FOCUS

Η «αναγέννηση» της Ιαπωνίας: Το έργο που χρειάστηκε 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί

Η «αναγέννηση» της Ιαπωνίας: Το έργο που χρειάστηκε 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί
Chazen Museum of Art

Η Ιαπωνία, μετά το σεισμό του Τοχόκου το 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε, έπαθε μεγάλες καταστροφές. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρα, καθώς καταστράφηκαν κτίρια, σπίτια και παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα. 

 

Στο πλαίσιο αυτό ο καλλιτέχνης Manabu Ikeda δημιούργησε την "Αναγέννηση". Ένα συγκλονιστικό έργο τέχνης με μελάνι που ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Στο έργο η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη συνδυάζεται με παραμορφωμένες ρίζες δέντρων, σμήνη πουλιών και ψάρια μέσα στο νερό ή την ατμόσφαιρα σε μια πλήρη οπτική κακοφωνία που με κάποιο τρόπο οδηγεί σε μια συνεκτική εικόνα. Για να ολοκληρώσει τον πίνακα διαστάσεων 4×3 μέτρα αφιέρωσε δέκα ώρες την ημέρα για έξι ημέρες την εβδομάδα μέσα σε ένα υπόγειο στούντιο στο Μουσείο Τέχνης Chazen στο Madison του Wisconsin.

Αλλά όπως σε κάθε δράση υπάρχει και μια αντίδραση έτσι και ο λαός της Ιαπωνίας ανταποκρίθηκε στο μέγεθος της καταστροφής με μια συνολική και δυνατή προσπάθεια ανοικοδόμησης εκ νέου της χώρας.

Capture1 copy

Στον πυρήνα της η "Αναγέννηση" απεικονίζει ένα δέντρο να μεγαλώνει από τα συντρίμμια του τσουνάμι, ενώ με μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτονται χιλιάδες μικρές λεπτομέρειες, προσωπικές ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων, φυτά και ζώα να παλεύουν για την επιβίωσή τους και να προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα και να βάλουν πάλι σε μια τάξη τη ζωή τους. Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης σκιαγραφεί με μολύβι τις λεπτομέρειες πάνω στον καμβά εκ των προτέρων και μετά γεμίζει με μελάνι τα σχήματα, ενώ όλη η διαδικασία αποτυπώνεται στο πιο κάτω βίντεο.

Capture2

Το έργο σε αριθμούς:

-Το έργο ξεκίνησε στις 6 του Αύγουστου 2013.

-Ο Manabu Ikeda εργάστηκε για 3 χρόνια, 3 μήνες, 12 μέρες.

-1.200 μέρες από τότε που ξεκίνησε.

-9520 ώρες εργάστηκε ο Manabu πάνω στο έργο.

-6.340 επισκέπτες τον έχουν παρακολουθήσει ενώ εργαζόταν.

-504 ημέρες ενώ εργαζόταν το στούντιο ήταν ανοικτό στο κοινό.

-400 στυλό χρησιμοποιήθηκαν για να ολοκληρώσει το έργο.

-Ο καμβάς είναι 12 τετραγωνικά μέτρα.

- Χρειάστηκε 20 μπουκάλια με μελάνι.

-Κατά τη διάρκεια του έργου γεννήθηκαν οι 2 κόρες του καλλιτέχνη.

Capture4

(Τις φωτογραφίες μας παραχώρησε το Chazen Museum of Art)

Ikeda Manabu: Rebirth from Colossal on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ