FOCUS

Νταβός 2017: ραντεβού με φόντο την ορκωμοσία Τραμπ

Νταβός 2017: ραντεβού με φόντο την ορκωμοσία Τραμπ
REUTERS/Ruben Sprich

Τέτοιες μέρες, πέρυσι, η συμβατική σοφία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τόχε βέβαιο πως ο Τραμπ δεν θα κατάφερνε καν να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και ότι οι Βρετανοί δεν θα ψήφιζαν υπέρ του Brexit.

Ένα χρόνο μετά, η μεν τελευταία ημέρα της φετινής συνάντησης -δηλαδή η 20ή Γενάρη 2017- συμπίπτει με την τελετή της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η δε διαδικασία για το Brexit ξεκινά λίαν προσεχώς.

Από τον Τζάστιν Τριντό στον Σι Τζινπίνγκ

Το περυσινό Νταβός ταυτίστηκε με το φωτεινό πρόσωπο και την αισιοδοξία του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Φέτος ο κ. Τριντό δεν θα παραστεί. Εκείνος που θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα είναι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ -ο πρώτος, στην ιστορία του θεσμού, κινέζος ηγέτης που θα συμμετάσχει- καθώς η παρουσία του, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του Ρόιτερς, Nόα Μπάρκιν, εκλαμβάνεται ως σημάδι του αυξανόμενου ειδικού βάρους του Πεκίνου σ’ έναν κόσμο όπου ο μεν Τραμπ βάζει πρώτα την Αμερική, η δε Ευρώπη -με Brexit, μεταναστευτικό, τρομοκρατία, άνοδο της ακροδεξιάς- πνίγεται στα δικά της μεγάλα προβλήματα. Όσο κι αν μοιάζει οξύμωρο, ο Σι Τζινπίνγκ της κομμουνιστικής Κίνας θα είναι εκείνος που θα υπερασπιστεί από τις χιονισμένες Άλπεις την παγκοσμιοποίηση, η λαϊκή οργή εναντίον της οποίας αντικατοπτρίζεται στις επιλογές των πολιτών των χωρών της Δύσης στις κάλπες.

Παρούσα η Μέι, απούσα η Μέρκελ

Παρούσα, επίσης, στο φετινό Νταβός θα είναι η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, όχι όμως και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν θα πάει, παρότι το βασικό θέμα της φετινής ατζέντας -δηλαδή, Υπεύθυνη και Αποτελεσματική Ηγεσία (Responsive and Responsible Leadership)- ταιριάζει με τη φήμη της.

«Κάτι τεράστιο συμβαίνει, παγκόσμιο και πρωτοφανές»

Η ατμόσφαιρα στο φετινό Νταβός θα είναι βαριά. Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να είναι σε καλύτερη κατάσταση, οι χρηματιστηριακές αγορές να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, η τιμή του πετρελαίου να καταγράφει άνοδο και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα να μην προβληματίζει όσο παλαιότερα, ωστόσο η αβεβαιότητα περί την προεδρία Τραμπ αλλά και οι εξελίξεις με επίκεντρο τις επικείμενες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία -και ενδεχομένως Ιταλία- όπου αντισυστημικά κόμματα κερδίζουν διαρκώς έδαφος, δημιουργούν μεγάλο εκνευρισμό. Όπως σχολιάζει στο Ρόιτερς ο Μόιζες Ναϊμ του ιδρύματος Κάρνεγκι «όλοι συμφωνούν ότι κάτι τεράστιο συμβαίνει, παγκόσμιο και από πολλές απόψεις πρωτοφανές, όμως ούτε τις αιτίες γνωρίζουμε, ούτε πώς να το αντιμετωπίσουμε».

davos preparations

Προετοιμασίες λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του φετινού Νταβός - πηγή:REUTERS/Ruben Sprich

Ενδεικτική της ανησυχίας είναι η θεματολογία του φετινού Φόρουμ. Διαπρεπείς ψυχολόγοι καλούνται σ’ ένα από τα πάνελ να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους στο πώς καλλιεργούνται κατάλληλα συναισθήματα σε καιρούς εθνικιστικού λαϊκισμού· η Κριστίν Λαγκάρντ και ο δισεκατομμυριούχος των hedge funds, Ρέι Ντάλιο, θα εκφέρουν τη δική τους άποψη σ’ εκείνο με τίτλο πιεσμένοι και θυμωμένοι: πώς να επιδιορθώσουμε την κρίση της μεσαίας τάξης· άλλες τρεις συνεδρίες ασχολούνται με θέματα όπως:

  • πολιτικές φόβου ή εξέγερση των ξεχασμένων;
  • η ανεκτικότητα σε σημείο καμπής;
  • η μετά-ΕΕ εποχή

Ταπεινοφροσύνη ή μία από τα ίδια;

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η αφρόκρεμα της παγκόσμιας ελίτ έχει την ευκαιρία, από τις 17 έως τις 20 Γενάρη 2017, αντί ν’ αναλωθεί σε συζητήσεις αυτοεπιβεβαίωσης για την υποτιθέμενη ορθότητα των, επί δεκαετιών, πρακτικών της, ν’ αντιμετωπίσει το λάθος και μαζί την ήττα. Άλλως, όπως το θέτει, μιλώντας στο Μπλούμπεργκ, η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Νγκάιρ Γουντς: «Χρειάζεται ταπεινοφροσύνη. Εδώ και 30 χρόνια, οι ελίτ λένε ‘διαχειριζόμαστε την παγκοσμιοποίηση έτσι ώστε να έχει αποτελέσματα για όλους’. Πρέπει να σταματήσουν πλέον να το λένε».

Διαβάστε ακόμη:

Η αύξηση των ανισοτήτων «βόμβα» για την παγκόσμια οικονομία

Νταβός: η ώρα της αυτοκριτικής για τις ελίτ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ