FOCUS

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: μια γιορτή υιοθεσίας στην Αθήνα

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: μια γιορτή υιοθεσίας στην Αθήνα

Με αφορμή την 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων, οι Atenistas διοργάνωσαν στην πλατεία Κλαυθμώνος μια μεγάλη γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων σκύλων υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Στη γιορτή συμμετείχαν 12 ζωοφιλικές οργανώσεις της Αττικής με σκύλους από τα καταφύγιά τους, ενώ την πλατεία κατέκλυσαν μικροί και μεγάλοι που αναζητούσαν έναν τετράποδο φίλο.

Αμαρτίες ανθρώπων...

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις χρόνο με το χρόνο. Η άρνηση ή η αμέλεια ορισμένων ασυνείδητων ιδιοκτητών να στειρώσουν το κατοικίδιό τους, η επιμονή κάποιων δήθεν φιλόζωων να αγοράζουν σκυλιά ράτσας, χρηματοδοτώντας έτσι μια αμφίβολης ηθικής βιομηχανία, αλλά και η αδυναμία κάποιων να ανταποκριθούν στις ανάγκες -σε χρόνο ή χρήμα- του ζώου τους είναι οι βασικότεροι λόγοι που ο αριθμός των αδέσποτων συνεχώς αυξάνεται.

Ο καθημερινός αγώνας των ζωοφιλικών οργανώσεων και του Δήμου Αθηναίων

Στον αντίποδα, εκατοντάδες ζωοφιλικές οργανώσεις και σωματεία σε όλη τη χώρα προσφέρουν σε εθελοντική βάση και με λιγοστούς πόρους ένα πολύτιμο έργο: σώζουν από το δρόμο ή από την κακοποίηση όσα αδέσποτα μπορούν, τα περιθάλπουν και στη συνέχεια φροντίζουν για την υιοθεσία τους. Αλλά και ο Δήμος Αθηναίων και το αρμόδιο Τμήμα Αστικής Πανίδας έχουν καταρτίσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το 2012 και περιλαμβάνει την περισυλλογή των αδέσποτων, την καταγραφή και τη σήμανσή τους, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, τον εμβολιασμό τους και την περίθαλψή τους σε περίπτωση που χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα. Μετά την αποθεραπεία τους και αν στο μεταξύ δεν υιοθετηθούν, τα υγιή ζώα επανατοποθετούνται στο χώρο όπου βρίσκονταν και πριν την περισυλλογή τους. Παράλληλα, ο Δήμος δέχεται και καταγγελίες στο 1595 για κακοποίηση δεσποζόμενων ζώων, οπότε και επεμβαίνει -έπειτα από εισαγγελική παραγγελία- , σε πολλές περιπτώσεις, αφαιρεί το ζώο από τον ιδιοκτήτη του και το μεταφέρει στη “Στέγη Ζώων Δήμου Αθηναίων”, όπου και μπορεί κάποιος να το γνωρίσει και να το υιοθετήσει.

Υιοθέτησε κι εσύ ένα αδέσποτο: δεν κοστίζει τίποτα!

Σε περίπτωση υιοθεσίας, ο Δήμος Αθηναίων παραδίδει το ζώο αποπαρασιτωμένο, εμβολιασμένο και με microchip, ενώ παρέχει και την τροφή του για έξι μήνες. Όταν το ζώο ενηλικιωθεί, ο Δήμος το παίρνει πίσω, το στειρώνει και στη συνέχεια το επιστρέφει στον ιδιοκτήτη του, χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Ανάλογη είναι και η οικονομική υποστήριξη που προσφέρουν πολλές ζωοφιλικές οργανώσεις σε όσους ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο, ώστε το κόστος να μην σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σε ένα αδέσποτο και στον μελλοντικό του ιδιοκτήτη.

Η υιοθεσία βέβαια ενός ζώου που έχει ήδη γνωρίσει το άσχημο πρόσωπο της ζωής δεν είναι μια απλή υπόθεση. Γι αυτό και όλες οι ζωοφιλικές οργανώσεις και ο Δήμος ακολουθούν μια λεπτομερή διαδιακασία ελέγχου πριν, αλλά και αφού, δώσουν τα ζώα τους για υιοθεσία, ώστε να διασφαλίσουν ότι το νέο του σπίτι του παρέχει την αγάπη, τη φροντίδα και την ασφάλεια που τόσο έχει στερηθεί.

Οι Αθηναίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους

Περίπου 5.000 υπολογίζεται ότι ήταν οι Αθηναίοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Atenistas και πέρασαν χθες από την Πλατεία Κλαυθμώνος για να γνωρίσουν από κοντά, να χαϊδέψουν και ίσως να πάρουν μαζί τους στο σπίτι ένα αδέσποτο, ενώ δεκάδες είναι τα εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα ζώα που κατάφεραν επιτέλους να βρουν την οικογένειά τους. Η επιτυχία της δράσης με σύνθημα “Υιοθετώ, δεν αγοράζω” ήταν τέτοια, που οι διοργανωτές της δεσμεύθηκαν να την επαναλάβουν μέσα στο καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ