FOCUS

Δημήτρης Νανόπουλος στο CNN Greece: Ζούμε σε 11 διαστάσεις (Β' μέρος)

Δημήτρης Νανόπουλος στο CNN Greece: Ζούμε σε 11 διαστάσεις (Β' μέρος)
Σύνθεση CNN Greece CNN Greece/Προσωπικό Αρχείο Δημήτρη Νανόπουλου

Ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Τexas A&M Univesity, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, μιλά για το ταξίδι του στον κόσμο της θεωρητικής φυσικής και την ιστορική πυξίδα που τον οδήγησε από την Ελλάδα, στην Αγγλία, την Ελβετία, την Αμερική...

Κάθε βήμα, που έκανε όπως εξηγεί στο δεύτερο και τρίτο μέρος της συνέντευξής του, είχε εφαλτήριο μία εσωτερική ανάγκη.

«Eγώ καιγόμουν για να ασχοληθώ με τη φυσική», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί δε πολύ σημαντικό για την μετέπειτα πορεία του το γεγονός ότι στην ηλικία των 15 ετών αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φυσική, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από διαφορετικό περιβάλλον.

Το μυστικό της επιτυχίας

nanopoulos katia

Σύνθεση CNN Greece

Το CNN Greece ρώτησε τον κ. Νανόπουλο ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Η απάντηση που έδωσε είναι κατηγορηματική: Αυτό που χρειάζεται κάποιος είναι να έχει μυαλό, φαντασία, δύναμη, να μην φοβάται και να δουλεύει σκληρά, λέει ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος στο CNN Greece.

Η θεωρία για τα κουάρκς

Το 1977, δούλευε με τους συνεργάτες του τις ενοποιημένες θεωρίες. Μιλά για τα προβλήματα που προέκυπταν στην πράξη και πως οδηγήθηκε στη διατύπωση της θεωρίας ότι υπάρχουν έξι κουάρκς (και όχι 4 όπως υποστηριζόταν μέχρι τότε) . Η θεωρία του επιβεβαιώθηκε στην πράξη 12 χρόνια αργότερα.

Στο Γ' μέρος της συνέντευξης του κ. Δημήτρη Νανόπουλου στο CNN Greece, o διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Τexas A&M Univesity, μιλά για το ταξίδι του στον κόσμο της θεωρητικής φυσικής και την ιστορική πυξίδα που τον οδήγησε από την Ελλάδα, στην Αγγλία, την Ελβετία, την Αμερική. Απαντά μεταξύ άλλων και στο ερώτημα εάν φοβάται ότι τα επιτεύγματά του μπορεί να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς που μπορούν να βλάψουν την ανθρωπότητα.

Ο συνδυασμός της φυσικής των υψηλών ενεργειών με την κοσμολογία

«Στη δική μου γενιά φέραμε σε επαφή την φυσική των υψηλών ενεργειών με την κοσμολογία», λέει μεταξύ άλλων ο κ. Νανόπουλος και εξηγεί σε άλλο μέρος της συνέντευξής του: «Είναι αυτό που έχουμε ονομάσει αστροσωματιδιακή φυσική. Δηλαδή αστέρια και σωματίδια μαζί». Φτιάξαμε ένα καινούργιο πεδίο στη φυσική, την αστροσωματιδιακή φυσική.

Nanopoulos Ellis Gaillard

O καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος με τους Ellis και Gaillard. Πηγή: Προσωπικό αρχείο Δ.Νανόπουλου

Η θεωρία των υπερχορδών και τα παράλληλα σύμπαντα

Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Νανόπουλος εξηγεί γιατί εισήγαγε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 τη θεωρία των υπερχορδών. Μιλά για τις 11 διαστάσεις, από τις οποίες οι 7 αναδιπλώνονται και συμπαγοποιούνται και δεν είναι αντιληπτές από τις αισθήσεις μας.

«Ο τρόπος που συμπαγοποιούνται και αναδιπλώνονται οι υπόλοιπες διαστάσεις παίζει ρόλο με το ποιοι θα είναι οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος. Γιατί τα σωματίδια δεν κινούνται μόνο στις τέσσερις διαστάσεις αλλά σε 11».

14

Πηγή: Προσωπικό αρχείο Δ. Νανόπουλου

Ουσιαστικά, όπως εξηγεί ο κ. Νανόπουλος, απαντάμε σε ένα πολύ βασικό ερώτημα, πως βγήκαν οι φυσικοί νόμοι. Σε ότι αφορά τα πολυσύμπαντα, λέει ότι μπορεί να υπάρχει ένα άλλο σύμπαν το οποίο έχει διαφορετική συμπαγοποίηση και άρα διαφορετικούς φυσικούς νόμους.

«To σωματίδιο του Θεού»

Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Νανόπουλος εξηγεί πως πήρε το όνομά του το «σωματίδιο του Θεού», το οποίο είναι πολύ βασικό γιατί δίνει μάζα σε όλα τα άλλα και στον εαυτό του αλλά και πώς έπεισε την ομάδα του να γράψουν εργασία για να βρουν το σωματίδιο.

Απονομή Νόμπελ: Ο Peter Higgs ευχαριστεί το Δημήτρη Νανόπουλο και την ομάδα του.

Τονίζει μάλιστα ότι ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε στο CERN ο μεγάλος επιταχυντής είναι ότι βρήκε με την ομάδα του τον τρόπο για να παραχθεί το «τo σωματίδιο του Θεού».

Σε ερώτηση του CNN Greece για το εάν φοβάται ότι οι ανακαλύψεις του ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς που μπορούν να βλάψουν την ανθρωπότητα απαντά – μεταξύ άλλων - ότι το προπατορικό αμάρτημα των φυσικών είναι η ατομική βόμβα.

Εκτιμά ωστόσο ότι η ισορροπία του φόβου και του τρόμου δεν θα οδηγήσει πουθενά ακόμη και αν κάποιος σκεφτεί να κάνει κάτι ακραίο, σε αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε το video και διαβάστε το Α' μέρος της συνέντευξης του κ. Δημήτρη Νανόπουλου στο CNN Greeece στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Δ. Νανόπουλος: Και δέκα ζωές να είχα πάλι φυσικός θα γινόμουν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ