FOCUS

Βαγγέλης Αποστόλου στο CNN Greece: Καλώ τους αγρότες σε διάλογο

Βαγγέλης Αποστόλου στο CNN Greece: Καλώ τους αγρότες σε διάλογο
Σύνθεση CNN Greece CNN Greece/Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

Πρόσκληση σε διάλογο στους αγρότες που προχωρούν σε κινητοποιήσεις απεύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

O κ. Αποστόλου ερωτηθείς για την κατάργηση του ΟΓΑ και τη μεταφορά των αγροτών στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, επισήμανε ότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας. Τόνισε δε ότι με τις αλλαγές αυτές θα διασφαλιστεί το 2021 ενιαία σύνταξη στους αγρότες.

Γεγονός που σημαίνει πρακτικά, όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, ότι ο κάθε αγρότης θα λαμβάνει την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ στην οποία θα προστίθεται και η ανταποδοτικότητα από το ποσό που κατέβαλε ως ασφάλιστρο. Σε ό,τι αφορά το ασφάλιστρο είπε ότι θα είναι κατά 70% μικρότερο σε σχέση με αυτό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε άλλους κλάδους.

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, ο κάθε αγρότης θα λαμβάνει από το 2021, σύνταξη της τάξης των 500 με 600 ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου στο CNN Greece οι αγρότες δεν θα είναι πια πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

KATIA APOSTOLOY

Πηγή: CNN Greece/Εurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας.

Σε ερώτηση του CNN Greece για το πώς θα επιβιώσουν οι αγρότες μέχρι το 2021 που θα ισχύσει το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς (δεδομένου ότι είναι κλάδος που πλήττεται από την οικονομική κρίση) ο κ. Αποστόλου είπε ότι εάν δεν είχαν γίνει αυτές οι τροποποιήσεις οι αγρότες θα λάμβαναν μηδενικές συντάξεις.

Για την επιβολή τεκμηρίων στους αγρότες ο υπουργός εξήγησε ότι αφορούν όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Διευκρίνισε ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου του, το 95% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ. Γεγονός που σημαίνει όπως εξήγησε ότι με το αφορολόγητο όχι μόνο η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών δεν θα πληρώσει φόρους αλλά θα λάβει και επιστροφή. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα με μεγάλες κατοικίες αγροτών σε αγροτικές και «ευαίσθητες» περιοχές, γεγονός που όπως είπε, θα λυθεί με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Για τους φόβους που εκφράζουν οι αγρότες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίζει όλους όσοι έχουν εισοδήματα από απασχόλησή αποκλειστικά στον αγροτικό τομέα, ο κ. Αποστόλου, είπε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.

Σε ερώτηση του CNN Greece για την απόφαση που είχε λάβει πριν από ένα χρόνο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την καταγραφή της εκκλησιαστικής αγροτικής γης και την ενοικίασή της με μικρό τίμημα σε νέους αγρότες, είπε ότι αυτό θα γίνει μέσα σε πέντε χρόνια και θα ισχύσει μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές που προωθεί στον αγροτικό τομέα.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί επιτυχημένη τη διακυβέρνηση Τσίπρα είπε ότι η χώρα έχει μπει σε αναπτυξιακή πορεία. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τμήματα του ελληνικού λαού που έχουν πληγεί για αυτό και όπως είπε η κυβέρνηση κατένειμε το πλεόνασμα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Θετική η πορεία στον αγροτικό τομέα

Ο κ. Αποστόλου είπε στο CNN Greece ότι με βάση τα στοιχεία του 2016 έχει καταγραφεί άλμα στις εξαγωγές και άνοδος στο αγροτικό εισόδημα.
Σε ερώτηση για το εάν έχει βελτιωθεί η ζωή των πολιτών παρά τους οικονομικούς δείκτες που παρουσίασε, ο κ. Αποστόλου είπε ότι το να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων είναι ένα στοίχημα όταν έχεις να εφαρμόσεις τόσο δύσκολα προγράμματα «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και στον προϋπολογισμό του 2017 βλέπουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,7 %. Μπαίνουμε σε θετική πορεία», είπε ο κ. Αποστόλου.

Τέλος σε ότι αφορά τις ελλιπείς υποδομές στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας ο κ. Αποστόλου είπε ότι το νησί δεν ήταν στο κέντρο υποδομών εθνικού ενδιαφέροντος. Τόνισε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διορθωτικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, της Βόρειας και της Νότιας Εύβοιας καθώς και στον παρακαμπτήριο δρόμο της Χαλκίδας που θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ