ΠΡΟΣΩΠΑ

Katie Bouman: Χάρη σε αυτήν τη γυναίκα έχουμε την πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας

Katie Bouman: Χάρη σε αυτήν τη γυναίκα έχουμε την πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας
Facebook/Katie Bouman

Η Katie Bouman είναι η γυναίκα που κρύβεται πίσω από την πρώτη εικόνα μίας μαύρης τρύπας.

Η 29χρονη έφτιαξε τον αλγόριθμο που δημιούργησε την πρώτη εικόνα, στην οποία διακρίνεται η σκιά της μαύρης τρύπας, που βρίσκεται στο κέντρο του Messier 87, ενός ελλειπτικού γαλαξία σε απόσταση περίπου 55 εκατ. ετών φωτός από τη γη.

Για την επιστήμονα, η δημιουργία της συγκλονιστικής εικόνας ήταν η υλοποίηση μίας προσπάθειας που μέχρι πρότινος θεωρούταν αδύνατη. Φωτογραφία της Bouman από τη στιγμή που φορτώνει στον υπολογιστή της τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας, κάνει το γύρο του διαδικτύου.

«Παρατηρώντας με δυσπιστία την πρώτη εικόνα που δημιούργησα από μία μαύρη τρύπα που βρισκόταν στο στάδιο της ανοικοδόμησης» έγραψε η επιστήμονας στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Η Katie Bouman ξεκίνησε να φτιάχνει τον αλγόριθμο πριν τρία χρόνια, ενώ έκανε το μεταπτυχιακό της στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

mayritrypa


Πηγή: Event Horizon Telescope Collaboration

«Πριν τρία χρόνια, η τότε μεταπτυχιακή φοιτήτρια κ. Bouman δημιούργησε έναν αλγόριθμο που θα βοηθούσε στη δημιουργία της πρώτης εικόνας μίας μαύρης τρύπας. Σήμερα, αυτή η εικόνα βρίσκεται στα χέρια μας» ανέφερε το Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.

Σήμερα, η Bouman είναι επίκουρη καθηγήτρια υπολογιστικών και μαθηματικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και επιμένει πως η ομάδα που τη βοήθησε αξίζει την ίδια αναγνώρισε με ‘κείνη.

«Κανένας από εμάς δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνος του. Το αποτέλεσμα προέκυψε από την προσπάθεια πολλών ανθρώπων», δήλωσε στο CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ