FOCUS

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο CNN Greece

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο CNN Greece

«Τα τραγούδια μου έχουν μνήμες και μοναξιά», παραδέχεται η Ευανθία Ρεμπούτσικα, μία από τις σπουδαιότερες μουσικούς της γενιάς της, που ανοίγει το σπίτι και την καρδιά της στο CNN Greece και μας ξεναγεί μέσα στους νοσταλγικούς λαβυρίνθους των συνθέσεών της.

Φιλόξενη, προσγειωμένη, στιβαρή μιλά για την ψηφιακή γενιά, τον τρόπο ανάδειξης των σημερινών μουσικών ταλέντων, το YouTube και τα νέα μέσα καλλιτεχνικής (και όχι μόνο) προβολής, την Ελλάδα της κρίσης, το ρόλο της μουσικής στη ζωή της αλλά και τη ζωή των ανθρώπων.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάτω Αχαΐα Πατρών. Έδειξε από πολύ νωρίς το μουσικό της χάρισμα, κάνοντας τα πρώτα μουσικά ταξίδια της με το βιολί μόλις στα έξι της χρόνια. Μετά από πλήθος περιοδειών με τα τρία αδέρφια της, κατέληξε στην Αθήνα, το 1970, συνεχίζοντας τις μουσικές σπουδές της.

Με διεθνείς περγαμηνές, πλούσιο έργο, συνθέσεις που έντυσαν μουσικά μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, πληθώρα συνεργασιών με μεγάλου κύρους καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής, η Ευανθία Ρεμπούτσικα εξακολουθεί να μαγεύει διαφορετικές γενιές, με το χαρακτηριστικό μελαγχολικό ήχο της και το βιολί της.

«Η μουσική στη ζωή μου...»

«Η σύνθεση ήρθε πολύ μετά, αυθόρμητα και ήταν καλοδεχούμενη στη ζωή μου», λέει η Ευανθία Ρεμπούτσικα που θεωρεί τη μουσική ως διέξοδο, λύτρωση, προσωπική ανάγκη.

Η ίδια παραδέχεται πως στην Ελλάδα της οικονομικής δυσχέρειας, «το βάρος των καλλιτεχνών έχει πέσει στις περιοδείες και τα live». Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους της που αφορίζουν το YouTube και τις σύγχρονες τεχνολογίες, η ίδια τα θεωρεί ως «συμμάχους» στην παρουσίαση και προβολή της δουλειάς του εκάστοτε καλλιτέχνη, ωστόσο κρίνει πως χρειάζεται όριο και έλεγχος στη χρήση του.

Η συνθέτρια και σολίστ θεωρεί πως η «τηλεοπτική κάμερα» έχει μετατρέψει σε εμπόριο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνικών ταλέντων που θα έπρεπε να αναδεικνύονται μέσα από μουσικές ζυμώσεις, οντισιόν, εκδηλώσεις, θέατρα, μιούζικαλ...

«Πρέπει να είμαστε μαχητές, αγωνιστές στη ζωή μας, να μην το βάζουμε κάτω. Πρέπει πάντα κάτι να βρίσκουμε και να δημιουργούμε και για εμάς και για την επόμενη γενιά», ενθαρρύνει η Ευανθία Ρεμπούτσικα μικρούς και μεγάλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ