FOCUS

Τζέιμς Σταυρίδης: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ελλάδα με τις παραβιάσεις

Τζέιμς Σταυρίδης: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ελλάδα με τις παραβιάσεις
Win McNamee/Getty Images/Ideal Image

O Τζέιμς Σταυρίδης (James G. Stavridis), Κοσμήτορας της Σχολής «Fletcher School of Law and Diplomacy» στο Πανεπιστήμιο «Tufts» της Βοστόνης και πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, σε αποκλειστική, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξή του στο CNN Greece μιλά, μεταξύ άλλων, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παρουσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Αιγαίο.

Ο «Ζορμπάς», όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του στο ΝΑΤΟ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη επισημαίνει ότι: «Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν για δεκαετίες δυστυχώς. Η Τουρκία διαρκώς παραβιάζει τον κυριαρχικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα και πρέπει να σταματήσει τη διεξαγωγή αυτών των αποστολών οι οποίες είναι αποσταθεροποιητικές». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία καθώς και με τις δύο χώρες διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Για την ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο, ο κ. Σταυρίδης, δηλώνει ικανοποιημένος από την παρουσία της. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μετατοπιστεί σε άλλη περιοχή της Μεσογείου η μεταναστευτική ροή.

Για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις δηλώνει ότι είναι θερμές και εύχεται η Ελλάδα να επιστρέψει γρήγορα στην ευημερία.

Σε ό,τι αφορά τον ISIS, ο κ. Σταυρίδης, δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN Greece, ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Για το φλέγον θέμα της Συρίας θεωρεί αδύνατο το ενδεχόμενο να υπάρξει μαζική επίθεση και ανάπτυξη δύναμης, όπως στο Ιράκ και προσθέτει: «... οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να οδηγήσουν ένα συνασπισμό κρατών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μέσω του ΝΑΤΟ) για να βοηθήσουν ώστε να λυθεί η κατάσταση, να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος και ο δικτάτορας Άσαντ».

7420939

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Roberto Escobar

Για τις σχέσεις Αμερικής – Ρωσίας, λέει ότι πρέπει να προσέξουν για να μην κάνουν τα παραπατήματα του παρελθόντος.

O κ. Σταυρίδης στην αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN Greece μιλά και για τα συναισθήματά του όταν με ΝΑΤΟϊκή αποστολή έφτασε στη Σμύρνη, την πόλη από την οποία οι παππούδες του έφυγαν ως πρόσφυγας. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική καταλαμβάνοντας θέση στη Δημόσια Διοίκηση αλλά θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε εκλογές.

Η συνέντευξη του Tζέιμς Σταυρίδη στο CNN Greece και στην Κάτια Τσιμπλάκη:

Υπάρχει μία αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ποια είναι η μορφή της; Πιστεύετε ότι είναι επιτυχημένη;
«Αποτελείται από μια “χούφτα” πλοίων επιφανείας, τα οποία υποστηρίζονται από ελικόπτερα που ευρίσκονται πάνω στα πλοία και αεροσκάφη περιπολίας μακράς ακτίνας δράσης, επανδρωμένα και μη. Η δύναμη αυτή είναι αποτελεσματική στο να βοηθάει τις Ελληνικές Αρχές να παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και να είναι έτοιμες για να αντιδράσουν».

Είναι σε θέση αυτή η αποστολή να αντιμετωπίσει το νέο κύμα προσφύγων που αναμένεται να σημειώσει έξαρση το καλοκαίρι;
"Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε άλλο ένα μεγάλο κύμα μεταναστών. Η επαναπροώθηση στην Τουρκία, όπως ορίζει η Συμφωνία, ίσως να αποτρέψει κάποιους από τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο και δαπανηρό αυτό ταξίδι. Σε περίπου ένα μήνα θα έχουμε εικόνα για τις μεταναστευτικές ροές".

8560010

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/VALDRIN XHEMAJ

Θα ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;
"Είναι πιθανό το ΝΑΤΟ να συνεχίσει την αποστολή εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Από την άλλη, εάν η βασική ροή των μεταναστών μετατοπιστεί και αρχίσουν να έρχονται στην κεντρική Μεσόγειο από τη Λιβύη, τότε το ενδιαφέρον μπορεί να εστιαστεί εκεί".

Η Ελλάδα και η Τουρκία, χώρες μέλη και οι δύο του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζουν συχνά κρίσεις στις σχέσεις τους. To Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταγράφει συχνά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου της Ελλάδας και πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε αυστηρά διαβήματα προς την Τουρκία. Είναι εφικτή η αποκλιμάκωση της έντασης και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί αυτή;
"Αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν για δεκαετίες δυστυχώς. Η Τουρκία διαρκώς παραβιάζει τον κυριαρχικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα και πρέπει να σταματήσει τη διεξαγωγή αυτών των αποστολών οι οποίες είναι αποσταθεροποιητικές. Η Ελλάδα έχει δείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Και οι δύο πλευρές πρέπει να ενθαρρυνθούν να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία και το διάλογο για να λύσουν οποιεσδήποτε εδαφικές διαμάχες. Όπως είδαμε στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις, αυτές οι καταστάσεις μπορεί γρήγορα να βρεθούν εκτός ελέγχου".

Ποιο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία;
"Οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν ισχυρές στρατιωτικές σχέσεις και με την Ελλάδα και με την Τουρκία, μέσω του ΝΑΤΟ σε διμερές επίπεδο. Συν τω χρόνω, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στο να εκτονωθεί η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των δύο εθνών, τα οποία και τα δύο τα θεωρούν φίλους τους".

9184251

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/GRZEGORZ HAWALEJ

Πως θα αντιμετωπίσουν τον ISIS η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα; Θεωρείτε ότι έχει ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;
"Απέχει πολύ από το να είμαστε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ισλαμικό Κράτος είναι επικίνδυνη και διεθνή απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μακροπρόθεσμα μετά τις επιθετικές συμμαχίες που έχει συνάψει ο πολιτισμένος κόσμος. Σκεφθείτε τον ISIS σαν μία επιθετική μορφή καρκίνου – που μπορεί να επιτίθεται έξυπνα και επιθετικά, ωστόσο μπορεί να ηττηθεί με την ανώτερη τεχνολογία και την ανθρώπινη θέληση".

Υπάρχει σε εξέλιξη ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τα σχέδια του Πενταγώνου να τοποθετήσει αμερικανικά στρατεύματα, άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, για να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα;
"Δεν έχουμε επιστρέψει στον «Ψυχρό Πόλεμο». Στον «Ψυχρό Πόλεμο» είχαμε δύο πολυπληθή στρατεύματα σε συνεχή επαγρύπνηση για μάχη σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, δύο πολυπληθείς στόλους που έπλεεαν σε όλο τον κόσμο και δύο τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τη στιγμή που βλέπουμε διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι δύο πλευρές είναι σε διάλογο και συνεργάζονται σε διάφορα θέματα, όπως στο Αφγανιστάν, για την καταπολέμηση της πειρατείας, της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών καθώς επίσης και σε άλλα πεδία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην κάνουμε τα παραπατήματα του παρελθόντος και να μην εμπλακούμε σε ένα νέο «Ψυχρό Πόλεμο», αλλά ελπίζω ότι δεν θα το κάνουμε".

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ; Έχει αλλάξει η πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις;
"Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν πολύ θερμές και φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα. Υπάρχουν τρία εκατομμύρια Ελληνοαμερικανοί
όπως εγώ, οι οποίοι εργαζόμαστε πολύ σκληρά για τη διατήρηση των καλών σχέσεων. Εκατομμύρια αμερικανών τουριστών ταξιδεύουν για να εξερευνήσουν την Ελλάδα, οι αμερικανοί δείχνουν κατανόηση και συμπάσχουν στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει στον πολιτισμό μας και στην ιστορία μας. Οι αποφάσεις στο εσωτερικό της χώρας για τους πολιτικούς ηγέτες είναι θέμα αυστηρά προσωπικό της βούλησης του Ελληνικού λαού και οι ΗΠΑ φυσικά θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εκλεγμένους ηγέτες. Όλοι στις ΗΠΑ εύχομαστε να επιστρέψει η ευημερία στην Ελλάδα".

Πιστεύετε ότι η ένταση που υπάρχει μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον στη θάλασσα της Νότιας Κίνας πρόκειται να αποκλιμακωθεί; Πώς θα διαχειριστείτε αυτό το κρίσιμο ζήτημα;
"Υπάρχει ένταση και διαφωνίες για αξιώσεις που εγείρονται στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι οποίες δεν υποστηρίζονται επαρκώς ή δεν έχουν νομικό έρεισμα στο διεθνές δίκαιο.Αλλά δεν νομίζω ότι το θέμα πρόκειται να κλιμακωθεί και σε εξελιχθεί σε «Ψυχρό Πόλεμο» στον Ειρηνικό Ωκεανό ή σε πραγματική μάχη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά με όλους τους συμμάχους και φίλους στον Ειρηνικό Ωκεανό, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και άλλες χώρες, ώστε να υπάρξει ειρηνική ώθηση στην περιοχή".

8796028

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/PETER KOLLANYI

Θα έχουν στρατιωτική ανάμειξη οι ΗΠΑ στη Συρία; Γιατί δεν έχουν επέμβει μέχρι τώρα;
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επέμβει στη Συρία, στέλνοντας ειδικές δυνάμεις, κάνοντας εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές και εκπαιδεύοντας δυνάμεις ήπιας αντίστασης. Είναι απίθανο να υπάρξει ογκώδης ανάπυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως συνέβη με το Ιράκ, ωστόσο οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να οδηγήσουν ένα συνασπισμό κρατών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μέσω του ΝΑΤΟ) για να βοηθήσουν να λυθεί η κατάσταση και να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος και το δικτάτορα Άσαντ".

Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια πιο προσωπική ερώτηση. Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν με ΝΑΤΟϊκή αποστολή φτάσατε στη Σμύρνη (την οποία ονομάζουν πλέον οι Τούρκοι Ιzmir) την πόλη από την οποία ο παππούς σας έφυγε ως πρόσφυγας;
Είχα μια τεράστια αίσθηση ευτυχίας για το γεγονός ότι οι παππούδες μου επιβίωσαν από τα ταραχώδη γεγονότα στις αρχές του 20ου αιώνα και ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείας μέσω της νήσου Ellis. Είμαι υπερήφανος που είμαι Ελληνοαμεριανός και γνωρίζω πολύ καλά την οικογενειακή μου ιστορία, η οποία αντικατοπτρίζεται κατά κάποιο τρόπο στο ταραχώδες προσφυγικό κύμα που εκτυλίσσεται σήμερα. Με κάνει να συμπάσχω τις οικογένειες που προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο μέρος διαβίωσης στον κόσμο, παρά τη βία και τις προκλήσεις.

Έχετε σκεφθεί να ασχοληθείτε με την πολιτική;
"Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την καριέρα μου στον Αμερικανικό Στρατό και τώρα ως εκπαιδευτικός και Κοσμήτορας μιας Σχολής Διεθνών Σχέσεων. Εάν θα επέστρεφα σε υπηρεσία της Δημόσιας Διοίκησης, θα ήταν σε θέση μη αιρετού, όχι όμως να κατέβω σε εκλογές.Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να αναλάβω Κρατική/Κυβερνητική θέση, αλλά το θεωρώ απίθανο να επιδιώξω να λάβω αυτά τα καθήκοντα μέσω της κάλπης.

Κλείνοντας θα ήθελα να στείλω την ένθερμη φιλία μου και τις ευχές μου στους πολλούς φίλους που έχω στην Ελλάδα. Όλοι όσοι βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού συμπάσχουμε. Ξέρω ότι δεν θα χάσετε την ελπίδα γιατί το Ελληνικό Έθνος έχει ισχυρές αξίες και διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο".

8658298

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/VASSIL DONEV

Who is Who

Ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης έχει γράψει έξι βιβλία και περισσότερα από 150 άρθρα. Ηγήθηκε σε παγκόσμιες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, από το 2009 έως το 2013 ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής. Έχει επιβλέψει επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, στα Βαλκάνια, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική για την καταπολέμηση της πειρατείας. Οι συνάδελφοί του στο ΝΑΤΟ, τον αποκαλούσαν «Ζορμπά» και ο ίδιος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι Ελληνοαμερικανός.

Γεννήθηκε στο Ανατολικό Palm Beach, της Φλόριδα στις 15 Φεβρουαρίου 1955. Οι πρόγονοί του προέρχονταν από τον Πόντο και μεγάλωσαν στη βορειοανατολική Ανατολία. Με μία μικρή βάρκα, ο παππούς του Δημήτριος, διέσχισε το Αιγαίο και έφτασε στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός του το Ellis Island, η πύλη εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί βρήκε ένα φιλόξενο κράτος και ξεκίνησε μία νέα ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ