ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 73-71: Έδειξε χαρακτήρα και κέρδισε στο φινάλε

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 73-71: Έδειξε χαρακτήρα και κέρδισε στο φινάλε
Eurokinissi

Με 73-71 επικράτησε ο Παναθηναϊκός της Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της όγδοης αγωνιστικής της Euroleague.

Μία ακόμα μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ντίνος Μήτογλου, καθώς ήταν αυτός που κράτησε τους «πράσινους» στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, ενώ κομβική ήταν και η παρουσία του Κώστα Σλούκα, στην τελευταία περίοδο, όπου σημείωσε καθοριστικά καλάθια και κρίσιμες βολές στα τελευταία λεπτά.

Ο διεθνής πάουερ φόργουρντ των «πράσινων» τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους, έχοντας 3/5 δίποντα και 4/5 τρίποντα, ενώ παράλληλα κατέβασε 6 ριμπάουντ. Από την πλευρά του, ο Έλληνας γκαρντ σημείωσε 16 πόντους και μοίρασε 3 ασίστ, με τον Τζέριαν Γκραντ να προσθέτει άλλους 10 πόντους.

Oι Λιθουανοί είχαν ως πρώτο σκόρερ τον Ρόλαντ Σμιτς τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους, ενώ μοιραίος ήταν ο Κίναν Έβανς που υπέπεσε σε λάθος στην τελευταία φάση, με τους Γκριγκόνις και Γκραντ να τον «εγκλωβίζουν» και να κλέβουν την μπάλα.

Στα πρώτα λεπτά το ματς ήταν νευρικό. Οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να συνδεθούν εύκολα με το αντίπαλο καλάθι, κάτι που βόλεψε τη Ζαλγκίρις, η οποία πήρε το προβάδισμα 15-13 στο πρώτο δεκάλεπτο.

Στη δεύτερη περίοδο, οι Μπουτκεβίτσιους και Μπιρούτις και οι χαμένες βολές έδωσαν… αέρα 7 πόντων τους φιλοξενούμενους (36-29), αλλά ένα… ξέσπασμα του Σλούκα και ένα κλέψιμο του Γκραντ έφεραν τον Παναθηναϊκό σε απόσταση αναπνοής, πριν ο Ντίμσα διαμορφώσει το 39-36 του ημιχρόνου για την ομάδα του Κάουνας.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους «πράσινους» να πιέζουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην άμυνα, τη στιγμή που ο Ντίνος Μήτογλου βρήκε το χέρι του από την περιφέρεια, έχοντας 4/4 πίσω από την γραμμή του τρίποντου, με τους γηπεδούχους να παίρνουν βραχεία κεφαλή 53-52 στο τέλος της περιόδου.

Τα τελευταία λεπτά ήταν κρίσιμα. Μερικές αποφάσεις των διαιτητών προκάλεσαν την έκρηξη από την εξέδρα και τον Αταμάν, που δέχθηκε τεχνική ποινή, 6 λεπτά πριν το τέλος και τη Ζαλγκίρις να έχει το προβάδισμα (61-60). Ο Κώστας Σλούκας με ένα μεγάλο καλάθι έφερε το ματς στα ίσια, ενώ στην συνέχεια μία δική του διείσδυση έφερε τους «πράσινους» στο +3 (67-64).

Στο τελευταίο λεπτό, οι διαιτητές πήγαν να βάλουν και πάλι φωτιά στο παρκέ, καθώς χρέωσαν με ένα αυστηρό επιθετικό τον Ματίας Λεσόρ στα 42,5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ενώ ένα ζευγάρι βολών του Σλούκα έδωσε αέρα τριών πόντων στους γηπεδούχους (71-68).

Όμως, ο Μάνεκ κατάφερε να βρει ελεύθερο σουτ τριών πόντων, φέρνοντας το ματς στα ίσια (71-71) στα 14,2 δευτερόλεπτα. Έπειτα από το τάιμ άουτ του Αταμάν, ο Σλούκας κέρδισε φάουλ και είχε δικαίωμα για δύο βολές, στα 13,2 δευτερόλεπτα. Ο αρχηγός των «πράσινων» με ½ έκανε το 72-71 και ακολούθησε η τρομερή άμυνα του Γκριγκόνις και του Γκραντ στον Έβανς, με τον Λιθουανό του «τριφυλλιού» να κερδίζει το φάουλ. Με μία εύστοχη βολή διαμόρφωσε το 73-71, ενώ στην συνέχεια, ο Μήτρογλου έκλεψε τη μπάλα και κλείδωσε τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 13-15, 36-39,53-52, 74-71

ΔΗΜΟΦΙΛΗ