ΣΠΟΡ

Συγκρούσεις οπαδών-Αστυνομίας στο γήπεδο του τελικού του Europa League στην Ελβετία

Συγκρούσεις οπαδών-Αστυνομίας στο γήπεδο του τελικού του Europa League στην Ελβετία
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / JULIO MUNOZ

Μεγάλης έκτασης επεισόδια έγιναν έξω από το St. Jakob-Park στην Βασιλεία, μετά την αναμέτρηση της τοπικής ομάδας με την Ζυρίχη για το Ελβετικό πρωτάθλημα. Οπαδοί της Βασιλείας και Αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με μεγάλη βιαιότητα προκαλώντας χάος έξω από το στάδιο, που θα φιλοξενήσει τον εφετινό τελικό του Europa League.

Οι οπαδοί της Βασιλείας καταγγέλουν ότι κατά την αποχώρησή τους από το γήπεδο, μετά την ισοπαλία 2-2 με την Ζυρίχη, λίγο πρίν τις 16.00 εχθές, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων σε ομάδα φιλάθλων, που αντεπιτέθηκαν με ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Η Αστυνομία αναφέρει ότι διμοιρία των ειδικών δυνάμεων, που πήγε να ασφαλίσει μια έξοδο προς τον σιδηροδρομικό σταθμό, δέχθηκε απρόκλητα επίθεση με λοστούς, πέτρες και μπουκάλια από χούλιγκανς και αναγκάστηκε να προστατευτεί.

Για λίγα λεπτά η ζώνη έξω από το γήπεδο έμοιαζε με πεδίο μάχης, με τους χούλιγκανς να χρησιμοποιούν κάθε λογής αντικείμενο και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να χρησιμοποιούν ακόμη και πλαστικές σφαίρες για να επαναφέρουν την τάξη. Τα επεισόδια στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο ανοιχτό πάρκινγκ, που βρίσκεται 100 μέτρα από το γήπεδο.

Εννιά αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, ενώ ένα περιπολικό υπέστη μεγάλες υλικές ζημιές. Δύο άτομα οδηγήθηκαν (ένας 21χρονος Γερμανός και ένας 17 χρονος Ελβετός) στον Εισαγγελέα ενώ έγιναν 7 ακόμη προσαγωγές. Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για ζημιές πάνω από 100 χιλιάδες Ελβετικά φράγκα (90 χιλιάδες €).

Ο σύλλογος εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, που καταδικάζει τα επεισόδια και γνωστοποιεί ότι θα υπάρξει αύριο συνάντηση με την Αστυνομία, ώστε να ενημερωθεί πλήρως για την αιτία των επεισοδίων, καθώς δεν θέλει να κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο, αφού τα επεισόδια έγιναν εκτός γηπέδου και δεν έχει γνώση όλων των δεδομένων. Οι οπαδοί της Βασιλείας φημίζονται για τον σκληρό πυρήνα στην κερκίδα τους, που συχνά έχει δημιουργήσει επεισόδια τόσο στο Ελβετικό πρωτάθλημα, όσο και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ