FOCUS

Τερέζα Μέι: το πρώτο δείγμα γραφής

Τερέζα Μέι: το πρώτο δείγμα γραφής
Η Τερέζα Μέι REUTERS/Stefan Rousseau

Αν θέλει κανείς να σχηματίσει μια εικόνα για τη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αυτές τις πρώτες δυο εβδομάδες της διακυβέρνησής της, δεν έχει παρά να δει τις πρώτες και τις πιο πρόσφατες ενέργειες της νέας πρωθυπουργού.

Αυτή εβδομάδα έκλεισε με την αιφνιδιαστική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναστείλει την υπογραφή κατασκευής νέου πυρηνικού σταθμού στο Χίνκλι Πόιντ από την γαλλική EDF, με χρηματοδότηση κατά το ένα τρίτο από κινεζικά κεφάλαια. Οι οικονομοτεχνικές προδιαγραφές και η σκοπιμότητα του έργου θα επανεξεταστούν και τελική απόφαση αναμένεται ως το φθινόπωρο.

Η Μέι διέψευσε πλήρως όσους πίστευαν ακόμα πως η κυβέρνησή της θα συνέχιζε τις πολιτικές του προκατόχου της, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η απόφαση για το Χίνκλι Πόιντ αποτελεί σημαντική αναθεώρηση των γεωπολιτικών ισορροπιών που προωθούσαν ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών του, Τζορτζ Όσμπορν.

Δείχνει πως η Βρετανία της Μέι δεν είναι πεπεισμένη για την αξιοπιστία της Κίνας ως εταίρου σε τέτοιας σημασίας στρατηγικά έργα. Ενδεχομένως δε, στον απόηχο της πορείας προς το Brexit, εκφράζει και κάποια επιφυλακτικότητα για τη συμμετοχή σε τέτοια έργα εταιρειών μεγάλων κρατικών συμφερόντων -όπως η γαλλική EDF.

Οι εναλλακτικές λύσεις για την Μέι όσον αφορά την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ανοίγονται πλέον, κατά τους αναλυτές, προς την πλευρά της Ιαπωνίας -ο υπουργός Ενέργειας μόλις επέστρεψε από το Τόκιο- ή και της Νότιας Κορέας. Ενώ πολλοί δεν αποκλείουν και την πλήρη απομάκρυνση της Βρετανίας από την πολιτική ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας και στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές -μια ακόμα απομάκρυνση από τις πολιτικές Κάμερον, αν τελικά συντελεστεί.

Ακόμα όμως κι αν η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Χίνκλι Πόιντ προχωρήσει, είναι σαφές πως τίποτα πλέον δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για την κυβέρνηση Μέι. Όπως, άλλωστε φέρεται να είπε η ίδια στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, «Μόλις έγινα πρωθυπουργός. Αυτή είναι η μέθοδός μου».

Η Μέι εξέπληξε και με το που ανέλαβε, τοποθετώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, πρωτεργάτη της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον. Σε μια πολιτικά ευφυή κίνηση έθεσε «σε απόσταση ασφαλείας» έναν βασικό πιθανό μελλοντικό αντίπαλό της και έβαλε στο τιμόνι της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Brexit. Αν η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής κι επωφελής για την Βρετανία, τα εύσημα θα τα καρπωθεί η ίδια. Σε αντίθετη περίπτωση η -ευρωσκεπτικίστρια, που όμως στήριξε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ- Μέι θα βγει σχετικά αλώβητη.

Η νέα πρωθυπουργός εξέπληξε και με την πρώτη της δήλωση, μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ, όταν εξήγγειλε ένα πιο «ανθρώπινο», κοινωνικό, πρόσωπο για τον καπιταλισμό με στήριξη των βρετανικών εταιρειών και αντιμετώπιση των υπερβολών του Σίτι.

Όμως τα ως τώρα γεγονότα δεν φαίνεται να στηρίζουν πλήρως αυτές τις θέσεις.

Μέρες μετά την εξαγγελία για δυνατότητα παρέμβασης της κυβέρνησης στις πωλήσεις σημαντικών βρετανικών εταιριών σε ξένες, η Μέι δεν έκανε προσπάθεια αποτροπής της εξαγοράς της ARM Holdings από την Ιαπωνική SoftBank. Η ARM είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας διεθνώς, με τους μικροεπεξεργαστές της να βρίσκονται στην καρδιά των iPhones και των περισσότερων κινητών.

Παράλληλα, η απόφασή της να διαλύσει το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η εγκατάλειψη του υφυπουργείου για τη υποδοχή Σύρων προσφύγων υποδηλώνουν στροφή της κυβέρνησης επί το συντηρητικότερο – κάτι που συνάδει με τις παλαιότερες εκφρασμένες θέσεις της Μέι, ως υπουργού Εσωτερικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις πολιτικές ικανότητες και τον δυναμισμό της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας . Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη της ’Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων, θύμισε με τον δυναμισμό και την επιθετικότητά της την «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ. Από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη η Τερέζα Μέι θα φανεί στους επόμενους μήνες. Και σίγουρα από το νέο έτος, όταν και αναμένεται να αρχίσουν οι επί της ουσίας διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ