FOCUS

Μυτιλήνη: Στην κόψη του ξυραφιού οι δομές φιλοξενίας εθελοντών

Μυτιλήνη: Στην κόψη του ξυραφιού οι δομές φιλοξενίας εθελοντών
Πρόσφυγες στη Μυτιλήνη (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η μετατροπή του hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη σε κλειστό κέντρο κράτησης, δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον των ανοιχτών δομών φιλοξενίας στο νησί. Για παράδειγμα, το χωριό του “Όλοι μαζί” που τα τελευταία τρία χρόνια έδωσε στέγη, τροφή και υποστήριξη σε χιλιάδες πρόσφυγες, και έχει μεγάλη διεθνή αναγνώριση για το έργο του, απειλείται με κλείσιμο, καθώς από τις 20 Μαρτίου όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί θεωρούνται κρατούμενοι.

Όπως λέει στο CNN Greece η κυρία Έφη Λατσούδη μέλος ομάδας αλληλεγγύης Λέσβου στο χωριό του “Όλοι Μαζί”, “αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε το 2012 όταν άρχισε το κύμα προσφύγων προς τη Λέσβο. Από τότε μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες, το τελευταίο διάστημα που είχαμε το μεγάλο κύμα προσφύγων, έχουμε κυρίως ευάλωτες ομάδες, ανάπηρους, ασθενείς, παραπομπές από το νοσοκομείο, εγκύους, νεογέννητα, πολλά θύματα ναυαγίου, ανθρώπους που χάσανε δικούς τους ανθρώπους σε ένα ναυάγιο, και ψάχνουν μια υποστήριξη στο νησί μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες, ταφής ή αναγνώρισης”.

Ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενίας λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες στο νησί και βασίστηκε αποκλειστικά σε προσφορές από τον απλό κόσμο και σε δωρεές. Με τα χρήματα που κατάφεραν οι υπεύθυνοι να συγκεντρώσουν έκαναν επισκευές στους χώρους φιλοξενίας, στις τουαλέτες και στους κοινόχρηστους χώρους και την περυσινή περίοδο των μαζικών αφίξεων προσφύγων μοίραζε καθημερινά από 500 έως 1500 μερίδες φαγητού.

Στο χωριό που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 75 άτομα που έφτασαν στη Μυτιλήνη πριν τις 20 Μαρτίου που είναι όλοι τους άτομα από ευάλωτες ομάδες που είναι πρακτικά αδύνατο να μείνουν στο hot spot της Μόριας καθώς χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ο δήμος της Μυτιλήνης ωστόσο, ζητεί επίμονα από πέρυσι πίσω τον χώρο για να τον κάνει παιδικές κατασκηνώσεις και αθλητικό κέντρο.

Ρωτήσαμε την κυρία Λατσούδη αν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης για το χωριό από τη στιγμή που όλοι όσοι φτάνουν στο νησί θεωρούνται κρατούμενοι και υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται.

“Οι δομές στην Ελλάδα δεν είναι αρκετές το ξέρετε, οπότε δεν θεωρώ ότι επειδή έγινε κέντρο κράτησης κλειστό η Μόρια δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Από την άλλη θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να ανοίξουν οι δομές φιλοξενίας.

Έχουμε υποστήριξη από πάρα πολλές οργανώσεις οι οποίες και συνεργάζονται και έστελναν περιστατικά και από πάρα πολλούς ανθρώπους απ όλο τον κόσμο. Έχουν περάσει πάρα πολλοί εθελοντές από εδώ, πάρα πολλές οργανώσεις πάρα πολλά media, έχουν δει τη δουλειά μας όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε μεγάλη υποστήριξη.”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ