FOCUS

Η Κλίντον με τη... γαλανόλευκη, "σφυρίζει αδιάφορα" ο Τραμπ

Η Κλίντον με τη... γαλανόλευκη, "σφυρίζει αδιάφορα" ο Τραμπ
REUTERS/Alkis Konstantinidis/Mike Segar/Carlo Allegri

Στο επίκεντρο του σχολιασμού των δυο πιθανότερων υποψηφίων προέδρων της Αμερικής στις εκλογές του Νοεμβρίου έχει βρεθεί η Ελλάδα και ειδικότερα στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού που έφερε τη χώρα μια ανάσα από την έξοδο από το ευρώ.

Μάλιστα, οι προδιαθέσεις τους σχετικά με τον βαθμό εμπλοκής τους στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος της Αθήνας φαντάζει εκ πρώτης όψεως εκ διαμέτρου αντίθετες, εκφράζοντας ως ένα βαθμό και την αναμενόμενη διαφορετικότητα στην προσέγγιση των διεθνών ζητημάτων από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Η επικρατέστερη για το χρίσμα των πρώτων, Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε από την αρχή υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη φέρνοντας ενώπιον των ευθυνών τους κυρίως τους Ευρωπαίους για το ενδεχόμενο αυτή να μην επιτευχθεί.
Βαδίζοντας στα χνάρια του Μπαράκ Ομπάμα που εκείνες τις μέρες άσκησε όλη την επιρροή του προς την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να κλείσει τα αυτιά της σε ακραίες φωνές που ζητούσαν την αποπομπή της Ελλάδας, η Χίλαρι Κλίντον σημείωνε πως "είναι καθοριστικής σημασίας να βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα", προτρέποντας την Ευρώπη "να καταβάλλει κάθε προσπάθεια" για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

"Η Ελλάδα είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ενεργή, καταπληκτική και πετυχημένη ελληνοαμερικανική κοινότητα", πρόσθεσε.

Αυτήν ακριβώς την κοινότητα η πρώην υπουργός των Εξωτερικών δείχνει να υπολογίζει περισσότερο από κάθε άλλο υποψήφιο για το χρίσμα είτε των Δημοκρατικών είτε των Ρεπουμπλικανών, γι' αυτό και είναι η μοναδική που έχει έρθει σε επαφή μαζί της.

Λίγες μέρες πριν μάλιστα, στις αρχές του Απρίλη, η καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον οργάνωσε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή Ελληνοαμερικανών όπως ο Τζον Ποντέστα (πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου), ο Μάικλ Δουκάκις (πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης) και η πρέσβειρα Ελένη Κουναλάκη.

Ο Μάικλ Δουκάκις εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου την ερχόμενη περίοδο ειδικά όπως είπε "σε σχέση με την Ελλάδα καθώς παλεύει να εξέλθει από αυτή την πολύ σοβαρή οικονομική κατάσταση που επιδεινώνεται από την επιμονή μέρους της ΕΕ που εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας που ο καθένας μας ξέρει ότι δεν θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση".

Και συνέχισε: "Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να καταλαβαίνει την Ελλάδα, να αγαπά την Ελλάδα, να στηρίζει την Ελλάδα και ενώ αναγνωρίζει ότι και η Ελλάδα από μόνη της πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα για να αλλάξει την κατάσταση, αυτού του είδους οι πολιτικές δεν έχουν κανένα νόημα. Και ότι οι ΗΠΑ μπορούν και θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες να επανέλθουν σε τροχιά και να οικοδομήσουν ένα δυνατό μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους". Πρόσθεσε ότι η Χίλαρι είναι ένας τέτοιος άνθρωπος.

Ευχαρίστησε τους Ελληνοαμερικανούς για όλα όσα έκαναν για εκείνον το 1988 στην προεδρική του εκστρατεία και ζητώντας του να κάνουν το ίδιο για τη Χίλαρι.

Αναφορικά με το Κυπριακό, το επιτελείο της Κλίντον απάντησε σε ερώτηση του Greek News λέγοντας ότι η πιθανή υποψήφια πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι θα εργαστεί για τη λύση του, γιατί θα έχει "σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για την δική σας γειτονιά αλλά και για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων".

Εξήγησε περαιτέρω ότι η Χίλαρι Κλίντον "ξεκάθαρα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να συμβάλλει να επέλθει μια λύση που θα έχει διάρκεια και σκοπεύει να πιέσει την Άγκυρα να δεσμευτεί εποικοδομητικά σε όλη τη διαδικασία".

"Με τον Ερντογάν θα είναι ξεκάθαρη ότι η λύση στην Κύπρο είναι κορυφαία προτεραιότητα (των ΗΠΑ) και θα πρέπει να είναι και για την Τουρκία", πρόσθεσε το επιτελείο της Χίλαρι.

Όπως αποκαλύπτουν και τα e-mail της Χίλαρι Κλίντον ως υπουργού των Εξωτερικών το 2010 για την Ελλάδα, οι ΗΠΑ τάσσονταν αναφανδόν -και σε περίπτωση εκλογής της ως προέδρου θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναταχθούν- υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κυρίως όμως για γεωπολιτικούς λόγους.

"Αν δεν το λύσει η Μέρκελ, θα έρθει ο Πούτιν"

Όσο φυσιολογική, όμως, θεωρείται η επίκληση της ελληνικής κρίσης και η προσπάθεια ανάμειξης σε αυτή μιας αμερικανικής κυβέρνησης Δημοκρατικών υπό το πρίσμα της διατήρησης της συνοχής μιας συμμαχικής ένωσης για προσπόριση διατλαντικών ωφελειών τόσο αυταπόδεικτη είναι για το ρεπουμπλικανικό ακροατήριο η... αποχή από κάθε είδος ενεργούς παρέμβασης σε θέματα που ξεφεύγουν από τον αμερικανικό έλεγχο.

Λίγο πριν το ελληνικό δημοψήφισμα πέρυσι τον Ιούλιο ο μεγιστάνας που πλέον προπορεύεται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ρωτήθηκε από το Fox News για το εάν θα αναμειγνυόταν ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

"Θα έμενα λιγάκι πίσω. Δεν θα αναμειγνυόμουν πολύ", είπε. Και πρόσθεσε: "Μην ξεχνάτε πως ολόκληρη η κατάσταση με το ευρώ δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έβαλαν μαζί ένα γκρουπ χωρών για να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα η Γερμανία είναι πολύ δυνατή. Θα άφηνα τη Γερμανία να το χειριστεί".

Ο δισεκατομμυριούχος συμπλήρωσε ότι εάν το Βερολίνο δεν διευθετούσε την κατάσταση με το ελληνικό χρέος τότε ο Ρώσος πρόεδρος θα εμφανιζόταν.

"Έχουμε αρκετά προβλήματα", τόνισε. "Η Γερμανία θα το φροντίσει. Ειλικρινά ο Πούτιν θα έρθει να σώσει την κατάσταση εάν η Γερμανία δεν το κάνει", ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Στο τέλος των δηλώσεών του στο δίκτυο επέλεξε να δείξει ακριβώς τον λόγο για τον οποίο δεν φημίζεται για την βαθιά του γνώση στα διεθνή ζητήματα.

"Επομένως νομίζω ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση από ο,τι πιστεύει ο κόσμος", απάντησε δίχως να δίνει λεπτομέρειες για το πώς πιστεύει ότι αυτό θα επιτευχθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ