FOCUS

«Pokemon-μανία» στο Μοναστηράκι

«Pokemon-μανία» στο Μοναστηράκι
CNN Greece

Τι κάνει ένας δεκαεξάχρονος Σάββατο βράδυ στο Μοναστηράκι με το κινητό στο χέρι;

Βρεθήκαμε στο Μοναστηράκι όπου το βράδυ του Σαββάτου διοργανώθηκε μέσω facebook μια μεγάλη συνάντηση εκπαιδευτών pokemon, και μιλήσαμε με αρκετά από τα παιδιά που τον τελευταίο καιρό παίζουν μανιωδώς Pokemon Go, με σκοπό να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το τελευταίο κόλλημα των πιτσιρικάδων...

145

Το Pokemon Go είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), το οποίο αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες των smartphone νέας γενιάς (σύνδεση στο διαδίκτυο, σε δορυφόρους gps και κάμερα). Το πώς παίζεται το παιχνίδι είναι πια λίγο-πολύ γνωστό, αν και για να μπεις απόλυτα στο πνεύμα πρέπει πρώτα να το παίξεις. Ο στόχος είναι, αφού πρώτα συμβουλευτείς τον ειδικό χάρτη, να εντοπίσεις γύρω σου τα πλησιέστερα pokemon (δηλαδή pocket monsters, τέρατα τσέπης), να τα αιχμαλωτίσεις με τη βοήθεια pokeballs και στη συνέχεια να τα εκπαιδεύσεις σε ειδικά γυμναστήρια ώστε να γίνουν πιο δυνατά και να νικούν τα pokemon άλλων παιχτών σε μάχες. Όσο περισσότερα και ισχυρότερα pokemon έχεις, τόσο ανεβαίνεις level.

146

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο παιχνίδι τόσο εκρηκτικά δημοφιλές φαίνεται να είναι ότι δεν απομονώνει το χρήστη σε μια εικονική πραγματικότητα, αλλά τον κάνει να αλληλεπιδρά με τον πραγματικό κόσμο όσο παίζει. Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με τα άλλα βιντεοπαιχνίδια που έπαιζες από τον καναπέ, εδώ θα αναγκαστείς να βγεις από το σπίτι σου και να κυνηγήσεις σπάνια pokemon στο δρόμο, στη γειτονιά, στην πολή σου ή -ποιος ξέρει- σε κάποια μακρινή γειτονιά, πόλη ή χώρα. Αυτό που συναρπάζει τους παίκτες του Pokemon Go, όπως μας είπαν οι ίδοι, είναι η αίσθηση πραγματικής περιπέτειας που τους προσφέρει, αλλά και η δυνατότητα που τους δίνει να βγουν για "σαφάρι" με την παρέα τους ή ακόμη και να γνωριστούν με άλλους παίκτες σε πολυσύχναστα pokestops ή σε event όπως αυτό του Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ