FOCUS

Μεγάλη έρευνα του CNN: Εξωγήινοι, κλωνοποίηση και θάνατος στον ιστό της Maria Duval

Μεγάλη έρευνα του CNN: Εξωγήινοι, κλωνοποίηση και θάνατος στον ιστό της Maria Duval

Η έρευνα μας για τη Maria Duval, το πρόσωπο πίσω από μια απάτη εκατομμυρίων που ερευνάται από τις αμερικανικές Αρχές μας έχει φέρει αντιμέτωπους με ένα ιστό από εταιρίες βιτρίνες, ανθρώπους που υποδύονται ρόλους και επιχειρηματίες από αναρίθμητες χώρες στον κόσμο.Την προηγούμενη βδομάδα βρήκαμε την άκρη του νήματος στα πρόσωπα δύο Ευρωπαίων επιχειρηματιών, των Jacques Mailland και Jean-Claude Reuille. Το κυνήγι για την αλήθεια ξεκινά από τον Mailland.

Mια απροσδόκητη τροπή

Σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός πρώην υπαλλήλου, ο Mailland ήταν αυτός που μετέτρεψε ένα κορίτσι της Γαλλικής επαρχίας σε διεθνώς αναγνωρισμένο μέντιουμ αφού τοποθέτησε το πρόσωπο και την υπογραφή της σε εκατομμύρια γράμματα -γράμματα που στέλνονταν σε ηλικιωμένους, αρρώστους και άπορους ζητώντας πληρωμή για προσωποποιημένες εκτιμήσεις για το μέλλον, φυλαχτά και τυχερούς αριθμούς για online παιχνίδια τύχης.

Θυμηθείτε όλα όσα έχουμε αποκαλύψει μέχρι σήμερα, ΕΔΩ

Αρχικά παρατηρήσαμε το όνομα του Mailland καταχωρημένο σε κάποιες παλιές ιστοσελίδες της Duval. Στο Facebook βρήκαμε μια φωτογραφία του με τα εγγόνια του, όπως επίσης μια σειρά από φωτογραφίες του να κάνει Kitesurf και να χαλαρώνει στην Βραζιλία – αφήνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν έχουμε βρει το σωστό άνθρωπο ή όχι.

Όσο προχωρούσαν οι έρευνες μας επιβεβαιωθήκαμε πως ναι. Το profile του στη Google για παράδειγμα επιβεβαιώνει την σχέση μεταξύ του συνεργάτη της Duval, Patrick Guerin, και του Mailland. Ήταν φίλοι.
Βρήκαμε επίσης μια λίστα από παρευρισκόμενους σε ένα συνέδριο marketing μερικά χρόνια πριν στους οποίους συμπεριλαμβανόταν ο Mailland ως εκπρόσωπος της ελβετικής World of Concepts. Ένα όνομα που συναντήσαμε σε αρκετά έγγραφα σχετικά με τις διαφημίσεις που προωθούσαν τη δουλειά της Duval σε Ρωσία και Γερμανία. Γεγονός που υποδεικνύει ότι η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο της διαφήμισης προς όφελος της Duval.

160208084720 maria duval notebook 4 mailland 780x439

Όταν ο Willem Bosma, δημοσιογράφος από την Δανέζικη Leeuwarder Courant, διάβασε για το ανθρωποκυνηγητό που είχαμε ξεκινήσει, μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες από την έρευνα που είχε ο ίδιος το 2007. Οι πληροφορίες του έλεγαν πως η Duval και ο Mailland δούλευαν πολύ στενά ο ένας με τον άλλον, κάποιοι μάλιστα τον είχαν χαρακτηρίσει ως τον προσωπικό της βοηθό. Όταν ο Bosma επιτέλους τον βρήκε στο τηλέφωνο ο Mailland παραδέχτηκε την ανάμειξη του με τις επιχειρήσεις της Duval.

“Κατά κάποιο τρόπο είναι ο σκοπός μας να βγάζουμε χρήματα, αλλά η εξέλιξη στη ζωή είναι ανώτερος σκοπός. Υπάρχουν γνήσιοι άνθρωποι και υπάρχουν και απατεώνες”, λέει ο Maillard σύμφωνα με τις σημειώσεις του Bosma. “Όταν δεν λειτουργείς με μπούσουλα την ηθική, η επιχείρηση σου δεν έχει ελπίδες επιβίωσης. Το να κλέβεις από τους ανθρώπους είναι λάθος. Για αυτό το λόγο κάνουμε επιστροφή χρημάτων, σε όλους τους δυσαρεστημένους πελάτες.”

Προσπαθήσαμε και εμείς με τη σειρά μας να έρθουμε σε επαφή με τον Mailland. Μέσα στην απελπισία μας να τον εντοπίσουμε, καλέσαμε σε όλα τα τηλέφωνα που μπορέσαμε να βρούμε και στείλαμε email σε πληθώρα πιθανών λογαριασμών αλλά χωρίς επιτυχία. Ψάξαμε επίσης κάποιες γυναίκες που φημολογείται ότι ήταν κόρες του αλλά δεν απάντησαν ποτέ.

Στείλαμε email μέχρι και στη σχολή kitesurf στην Βραζιλία η οποία είχε ανεβάσει φωτογραφίες του:

"Γεια σας,

Λυπάμαι πολύ αλλά είναι νεκρός!!!

Είχε ένα ατύχημα στην Γαλλία τον Μάιο".

Αυτά τα απρόσμενα νέα ήρθαν γρήγορα σε αντίθεση με τα λεγόμενα ενός παλιού του συνεργάτη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Mailland πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα με μηχανή πέρσι. Προσπαθήσαμε για εβδομάδες να βρούμε επίσημα έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τον θάνατο του. Δεν τα καταφέραμε.

Οι εξωγήινοι και οι κλωνοποιήσεις

Επόμενη κίνηση μας να στραφούμε στον Jean-Claude Reuille. Οι αναζητήσεις μας στο διαδίκτυο μας αποκάλυψαν ένα εξαιρετικά περίεργο πρόσωπο. Τις πιο μυστήριες πληροφορίες τις βρήκαμε σε ένα άρθρο του ελβετικού L’Hebdo που είχε δημοσιευτεί περισσότερα από 20 χρόνια πριν. Το άρθρο κρατάει μια σκεπτική στάση απέναντι στην επιτυχημένη πορεία του Reuille ανά τα χρόνια. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο Reuille ήταν μπλεγμένος με μια “θρησκεία” που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Ονομάζεται Raelism και μια γρήγορη αναζήτηση στο Google μας επιβεβαίωσε ότι περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι οι άνθρωποι προέρχονται από εξωγήινους. Στην ιστοσελίδα τους μάλιστα μπορεί να βρει κανείς ένα logo που προσομοιάζει με σβάστικα, αν και σύμφωνα με τους πιστούς αποτελεί σύμβολο ειρήνης.

160107151716 maria duval 4 raelism religion 780x439

Στη συνέχεια της αναζήτησης μας πέσαμε πάνω στο όνομα του Reuille ως εκδότη ενός βιβλίου με τίτλο “Yes to Human Cloning: Eternal Life Thanks to Science” (Ναι στην ανθρώπινη κλωνοποίηση: Αθανασία χάρη στην επιστήμη). Επίσημα έγγραφα της ελβετικής κυβέρνησης δείχνουν ότι είχε τον δικό του εκδοτικό οίκο με επωνυμία “Le Massage Erotique”.

Παράλληλα στο δημοσίευμα του L’Hebdo το Reuille περιγράφεται ως επιχειρηματική ιδιοφυία, χάρη σε μια σειρά από παράτολμες, καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχει πάρει ανά τα χρόνια –συμπεριλαμβανομένων μπρασελέ με παυσίπονα, μια μηχανή που παλιώνει το κρασί σε δευτερόλεπτα και πάτους παπουτσιών που σε βοηθούν να αδυνατίσεις.

Ιδίως οι πάτοι έγιναν αφορμή για εκατοντάδες πελάτες να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

“Προχωράω στην πώληση ενός προϊόντος μόνο όταν θεωρώ ότι θα ωφελήσει τους πελάτες μου,” είπε στο περιοδικό L’ Hebdo.

Η πηγή μας που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, ο πρώην υπάλληλος της Astroforce που γνωρίσατε στο 3ο κεφάλαιο, μας είπε ότι ο Reuille διοικούσε δύο εταιρείες που ήταν υπεύθυνες για την δραστηριότητα της Duval τη δεκαετία του ’90, την Astroforce και την Infogest αν και ο ίδιος φρόντιζε να κρατάει το όνομα του όσο το δυνατόν μακριά από επίσημα έγγραφα.

Αλλά εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε είναι ο Reuille ακόμα στο επίκεντρο των επιχειρήσεων της Duval ή έχει παραδώσει τα σκήπτρα σε άλλον; Εάν θυμάστε καλά, σύμφωνα με τον πρώην υπάλληλο της Infogest, Lukas Mattle, η εταιρεία είχε ξοφλήσει. Μήπως είχε και ο Reuille την ίδια τύχη; Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον Reuille αλλά όλα τα νούμερα ήταν απενεργοποιημένα.

Απ’ ότι φαίνεται έμεινε στην Ελβετία για πολλά χρόνια, αλλά μετακόμισε στην Ταϊλάνδη το 2006. Απελπισμένοι από τις άκαρπες προσπάθειες μας, στείλαμε γράμματα στις διευθύνσεις που είχαμε για εκείνον σε Ελβετία και Ταϊλάνδη και περιέργως... πήραμε απάντηση από τον ίδιο. Δεν μας έδωσε τηλέφωνο επικοινωνίας, αλλά συμφώνησε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μέσω mail.

O Reuille παραδέχτηκε ότι η Infogest ήταν κάποτε δική του εταιρία. Είπε μάλιστα ότι αγόρασε πολλές εταιρίες το 1991, οι οποίες το 1996 ενοποιήθηκαν και μετονομάστηκαν σε Reuille Holding, μια εταιρία που θα μετονομαζόταν στην συνέχεια σε Infogest.

Την ίδια χρονιά, λέει ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πώληση της εταιρίας του, ενώ αποσύρθηκε από τον ρόλο του manager. Παρέμεινε όμως μέτοχος της εταιρίας για μια ακόμη δεκαετία – την ίδια δεκαετία που άνθιζε η επιχείρηση με τα γράμματα.

Λέει ότι έλαβε την τελευταία πληρωμή από την απάτη όταν αποσύρθηκε το 2006.

Του ζητήσαμε επανειλημμένως να μας αποκαλύψει όνομα του ανθρώπου που αγόρασε την εταιρία αλλά δεν το έκανε.

Επίσης βιάστηκε να αρνηθεί την οποιαδήποτε ανάμειξη με την επιχείρηση της Duval και τα γράμματα της – παρ’ ότι η Infogest παραδέχτηκε ότι εκπροσωπούσε την επιχείρηση της Duval το 2005.

Αντ’ αυτού δήλωσε σε εμάς πως δεν είχε καμία διοικητική ιδιότητα στην Infogest το 2005 και πως η μόνη ανάμνηση του από την Duval ήταν από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο παρέα με τον Mailland.

160224143900 maria duval 4 dinner 780x439

Πιστεύετε στις συμπτώσεις;

Ο Reuille ήταν καταχωρημένος ως μεγαλομέτοχος μιας Δανικής εταιρίας γνωστής το 2002 ως Astroforce.

Η εταιρία του Reuille, Reuille Holding (η οποία αργότερα έγινε Infogest) χρησιμοποίησε την ίδια Δανική δικηγορική εταιρία για το εμπορικό σήμα της που είχε χρησιμοποιήσει και η Astroforce.

Και οι δυο εταιρίες εκπροσωπούνταν από την Ελβετίδα δικηγόρο Andrea Egger.

Η ελβετική Astroforce και η αγγλική Bodywell, την οποία διεύθυνε ο Reuille, παλιότερα λειτουργούσαν υπό το όνομα “Direct Home Shopping”.

Η πρώην υπάλληλος της Astroforce που μας μίλησε, υποστήριξε πως η εταιρία συνεργαζόταν με την Infogest, επομένως και οι δύο επιχειρήσει στο ίδιο κτίριο. Άλλωστε στη Βρετανία μάλιστα, η Bodywell του Reuille και η Astroforce ήταν καταχωρημένες στην ίδια διεύθυνση.

Σε μια μαρτυρία του, ο Reuille υποστηρίζει πως ο copywriter Kelvin Parker βοήθησε τις εταιρίες του Reuille να συγκεντρώσουν εκατομμύρια δολάρια. Στο προφίλ του Parker στο LinkedIn αναφέρει πως έχει δουλέψει για την Astroforce της Αυστραλίας από το 1999 μέχρι και το 2003 – την ίδια περίοδο δηλαδή που ισχυρίζεται ότι δούλεψε με τις Reuille Group και Bodywell. Ο Parker δεν ανταποκρίθηκε σε αλλεπάλληλες προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε μαζί του.

Πόσες συμπτώσεις μπορούμε να δικαιολογήσουμε;

Ο Reuille δεν δέχθηκε να σχολιάσει καμία από αυτές τις συσχετίσεις/συμπτώσεις. Αν και επέμεινε ότι δεν ήταν «ποτέ ιδιοκτήτης ή manager της Astroforce ή κάποιας άλλης εταιρίας της Duval», παραδέχτηκε ότι είχε εξαιρετικά καλές σχέσεις με την διοίκηση της Astroforce μέχρι και το 1996.

160201170945 maria duval 3 main image 780x439

Ποιος κάνει κουμάντο τώρα;

Με τον Mailland πιθανώς νεκρό και τον Reuille εκτός του παιχνιδιού, ποιος κινεί άραγε τα νήματα;
Ο Reuille αρνήθηκε να μας πει σε ποιον πούλησε την εταιρία του και το μόνο όνομα που είναι καταχωρημένο ως διευθυντής της Infogest είναι ο Beda Mattle – ένας Ελβετός για τον οποίο έχουμε βρει εντυπωσιακά λίγες πληροφορίες.

Θα μπορούσε λοιπόν να είναι ο Mattle αυτός που αγόρασε την Infogest από τον Reuille; Μια από τις 4 ανώνυμες πηγές μας, που είχαν εργαστεί κάποτε στην Infogest, επιβεβαίωσαν ότι ο Mattle υπήρξε πράγματι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Καμία όμως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για έναν τίτλο με ευθύνη ή είναι ένα πρόσωπο βιτρίνα, συγκάλυψη της αληθινής ηγεσίας της εταιρίας.

Δεν καταφέραμε να βρούμε τηλέφωνα επικοινωνίας για τον Mattle και εξακολουθούμε να προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με ένα πρόσωπο που θεωρούμε ότι είναι συγγενής του, τον Lukas Mattle (για τον οποίον αποκαλύψαμε στο 3ο κεφάλαιο ότι ήταν διευθυντής της Infogest το 2012).

Εφ’ όσον η Infogest διαλύθηκε το 2014, είναι πολύ πιθανό να έχει αναλάβει μια καινούρια εταιρία, με νέα ηγεσία. Από την άλλη ίσως η απάτη να έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που πλέον δεν είναι ένας εκείνος που κινεί τα νήματα. Γι’ αυτό αντί να ακολουθούμε τα χνάρια της Infogest, αποφασίσαμε να στραφούμε σε εκείνα της ίδιας της Duval.

Γεγονός που μας έφερε στη Ρωσία – όπου βρήκαμε σημάδια της δραστηριότητας της Duval ακολουθούμενα από παράπονα, άρθρα και μια ιστοσελίδα που προσέφερε υποστήριξη σε εύπιστα θύματα. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας μας πέσαμε πάνω στο όνομα του Ελβετού επιχειρηματία Lucio Parrella.

O Parrella, ο οποίος σύμφωνα με τον Reuille είναι ένας πρώην υπάλληλος μιας εταιρίας του, είναι τώρα καταχωρημένος ως διαχειριστής της ιστοσελίδας της Duval και της World of Concepts, της εταιρίας που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των διαφημίσεων της Duval στη Ρωσία.

160217162034 maria duval notebook parrella 780x439

Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Parrella με την βοήθεια ενός Γάλλου μεταφραστή και παραδέχτηκε ότι τώρα πια ασχολείται με τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων της Duval για την Listano Limited (την εταιρία-βιτρίνα από την οδό Greenhill στο Statford-upon-Avon) αλλά δεν έχει ιδέα για τα γράμματα της.

Όταν ρωτήσαμε γιατί το email του ήταν καταχωρημένο ως επαφή στην ιστοσελίδα της Duval, εκείνος ανταποκρίθηκε πως δεν έχει ιδέα και πως προσπαθεί να το διορθώσει. Επίσης του ξέφυγε ότι ο Mailland (με τον οποίο σε πρώτη φάση δεν είχε παραδεχτεί συνεργασία) μπορεί να ήταν εκείνος που έβαλε εκεί τα στοιχεία επικοινωνίας του, υπονοώντας ότι ο Mailland εξακολουθούσε να είναι ενεργό μέλος της ομάδας της Duval τα πρόσφατα χρόνια.

Η Duval δεν είναι το μόνο μέντιουμ με το οποίο έχει συνεργαστεί ο Parrella. Υπάρχει καινούριος μάντης στο προσκήνιο και αυτή τη φορά είναι ένας νέος και όμορφος Ελβετός που ακούει στο όνομα Martin Zoller και μένει στον Παναμά.

Πέρα από το World of Concepts, o Parrella εργάζεται και ως manager μιας εταιρίας που ονομάζεται Golden Mind. Η εν λόγω εταιρία παρέχει την «μεταφυσική καθοδήγηση» του Zoller σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο τζάμπα, αυτή τη φορά μέσω email (αν και ο Zoller δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι). Ένας βασικός μέτοχος της Golden Mind είναι ο Franz Linden – άλλο ένα γνωστό σε εμάς όνομα. O Linden τυχαίνει να έχει κάνει δωρεά σε έναν Ταιλανδέζικο μη κυβερνητικό οργανισμό ως δώρο γάμου στον Reuille, σύμφωνα με ένα online newsletter.
Αλλά που μπαίνουν οι Linden και Parrella σε όλο αυτό; Και μήπως ο Zoller θα είναι το επόμενο αστέρι της μελλοντολογίας;

Το νέο μέντιουμ

Μαζί με τον Zoller, έχουμε ξεκινήσει να διερευνούμε και άλλες ύποπτες κινήσεις σε αυτόν τον χώρο. Υπάρχει ένα ηλικιωμένο μέντιουμ που ονομάζεται Laetizia, για παράδειγμα, όπως επίσης η μάντισσα Alisha που φοράει ανοιχτόχρωμα sari και η γαλανομάτα Rinalda.

Μπορεί η απάτη της Duval να ξεκίνησε από δυο επιχειρηματίες κάποιες δεκαετίες πίσω, αλλά τώρα έχει σχηματιστεί ολόκληρο πλέγμα από μέντιουμ με δικά τους ονόματα, πρσωπα και υποσχέσεις – με το ίδιο όμως μοτίβο. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όλα περιστρέφονται γύρω από την Duval – το άτομο που κατάφερε να μείνει στο επίκεντρο για δεκαετίες.

Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που οι Αρχές έχουν αποτύχει όλα αυτά τα χρόνια να λύσουν το μυστήριο. Αν και έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες από τους περισσότερους ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση, δεν έχουμε καταφέρει να ενώσουμε όλα τα κομμάτια του παζλ.

Και όσο και αν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης και να φτάσουμε στη λύση του μυστηρίου, κατανοούμε τώρα ότι ίσως να είναι αδύνατο. Είναι τόσες πολλές οι εταιρίες που εμπλέκονται. Και τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Και τα χρήματα φαίνεται να έχουν περάσει από αναρίθμητα χέρια.

Οι επιχειρησιακές ικανότητες των εταιριών έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια, το διάσημο μέντιουμ όμως που είναι παραμένει σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ποια είναι αυτή η γυναίκα; Ποια είναι η Maria Duval;

Με αφορμή εκείνη ξεκίνησε το ταξίδι μας και με εκείνη θα πρέπει και να τελειώσει.

Πρέπει να μιλήσουμε στο ίδιο το μέντιουμ.

Την επόμενη Παρασκευή το μυστήριο της Maria Duval ολοκληρώνεται.

Επιμέλεια: Αλεξία Μπαλτάκου

Chapter Four: The businessmen behind a global psychic empire

ΔΗΜΟΦΙΛΗ