FOCUS

Η γιορτή του τατουάζ στη Αθήνα έκλεισε δέκα χρόνια ζωής

Η γιορτή του τατουάζ στη Αθήνα έκλεισε δέκα χρόνια ζωής
CNN Greece

Είναι κάποιες φορές που με λόγια δύσκολα περιγράφεις ένα γεγονός. Η καλύτερη περιγραφή δίνεται μέσα από εικόνες, αν και αμφιβάλω αν αυτό αρκεί για να μεταδώσεις και την ατμόσφαιρα. Το διεθνές πλέον, φεστιβάλ tattoo της Αθήνας, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε έκλεισε δέκα χρόνια ζωής μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και χιλιάδες κόσμο να πηγαινοέρχεται στα δεκάδες περίπτερα των καλλιτεχνών.

Τελικά το tattoo είναι τέχνη ή ένα φετίχ και μια παράδοση που μας έρχεται από την παλαιολιθική ακόμη εποχή;
Πλέον το tattoo έχει μπει στις γκαλερί, έχει απενοχοποιηθεί και αποσυνδεθεί από συνθήκες και καταστάσεις που έχουν να κάνουμε με το περιθώριο -φυλακές, συμμορίες κτλ- και έχει φτάσει σε πολύ υψηλό αισθητικό επίπεδο, που ακόμη και ο πιο καχύποπτος δεν μπορεί παρά να το αναγνωρίσει.
Μπορεί να φοβάσαι τις βελόνες και να θες το δέρμα σου καθαρό, αλλά η έμπνευση και η ζωγραφική τέχνη που βάζει ένας tattoo artist σε ένα σώμα σίγουρα αξίζει προσοχής.

Οι γκουρού του τατουάζ διεθνώς

Το φετινό Athens International Tatoo Convention φιλοξένησε περισσότερους από 300 Έλληνες καλλιτέχνες και πάνω από δεκαπέντε ξένους, μερικοί από αυτούς μάλιστα είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο, όπως οι Κάρλος Ρόχας και Νίκο Ουρτάδο (οι μυημένοι στο tattoo τους γνωρίζουν).
Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο διεθνώς αναγνωρισμένος tattoo artist, Mike the Athens.

Για τις νέες γενιές, η επιλογή για να κάνεις ή όχι ένα τατουάζ είναι καθαρά θέμα αισθητικής, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα ταμπού του παρελθόντος. Αυτός είναι και ο λόγος που το τατουάζ εμφανίζει μεγάλη άνοδο και ζήτηση.
" Έχει να κάνει με την αντίληψη που έχει πια ο κόσμος και με τη μόδα ίσως και με την εξέλιξη της τέχνης γιατί πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι πιο φωτορεαλιστικά τα τατουάζ, είναι τρισδιάστατα, έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ο κόσμος το αγαπάει πολύ περισσότερο", θα μου πει ο Χρήστος Μπόγρης, ένας εκ των διοργανωτών τους Athens International Tatoo Convention.

Όλες οι ηλικίες και οικογένειες

Ο χώρος του Τάε Κβο Ντο είχε γεμίσει από τα περίπτερα των καλλιτεχνών, ενώ έγιναν πολλοί διαγωνισμοί για τα καλύτερα τατουάζ με κριτές βετεράνους του χώρου από Ελλάδα και εξωτερικό.
Αυτό που προσωπικά μου έκανε εντύπωση ήταν η ηλικιακή σύνθεση του κόσμου. Σαφώς και η μεγάλη πλειοψηφία ήταν ηλικίες μεταξύ 18 και 30 αλλά έβλεπες οικογένειες με παιδιά, πενηντάρηδες ακόμη και μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που προσέδιδε στην όλη κατάσταση μια ατμόσφαιρα γιορτής.
Τα μηχανάκια είχαν πάρει φωτιά καθώς πάρα πολλοί λάτρεις των tattoo βρήκαν ευκαιρία να "χτυπήσουν" ένα - αρκετοί μάλιστα ήταν πρωτάρηδες - στον όροφο του γηπέδου γινόταν διαγωνισμός σκέιτμπορντ, και γκράφιτι, δύο κοπέλες έκαναν εναέριες ακροβατικές επιδείξεις, τα μπαρ έφτιαχναν συνεχώς κοκτέιλ... Με λίγα λόγια ένα πάρτι.

Οργανωτές και κόσμος, ανανέωσαν το ραντεβού για του χρόνου τέτοια εποχή και το μόνο σίγουρα είναι ότι μέχρι τότε, η τέχνη του tattoo θα έχει αποκτήσει πολύ περισσότερους φίλους στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ