FOCUS

Σεισμός: Ο Κ. Παπαζάχος εξηγεί τι συμβαίνει στην Ιταλία

Σεισμός: Ο Κ. Παπαζάχος εξηγεί τι συμβαίνει στην Ιταλία
REUTERS/Ciro De Luca

Η Ιταλία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο σεισμικής δραστηριότητας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων μια τεράστια χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. 

 

Το επίκεντρο των πρόσφατων σεισμών εντοπίζεται κοντά στο πολύπαθο Αματρίτσε, την περιοχή που μέτρησε σχεδόν 300 νεκρούς μετά το σεισμό της 24ης Αυγούστου και ταρακουνήθηκε ξανά τον περασμένο Οκτώβριο, από τριπλή σεισμική δόνηση, μεγέθους πάνω από 5 R.

Η περιοχή έχει υποστεί πάνω από 45.000 μετασεισμούς, μεταξύ των οποίων και ένας 6,6 R στις 30 Οκτώβριου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός στην Ιταλία τα τελευταία 36 χρόνια.

Και οι τρεις σεισμοί συνέβησαν σε μια σχετικά μικρή περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας, μεταξύ της Ρώμης και της Ανκόνα στην Αδριατική.

Γιατί όμως συμβαίνουν τόσοι πολλοί σεισμοί στην Ιταλία τους τελευταίους μήνες; Το CNN Greece ήρθε σε επικοινωνία με τον καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχο ο οποίος μας εξήγησε:

Σύμφωνα με την Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η υψηλότερη σεισμικότητα συγκεντρώνεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χερσονήσου, κατά μήκος της κορυφογραμμής των Απεννίνων, στην Καλαβρία και τη Σικελία και σε ορισμένες βόρειες περιοχές, όπως το Friuli, μέρος του Veneto και της δυτικής Liguria.

unnamed

(Πηγή φωτογραφιάς: Κώστας Παπαζάχος)

Ιδιαίτερα σεισμογενείς είναι και οι Ανατολικές Άλπεις. Ένας από τους πιο φονικούς σεισμούς έγινε στις 6 Μαΐου του 1976 και σκοτώθηκαν περίπου χίλια άτομα. Στην Ιταλία έγινε επίσης και ο πιο θανατηφόρος σεισμός που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Ήτον ένας σεισμός μεγέθους 7 R μεταξύ της ηπειρωτικής Ιταλίας και της Σικελίας που σκότωσε τουλάχιστον 72.000 ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης. Το μόνο μέρος της Ιταλίας χωρίς σημαντικά σεισμικά γεγονότα είναι το νησί της Σαρδηνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ