητες των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας είναι η κατάργηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων ενώ εισάγεται το αίτημα για κατάργηση των περιορισμών στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, στα φυτοφάρμακα, στο βοδινό κρέας με ορμόνες και στις αυξητικές ουσίες. Οι ΗΠΑ με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να αναστείλουν τους φραγμούς στις αμερικανικές εξαγωγές τροφίμων.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ΤΤΙΡ για την κατάργηση οικονομικών κανονισμών και για την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Με την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, την ISDS (Investor-State Dispute Settlement), οι πολυεθνικές εταιρίες θα έχουν την δυνατότητα να προσφεύγουν κατά συγκεκριμένων χωρών για ζημίες που υπέστησαν κατόποιν αποφάσεων δημόσιας πολιτικής αφού τους δίνεται η δυνατότητα νομικής υπόστασης ισοδύναμης με ενός έθνους-κράτους.

Δείτε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ