FOCUS

Βόλτα στους άγνωστους Αμπελόκηπους

Βόλτα στους άγνωστους Αμπελόκηπους

Τους Αμπελόκηπους, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και παραγνωρισμένες συνοικίες της Αθήνας, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε συμμετέχοντας στον τελευταίο ανοιχτό περίπατο των Atenistas.

 

Αφετηρία, το απόλυτο τοπόσημο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας: το γήπεδο του Παναθηναϊκου, που χτίστηκε το 1922, συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και της χώρας. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού μας υποδέχτηκαν στη θύρα 3, μας μίλησαν για την ιστορία και το μέλλον του γηπέδου και μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του.

ab 2

Οι επόμενες στάσεις του περίπατου έφεραν τα βήματά μας, μεταξύ άλλων, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, του 11ου αιώνα, στο μαιευτήριο Έλενα, δωρεά της Έλενας Βενιζέλου και καλύτερo του είδους του στα Βαλκάνια στην εποχή του, στο αναμορφωτήριο θηλέων, στις φυλακές Αβέρωφ, το νοσοκομείο Ελπίς αλλά και στις περίφημες προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ένα πολύπαθο μνημείο της σύγχρονης κοινωνικής μας ιστορίας.

Πολλοί ήταν οι Αθηναίοι κάθε ηλικίας που αψήφησαν την απειλή της βροχής, προμηθεύτηκαν τον ειδικό χάρτη και ήρθαν να ανακαλύψουν τα μυστικά της περιοχής που ήταν, κάποτε, γνωστή για το ευεργετικό της κλίμα.

ab 1

Τελευταίος σταθμός της ξενάγησής μας στους Αμπελόκηπους ο κινηματογράφος Αθήναιον, ο τελευταίος στην Ευρώπη που ανεβάζει ακόμη στις μαρκίζες του χειροποίητες αφίσες. Ο δημιουργός τους εδώ και 67 χρόνια, Βασίλης Δημητρίου, μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες από το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της τέχνης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ