FOCUS

Βεδουίνοι: oι «ξεχασμένοι» του πολέμου της Συρίας (pics)

Βεδουίνοι: oι «ξεχασμένοι» του πολέμου της Συρίας (pics)
Tien Tran

Ανθρώπους φοβισμένους από τον πόλεμο, ταλαιπωρημένους από το κρύο, την ασιτία και καχύποπτους με όσους τους πλησιάζουν ήταν όσα είδε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην έρημο της Ιορδανίας ο Γάλλος φωτογράφος Tien Tran.

 

«Στην Ιορδανία, κάποιοι πρόσφυγες -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους πιο ευάλωτους- ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και όχι στους επίσημους που έχει συστήσει η Ιορδανική Κυβέρνηση», λέει στο CNN Greece ο Tien.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, βεδουίνοι στην πλειοψηφία τους, έχουν χάσει τα πάντα στον εμφύλιο με αποτέλεσμα κάθε ελπίδα επιστροφής να έχει πλέον χαθεί.

Ο Tien, βρέθηκε στην περιοχή το 2015 για να φωτογραφίσει μια τέτοια ομάδα Βεδουίνων οι οποίοι εγκατέλειψαν τον προσφυγικό καταυλισμό του Zaatari για να ζήσουν μόνοι τους στην έρημο έξω από το «ραντάρ» της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.

«Τον Οκτώβριο του 2015, βρισκόμουν στην Ιορδανία όπου φωτογράφιζα τον προσφυγικό καταυλισμό Zaatari όταν άκουσα την ιστορία των Βεδουίνων από τη Συρία».

Γνωρίζοντας ότι η περιοχή είναι επικίνδυνη τον ρωτάω πόσο δύσκολο ήταν το ταξίδι του: «Λόγω χρημάτων και χρόνου δεν είχα την πολυτέλεια να μείνω περισσότερο από ένα μήνα στην Ιορδανία. Αποτέλεσμα ήταν να τους επισκεφτώ μόλις μια εβδομάδα. Προσέλαβα ένα μεσάζοντα τον οποίο δεν μπορούσα να πληρώσω παρά μόνο για λίγες ημέρες» και προσθέτει: «Ήταν εύκολο να ταξιδέψω στην Ιορδανία, τουλάχιστον για εμένα που είμαι Γάλλος».

«Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Δεν θα έλεγα ότι ήταν φιλικοί, αλλά και δεν ήταν και εχθρικοί. Πήγα σε αρκετούς οικισμούς και δεν είχα κανένα πρόβλημα να τραβήξω φωτογραφίες».

Μαζί του είχε έναν Ιορδανό φωτογράφο ο οποίος συνεργαζόταν με το Reuters. «Ήταν μαζί μου γιατί δεν μιλάω αραβικά και δεν γνωρίζω τον πολιτισμό τους», απαντά.

Όσον αφορά την αγαπημένη του φωτογραφία, μας είπε ότι είναι αυτή του Mohammed (χρησιμοποίησε άλλο όνομα), ο οποίος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. «Έχει υποστεί εγκεφαλικό και χρειάζεται φάρμακα. Πίσω του ήταν η γυναίκα του», απαντά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ