ΣΠΟΡ

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ αποδεικνύεται καλύτερος από τον πρωταθλητή-πατέρα του στην F1

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ αποδεικνύεται καλύτερος από τον πρωταθλητή-πατέρα του στην F1
Getty Images / Andrew Hone / Stringer

Ο Κέκε Ρόσμπεργκ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους οδηγούς στην ιστορία της Formula 1, αλλά ο γιος του Νίκο ήδη μοιάζει να ξεπερνά σε ταλέντο τον πατέρα του και να δημιουργεί την δική του ιστορία με τα μονοθέσια.

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις ως ο γιος μιας από τις πλέον εμβληματικές μορφές, που εμφανίστηκαν στις πίστες. Τρία χρόνια πριν την γέννηση του μικρού Νίκο, ο Κέκε Ρόσμπεργκ πανηγύριζε τον παγκόσμιο τίτλο στην F1 το 1982.

https://www.instagram.com/p/p

Ο πρώτος Φινλανδός οδηγός, που εμφανίστηκε στις πίστες, αποτέλεσε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες για τους οπαδούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το χαρακτηριστικό μουστάκι, ένα τσιγάρο μονίμως στο στόμα και οδήγηση στο όριο με την αγαπημένη του Williams.

GettyImages 1636671


(Πηγή: Getty Images / Allsport UK / Allsport)

«Σιχαίνομαι το τσιγάρο» λέει ο Νίκο Ρόσμπεργκ, «αλλά φαντάζομαι ότι εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν πιο κοσμοπολίτικα στις πίστες και όχι τόσο απρόσωπα, όπως σήμερα».

https://www.instagram.com/p/p

Ο τρόπος που ο Κέκε Ρόσμπεργκ κρατά στην πίστα το μονοθέσιο του στο Grand Prix του Λονγκ Μπιτς την χρονιά της κατάκτησης του πρωταθλήματος αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις στιγμές που μνημονεύουν σε αφιερώματα οι λάτρεις της ταχύτητας.

https://www.instagram.com/p/p

Σε αυτό τον κόσμο γεννήθηκε στο Βισμπάντεν ο Νίκο. Δεν μοιάζει περίεργο που από μικρός έδειξε πάθος για τα γρήγορα αυτοκίνητα. Εκεί όπου θα δοκίμαζε και ο ίδιος την τύχη του.

https://www.instagram.com/p/p

«Το όνομα του πατέρα μου, ήταν ένα διαβατήριο για μένα, μου άνοιξε πόρτες. Όλοι ήθελαν να μάθουν αν έχω τις ικανότητες του», έχει πει σε συνέντευξη του. «Είναι όμως και μεγάλο βάρος. Όλοι ρωτάνε για αυτόν. Θα πρέπει να αποδεχθώ το γεγονός ότι υπήρξε πρωταθλητής πριν από μένα».

https://www.instagram.com/p/p

Και όμως ο Νίκο Ρόσμπεργκ θα μπορούσε να μην γίνει οδηγός, αφού στο Imperial College του Λονδίνου του πρόσφερε υποτροφία για να σπουδάσει αεροναυπηγική. Δεν πρόλαβε όμως να τον «κλέψει». Η Williams του έκανε δοκιμαστικά για την F1 σε ηλικία 17 χρόνων (Δεκ 2002) και η ιστορία άρχισε να γράφεται. 14 χρόνια μετά με το νούμερο 6 στο κράνος του («ο τυχερός αριθμός του πατέρα μου και της μητέρας μου») αγγίζει την κορυφή.

https://www.instagram.com/p/p

Στα πρώτα του βήματα, ο Κέκε είναι δίπλα του. Αναλαμβάνει μάνατζερ του. Το 1998 και το 1999 είχε αναδείξει παγκόσμιο πρωταθλητή τον Μίκα Χάκινεν με Μακλάρεν. Θέλει να κάνει το ίδιο και για τον γιο του. Όμως εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πατέρας και γιος έχουν διαφωνίες. Ο Νίκο Ρόσμπεργκ παραδέχεται ότι 10 χρόνων κατάλαβε την περίπλοκη σχέση, που θα έχει μαζί του.

https://www.instagram.com/p/p

«Έχουμε καλή σχέση, αλλά πολύ δύσκολη», εξηγεί ο Νίκο. «Είμαστε δύσκολοι χαρακτήρες, εκείνος περισσότερο. Οπότε διαφωνούμε πολύ, αλλά δεν τσακωνόμαστε. Μόλις ηρεμήσουμε τα βρίσκουμε. Πλέον μου δίνει γενικά συμβουλές για το πώς να διαχειρίζομαι την καριέρα μου, αν και μου κάνει παρατηρήσεις κάποιες φορές για την οδήγησή μου. Είναι «σοφός».

https://www.instagram.com/p/p

Ο πατέρας αποφασίζει να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει το ταλέντο του γιου του να εξελιχθεί χωρίς την δική του σκιά. Συχνά του λέει ότι εκείνος δεν θα μπορούσε να είναι οδηγός σήμερα. «Με τόση προπόνηση που κάνεις, εγώ δεν θα μπορούσα. Θα προτιμούσα να γίνω οδοντίατρος».

https://www.instagram.com/p/p

Ο Κέκε Ρόσμπεργκ οδηγούσε με το ένστικτο. Ο Νίκο προσθέτει τον επαγγελματισμό. Πάντα όμως ξέρει ότι ο πατέρας του τον στηρίζει απόλυτα. Το 2013 κερδίζοντας το γκραν πρι στο Μονακό, 30 χρόνια μετά τη νίκη του πατέρα του, όλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι αυτός είναι ένας «καλύτερος Ρόσμπεργκ».

GettyImages 74344276


(Πηγή: Getty Images / Mark Thompson / Staff)

Ο Νίκο δεν έμαθε ποτέ Φινλανδικά. Παρότι έχει και δύο υπηκοότητες, διάλεξε την Γερμανική. Μιλάει όμως καλύτερα από τις 4 γλώσσες που ξέρει τα Αγγλικά (Γερμανικά, Ιταλικά και Γαλλικά οι άλλες τρεις). Μεγάλωσε στο Μόντε Κάρλο, το σπίτι του είναι στις Αυστριακές Άλπεις, είναι περισσότερο πολίτης του κόσμου.

https://www.instagram.com/p/p

Πιθανότατα και καλύτερος οδηγός από τον πατέρα του. Κατ αρχήν το λένε οι αριθμοί: και μόνο οι 7 συνεχόμενες νίκες, μετά την καρό σημαία στο Σότσι, πιο πολλές από όσες κατέκτησε στην δική του καριέρα ο Κέκε.

Στην Ρωσία μάλιστα ο Νίκο Ρόσμπεργκ έκανε και το «Grand Slam» για έναν αγώνα στην F1: ελάχιστοι έχουν καταφέρει 1) να ξεκινούν στην pole, 2) να έχουν τον ταχύτερο γύρο, 3) να κερδίζουν τον αγώνα και 4) να είναι πρώτος από την αρχή έως το τέλος του αγώνα, σε όλους τους γύρους.

Πατέρας και γιος όμως συχνά αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους και σε αγώνα ένας με έναν. Ακόμη όμως και στο προνομιακό πεδίο μια παγωμένης πίστας, ο Νίκο κερδίζει τον πατέρα του.

Στα 2 τελευταία πρωταθλήματα ο Νίκο Ρόσμπεργκ άγγιξε την κορυφή, αλλά είδε τον Λιούις Χάμιλτον να κερδίζει τον τίτλο. Εφέτος όμως όλα δείχνουν ότι είναι η δική του στιγμή. Να γίνει το νούμερο 1. Όπως ο πατέρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ