FOCUS

Τα πρόσωπα της φυματίωσης: Ένας άνισος αγώνας στις παραγκουπόλεις της Ινδίας (Pics)

Τα πρόσωπα της φυματίωσης: Ένας άνισος αγώνας στις παραγκουπόλεις της Ινδίας (Pics)
Maurice Ressel

Η φυματίωση είναι μολυσματική ασθένεια που μπορεί να επιφέρει το θάνατο. Προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες, ενώ μπορεί να επηρεαστούν και άλλα μέρη του σώματος όπως τα οστά, οι λεμφαδένες και ο εγκέφαλος. Μεταδίδεται μέσω του αέρα, με το βήχα, τα πτύελα ή το φτάρνισμα των αρρώστων.

 

Η Ινδία παρουσιάζει τον υψηλότερο αριθμό φυματικών στο κόσμο. Από την ασθένεια προσβάλλονται τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στις φτωχογειτονιές των πόλεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φυματίωση να εξαπλώνεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στις παραγκουπόλεις.

Πολλές ΜΚΟ βρίσκονται στην Ινδία και αγωνίζονται κατά της φυματίωσης. Ο αγώνας τους ωστόσο είναι δύσκολος καθώς εκτός των άλλων προσκρούουν και στο κλειστό σύστημα της κάστας, δηλαδή τα αδιαπέραστα όρια μέσα στην κοινωνία, με αποτέλεσμα οι έχοντες να αδιαφορούν για το μαρτύριο των απόρων και να μην βοηθούν.

Ο Γερμανός φωτορεπόρτερ Maurice Ressel βρέθηκε στην Ινδία και φωτογράφησε τη ζωή των ασθενών.

«Ακολούθησα Γερμανούς γιατρούς σε μια κλινική στα περίχωρα της Καλκούτα. Αυτοί οι άνθρωποι υπομένουν τα πάνδεινα μέσα σε άθλιες συνθήκες εδώ και χρόνια. Η εξέλιξη της ασθένειάς τους είναι αβέβαιη. Ζουν σε σκοτεινά δωμάτια και έχουν κακή υγειονομική περίθαλψη. Η κοινωνία και οι οικογένειές τους τούς έχουν περιθωριοποιήσει», λέει στο CNN Greece ο Ressel.

Capturek

Βρέθηκα εκεί το Πάσχα του 2015. Για ένα τριήμερο οι γιατροί είχαν διακόψει τις επισκέψεις με αποτέλεσμα να επικεντρωθώ στην φωτογράφιση. Ξεκίνησα να φωτογραφίζω νωρίς το πρωί και έμενα εκεί μέχρι να νυχτώσει. Όταν είδα τις φωτογραφίες της πρώτης μέρας στον υπολογιστή μου, ήξερα ότι έπρεπε να συνεχίσω. Επειδή η πνευμονική φυματίωση μεταδίδεται από τον αέρα φορούσα μάσκα προστασίας. Με συμβούλεψαν να μην μείνω περισσότερες από δυο ημέρες. Ωστόσο έμεινα τρεις με σκοπό να δείξω την απόγνωση αυτών των ανθρώπων.

«Ταξίδεψα στην Ινδία για να κάνω ένα ντοκιμαντέρ στις παραγκουπόλεις γύρω από την Καλκούτα για λογαριασμό μιας ΜΚΟ. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να πάρω τουριστική βίζα. Προσπάθησα ο εξοπλισμός μου να φαίνεται όσο το δυνατό «αντιεπαγγελματικός» για να αποφύγω τυχόν ερωτήσεις. Στο δρόμο της επιστροφής έσωσα τις φωτογραφίες σε μια μικρή κάρα SD και την τοποθέτησα στην εσωτερική σόλα του παπουτσιού μου», είπε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ώστε να βγάλει τις φωτογραφίες, ενώ ερωτηθείς για το πώς δουλεύει στο εξωτερικό και από πού αντλεί βοήθεια και πληροφορίες, σημείωσε:

Ποτέ δε ταξιδεύω χωρίς κάποιον που να γνωρίζει την περιοχή. Είναι απαραίτητο να έχεις κάποιον μαζί σου. Σκοπός είναι να γνωρίζει την περιοχή και τους ανθρώπους αλλά και να αξιολογεί τους κινδύνους και να φιλτράρει τις πληροφορίες. Ένας καλός οδηγός και μεταφραστής είναι το κρισιμότερο πράγμα που χρειάζεσαι για να πετύχεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ