ΣΠΟΡ

Πρόσωπα, ομάδες και στιγμές που ξεχώρισαν το 2023 στον κόσμο των σπορ

Πρόσωπα, ομάδες και στιγμές που ξεχώρισαν το 2023 στον κόσμο των σπορ
Ντουντουνάκη, Τεντόγλου και Ντρισμπιώτη, τρεις από τους μεγάλους Έλληνες πρωταγωνιστές των σπορ μέσα στο 2023 INTIME / EUROKINISSI

Γεμάτο συναρπαστικές στιγμές ήταν το 2023 για τους λάτρεις του αθλητισμού. Μπορεί να μην είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Euro), καθώς και οι δύο αυτές κορυφαίες διοργανώσεις ακολουθούν μέσα στο 2024, όμως δεν έλειψαν τα μεγάλα γεγονότα.

Τόσο από άποψη αγωνιστικής δράσης, όσο και οι ατομικές διακρίσεις και οι μεμονωμένες ειδήσεις, όπως οι μεγάλες μεταγραφές. Για παράδειγμα, την τελευταία ημέρα του 2022 επισημοποιήθηκε η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία με τον Πορτογάλο σταρ να κάνει το ντεμπούτο του στις αρχές του 2023 με τη φανέλα της Αλ Νασρ.

Το αντίπαλο δέος του Ρονάλντο, ο Λιονέλ Μέσι αφού πέτυχε τον μεγάλο του στόχο, την κατάκτηση του Μουντιάλ με την Αργεντινή, αποφάσισε κι αυτός να αλλάξει ήπειρο αφήνοντας την Ευρώπη και την Παρί Σεν Ζερμέν για τις ΗΠΑ και την Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Άλλες σπουδαίες προσωπικότητες που ξεχώρισαν μέσα στον χρόνο ήταν φυσικά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, ενώ για την Ελλάδα, αρκετοί αθλητές όπως οι Τεντόγλου, Πετρούνιας, Κορακάκη, Ντρισμπιώτη, Ντουντουνάκη και πολλοί ακόμα έφεραν μεγάλες επιτυχίες με τις επιδόσεις του σε μεγάλες διοργανώσεις. Στα ομαδικά αθλήματα, η Μάντσεστερ Σίτι έγραψε ιστορία με το πρώτο της Champions League, στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε, ενώ ξεχώρισε και το νταμπλ της ΑΕΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από 45 χρόνια.

Αυτά ήταν τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα που έγιναν μέσα στο 2023 κατά χρονική σειρά:

Το ντεμπούτο του Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία

Το βράδυ της Κυριακής 22 Ιανουαρίου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Αλ Νασρ κόντρα στην Αλ Ετιφάκ για την 14η αγωνιστική στη Σαουδική Pro League. Αυτό ήταν και το πρώτο του επίσημο παιχνίδι σε συλλογικό επίπεδο εκτός Ευρώπης.

Η ομάδα του CR7 επικράτησε με 1-0 με γκολ του Βραζιλιάνου επιθετικού Άντερσον Ταλισκα με τον Ρονάλντο να μην γοητεύει στην πρώτη του εμφάνιση με το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Οι φίλοι της Αλ Νασρ περίμεναν ένα γκολ από τον Πορτογάλο σούπερ σταρ που υπέγραψε στον σύλλογο μέχρι το καλοκαίρι του 2025, με ένα συμβόλαιο που θα του αποφέρει συνολικά για αυτά τα 2,5 χρόνια το ποσό των 500.000.000 ευρώ.

NBA-All Star Game: Ο Γιάννης νίκησε τον Lebron

Την πρώτη του νίκη σαν αρχηγός στο All Star Game (στην 3η φορά στην καριέρα του) έζησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο All Star Game του NBA που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου του 2023 στο θρυλικό Delta Center, νυν Vivint Arena του Σολτ Λέικ στη Γιούτα. Η Team Giannis επικράτησε στο 72ο All Star Game με 184-175 της ομάδα του Lebron James σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι.

Ο Greek Freak, έχοντας εντολή από τους Μιλγουόκι Μπακς να προστατέψει το λαβωμένο χέρι του, ξεκίνησε το ματς, κάρφωσε στην πρώτη φάση και στην συνέχεια αποσύρθηκε από τον αγώνα.

«Χάλκινος» Πετρούνιας και 8ο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Ενόργανης

Άλλη μία λαμπρή σελίδα έγραψε ο Λευτέρης Πετρούνιας στην Αττάλεια, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής κι ανεβαίνοντας στο βάθρο για όγδοη φορά, στις συνολικά έντεκα παρουσίες του στη διοργάνωση. Ο θρύλος των κρίκων, ο οποίος είχε χάσει αρκετές προπονήσεις και η συμμετοχή του οριστικοποιήθηκε λίγο πριν από την αναχώρηση της αποστολής, πρόσθεσε άλλο ένα μετάλλιο στο παλμαρέ του κι ας μην κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά και να συνεχίσει το αήττητο σερί που διατηρούσε από το 2015.

Ο Πετρούνιας το μεσημέρι του Σαββάτου της 15ης Απριλίου, συγκέντρωσε 14,733 βαθμούς στον τελικό (βαθμός δυσκολίας: 6,300 β., βαθμός εκτέλεσης: 8,433 β.), όπως ακριβώς και στον προκριματικό της Μεγάλης Τρίτης (11/04), επίδοση που τον έφερε στην τρίτη θέση μεταξύ των οκτώ φιναλίστ

Πλέον, ο 32χρονος έφτασε τα οκτώ μετάλλια στο σύνολο σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, καθώς είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση (2011, Βερολίνο), ενώ ακολούθησαν έξι διαδοχικές νίκες: το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2018 στη Γλασκώβη, το 2021 στη Βασιλεία και το 2022 στο Μόναχο, ενώ θα έχει την ευκαιρία να φτάσει για ένα ακόμη μετάλλιο στην επόμενη διοργάνωση, που θα διεξαχθεί στο Ρίμινι της Ιταλίας to 2024.

Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια με το τρίτο νταμπλ στην ιστορία της

Το βράδυ της Κυριακής 14 Μαΐου η ΑΕΚ στέφθηκε και μαθηματικά πρωταθλήτρια Ελλάδας για τη σεζόν 2022-23, μετά τη νίκη της 4-0 επί του Βόλου, στη «φλεγόμενη» OPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η Ένωση κατέκτησε το 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας και το πρώτο στην επιστροφή της στη φυσική της έδρα. Για την ιστορία οι σκόρερ στη νίκη της ΑΕΚ,για την 10η και τελευταία αγωνιστική των playoffs Super League, ήταν οι Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα και Σιμάσνκι.

Μάλιστα, δέκα μέρες αργότερα, στις 24 Μαΐου, οι «Κιτρινόμαυροι» πανηγύρισαν και το τρίτο νταμπλ της ιστορίας τους, ύστερα από 45 χρόνια (1977-1978) επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 2-0, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που έγινε στο άδειο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Αν και η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έμεινε με δέκα παίκτες από το 6′ λόγω αποβολής του Λάζαρου Ρότα με απευθείας κόκκινη για φάουλ στον Τάισον, η ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει στο γκολ με τον Αρόλντ Μουκουντί στο 26′, να ελέγξει το παιχνίδι και να αναχαιτίσει τους κινδύνους για την εστία της και να φτάσει τελίκά και σε δεύτερο γκολ στο 91′ με τον Πάολο Φερνάντες.

«Αυτοκτονία» Ολυμπιακού που... χάρισε την Ευρωλίγκα στη Ρεάλ

Ένα ακόμη ελληνικό μπασκετικό δράμα γράφτηκε το κυριακάτικο βράδυ της 21ης Μαΐου, στο παρκέ της «Ζαλγκίριο Αρένα» στο Κάουνας της Λιθουανίας.

Ο Ολυμπιακός είχε στα χέρια του το τρόπαιο της EuroLeague, αλλά τελικά το έχασε στο τέλος με τον Σέρχιο Γιουλ να σκοράρει στα 3.1’’ πριν τη λήξη του τελικού (79-78) και να οδηγεί τη Ρεάλ στο 11ο Ευρωπαϊκό της ιστορίας της.

Ο Σέρχιο Γιούλ με το μοναδικό σουτ που ευστόχησε (είχε δυο άστοχα) έδωσε τη νίκη στη «βασίλισσα», αλλά τρομερή δουλειά έκαναν ο Σέρχι Ροντρίγκεθ (15 πόντους και 9 ασίστ), ο Έντι Ταβάρες (13 πόντους και 10 ριμπάουντ) και ο Φαμπιέν Κοζέρ (11 πόντους).

Από τον Ολυμπιακό συγκλονιστική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Σάσα Βεζένκοφ (29 πόντους) ισοφαρίζοντας το ρεκόρ παραγωγικότητας σε τελικό του Σέιν Λάρκιν, όπως και ο Αϊζάια Κάνααν (21 πόντους), αλλά και ο Σακίελ ΜακΚίσικ (14 πόντους).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ (0/5 δίποντα, 6 ασίστ, 1 λάθος), Κάναν 21 (2/3 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 2/4 βολές), Λαρεντζάκης, Φαλ (0/3 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Σλούκας 6 (1/5 τρίποντα), Βεζένκοβ 29 (9/13 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 5/5 βολές, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Παπανικολάου 6 (2/5 τρίποντα), Μπολομπόι 2, Μπλακ, ΜακΚίσικ 14 (3/3 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/3 βολές).

Κουπιά από... μέταλλο στο ευρωπαϊκό της Σλοβενίας

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε στις 28 Μαΐου ο Στέφανος Ντούσκος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας στην πόλη Μπλεντ της Σλοβενίας.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών, μετά από συναρπαστική μάχη με τον Γερμανό Ζίντλερ και τον Ολλανδό Φαν Λίροπ, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό με αντεπίθεση στο φινάλε.

Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης έφερε το τέταρτο μετάλλιο για τα «γαλάζια» κουπιά μετά το αργυρό της Ευαγγελίας Αναστασιάδου στο σκιφ ελαφρών βαρών, το -επίσης- αργυρό των Μιλένας Κοντού και Ζωής Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και το χάλκινο των Πέτρου Γκαϊδατζή και Αντώνη Παπακωνσταντίνου, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Η Σίτι «έγραψε» ιστορία με τρεμπλ και το πρώτο της Champions League

Η νύχτα της 10ης Ιουνίου θα μείνει βαθειά χαραγμένη στους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι, καθώς η αγαπημένη τους ομάδα ήταν αυτή που έλαμψε στον τελικός του UEFA Champions League 2023 στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη. Η Σίτι κατάφερε και κατέκτησε το πρώτο Champions League της ιστορίας της, κερδίζοντας 1-0 την Ίντερ με γκολ του Ρόδρι.

Αυτό ήταν και το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για τη Σίτι, δύο χρόνια μετά τον χαμένο τελικό απέναντι στην Τσέλσι, και οι «Πολίτες» πέτυχαν το «τρεμπλ» υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα αφού – πέρα από το UEFA Champions League – κατέκτησαν τόσο το πρωτάθλημα της Premier League όσο και το FA Cup στην Αγγλία.

Ο Γκουαρδιόλα έγινε ο 6ος προπονητής που με δύο διαφορετικές ομάδες κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο, αφού το έχει σηκώσει και με την Μπαρσελόνα. Ήταν η τρίτη κατάκτηση στην καριέρα του και η πρώτη μετά από 12 χρόνια.

Το... άτυπο ελληνικό «τρεμπλ» του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 14ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, νικώντας τον Παναθηναϊκό στον τέταρτο τελικό στο ΟΑΚΑ (16-6-2023) που διακόπηκε στο 27′ λόγω επεισοδίων. Έτσι, οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν τη Basket League με 3-1 στους τελικούς.

Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 19 Φεβρουαρίου, οι Περαιώτες είχαν πανηγυρίσει το Κύπελλο Ελλάδας στο κλειστό γυμναστήριο «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου, που ήταν και το 11ο τρόπαιο της ιστορίας τους στον θεσμό. Στον τελικό, οι «ερυθρόλευκοι» συνέτριψαν με 85-57 το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη, πανηγυρίζοντας έναν ακόμη τίτλο που στις 30 Σεπτεμβρίου συνοδεύτηκε και από το Super Cup (75-51 επί του Παναθηναϊκού) της Ρόδου, φτάνοντας σε ένα... άτυπο ελληνικό «τρεμπλ» μέσα στο 2023.

Η «βόμβα» έσκασε με τον Μέσι στις ΗΠΑ

Η Ίντερ Μαϊάμι ανακοίνωσε στις 15 Ιουλίου την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι, λίγα λεπτά έπειτα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αργεντινός σταρ, όπου αποκάλυπτε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ φεύγοντας από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη μεταγραφή της χρονιάς. Ο Μέσι είχε πει το «ναι» στους Αμερικανούς, απορρίπτοντας τις προτάσεις της Μπαρτσελόνα και της Αλ Χιλάλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Mundo Deportivo και Sport εξήγησε τους λόγους που προτίμησε την ομάδα του Ντέιβιντ Μπέκαμ, αντί για τη μεγάλη επιστροφή στους Καταλανούς ή το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο των Αράβων. Ο Μέσι υπέγραψε μέχρι το 2026, σε ένα συμβόλαιο που θα ανανεώνεται ετησίως.

Χρυσό στον ακοντισμό για την Ελίνα Τζένγκο

Το όνομα της με χρυσά γράμματα στην ιστορία έγραψε η Ελίνα Τζένγκο, η οποία στις 16 Ιουλίου, κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών που φιλοξενήθηκε στο Έσπο της Φινλανδίας. Η Τζένγκο ξεκίνησε τον αγώνα της με βολή στα 56.45μ. και μετά από μία άκυρη βελτιώθηκε στα 59.24μ. Ακολούθησαν δύο άκυρες προσπάθειες και στην τελευταία της βολή εκτόξευσε το ακόντιο στα 60.73μ. Δεύτερη ήταν η Γκέντλι Τούντι (Εσθονία) με 57.62 και τρίτη η Άνι-Λινέα Άλανεν (Φινλανδία) με καλύτερη βολή στα 56.67 μέτρα.

Έτσι, η Ελληνίδα ακοντίστρια πρόσθεσε μια ακόμα μεγάλη επιτυχία στο παλμάρε της, μετά το χρυσό στο Ευρωπαϊκό γυναικών, αλλά και στο Παγκόσμιο Κ20 και Ευρωπαϊκό Κ20, δείγμα ότι αποτελεί μία από τις κορυφαίες στο άθλημά της στον κόσμο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Παράλληλα, έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατακτά Χρυσό Μετάλλιο στη συγκεκριμένη διοργάνωση μετά το 2011 και την Βούλα Παπαχρήστου.

Ασημένια στο Παγκόσμιο η Εθνική Ανδρών του πόλο

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, στη Φουκουόκα, χάνοντας από την Ουγγαρία στη διαδικασία των πέναλτι (κανονική διάρκεια αγώνα 10-10).

Σε έναν τελικό της 29ης Ιουλίου που εξελίχθηκε σε μεγάλη μάχη, η εθνική ομάδα πόλο έχασε από τους Ούγγρους με 14-13 στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησε το αργυρό, το πρώτο της σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς έχει τρία χάλκινα.

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 4, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης 2, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου 2, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαΐδης, Γκίλλας, Τζωρτζάτος.

Άλλα δύο ασημένια μετάλλια για Κορακάκη στο Μπακού

Ακόμα δύο μετάλλια πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή της η Άννα Κορακάκη. Η Ελληνίδα ολυμπιονίκης σκοπεύτρια κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 25μ. σταθερού στόχου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Μπακού. Στις 23 Αυγούστου, η 27χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα 25μ. σταθερού στόχου με 565 βαθμούς, πίσω από την Κινέζα Σισουάν Φενγκ, περσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 25μ. στην κατηγορία των νεανίδων, που συγκέντρωσε 572 βαθμούς. Το βάθρο συμπλήρωσε η Αυστριακή Σίλβια Στάινερ με 561 πόντους.

Αυτό ήταν το δεύτερο μετάλλιο της Κορακάκη στο Μπακού, καθώς στις 17 του ίδιου μήνα και για την ίδια διοργάνωση είχε φορέσει στο στήθος το ασημένιο και στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά και συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου, η Κορακάκη στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι, στην διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας! Ετσι, εμπλούτισε ακόμη περισσότερο το παλμαρέ τίτλων της καθώς έχει επιπλέον κατακτήσει:

- Xρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα 25μ. στο Ρίο ντε Τζανέιρο
- Xρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 10μ. το 2018
- Xρυσό στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ
- Δύο χρυσά στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα και του Οράν

https://www.instagram.com/p/CpnkUzFokvj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Παγκόσμιος πρωταθλητής στη Βουδαπέστη ο «μυθικός» Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου το έκανε ξανά! Ο κορυφαίος Έλληνας πρωταθλητής του μήκους «προσγειώθηκε» στα 8,52μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο τελευταίο άλμα του. Ο Τεντόγλου μπήκε με εμφατικό τρόπο στον τελικό της 24ης Αυγούστου στη Βουδαπέστη, αφού στην πρώτη του προσπάθεια έκανε την καλύτερή του φετινή επίδοση στα 8.50 μέτρα. Το δεύτερο άλμα του στον τελικό ήταν άκυρο, με τον Πίνοκ να προσγειώνεται στα 8.50μ. Έτσι έχοντας καλύτερη δεύτερη προσπάθεια (8.40μ.) πέρασε στην κορυφή.

Στο τρίτο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου προσγειώθηκε στα 8.39μ. και παρέμεινε στη δεύτερη θέση. Το τέταρτο άλμα του ήταν άκυρο, ενώ στο πέμπτο προσγειώθηκε στα 8,30μ. Στο ενδιάμεσο κανένας αθλητής δεν κατάφερε να βελτιωθεί και έτσι όλα θα κρίνονταν στο τελευταίο άλμα. Εκεί μίλησε ξανά ο Μίλτος Τεντόγλου. Στην τελευταία του προσπάθεια ο σπουδαίος αθλητής του Γιώργου Πομάσκι προσγειώθηκε στα 8,52μ και έκοψε τα πόδια στους αντιπάλους κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το μοναδικό που του έλειπε.

«Αλύγιστη» Ντρισμπιώτη - Χάλκινη στα 35χλμ. βάδην στο Παγκόσμιο

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έκανε ξανά το... θαύμα της το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου του 2023. Η φοβερή Ελληνίδα βαδίστρια τερμάτισε τρίτη στα 35χλμ βάδην στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Η «αλύγιστη» 39χρονη πρωταθλήτρια έκανε μια καταπληκτική κούρσα, ήταν εξαρχής μέσα στη μάχη των μεταλλιών και παρέμεινε εκεί μέχρι τέλους καθώς στο φινάλε δημιούργησε και απόσταση απ' τις διώκτριές της. Τερμάτισε σε 2.43.22 χαμογελαστή και κρατώντας την ελληνική σημαία.

Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο της Ντρισμπιώτη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καθώς πέρυσι στο Γιουτζίν είχε τερματίσει τέταρτη στα 35χλμ. χάνοντας για λίγο το χάλκινο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει κάνει επίσης το νταμπλ σε χρυσά στα 20 και 35 χλμ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου.

Η Γερμανία πήρε το Μουντομπάσκετ, η Ελλάδα έμεινε στην απογοήτευση

Σημαδιακή μέρα για τη Γερμανία η 10η του Σεπτέμβρη, καθώς, 30 χρόνια μετά την κατάκτηση του EuroBasket, η Γερμανία νίκησε με 83-77 τη Σερβία στον τελικό του MundoBasket στη Mall of Asia Arena της Μανίλα και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου 2023.

Οι δύο φιναλίστ ήταν και οι δύο καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ αντίθετα, η Εθνική Ελλάδας απόντος του τραυματία Γιάννη Αντετοκούνμπο έμεινε στα χαμηλά. Με τρεις ήττες σε πέντε αγώνες η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη διοργάνωση και όχι μόνο δεν κατάφερε να περάσει στους «8», που είχε θέσει ως στόχο, αλλά έγραψε «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της στα Μουντομπάσκετ, τερματίζοντας στην 15η θέση.

Χρυσή Μπάλα: Ξανά στην κορυφή ο Μέσι

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ είναι για όγδοη φορά στην καριέρα του νικητής του «χρυσού» βραβείου του «France Football», έχοντας κατακτήσει το πολυπόθητο Μουντιάλ στο Κατάρ στα 35 του χρόνια με την «αλμπισελέστε».

Ο Λιονέλ Μέσι είναι με κάθε επισημότητα ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για τη σεζόν 2022/23, κατακτώντας το σχετικό βραβείο για όγδοη φορά στην καριέρα του.

Ο Αργεντινός αστέρας ήταν εδώ και μέρες βάσει δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ το φαβορί για το βραβείο έναντι του τρεμπλούχου με τη Μάντσεστερ Σίτι, Έρλινγκ Χάαλαντ και αυτό επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (30/10).

Ο «πούλγκα» αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της Αργεντινής για την κατάκτηση του τρίτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της, κερδίζοντας μάλιστα και το βραβείο του καλύτερη παίκτη της διοργάνωσης, ενώ στέφθηκε πρωταθλητής με την Παρί Σεν Ζερμέν στη Γαλλία.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ντουντουνάκη - Χάλκινοι Βαζαίος, Παπαστάμος

Η Άννα Ντουντουνάκη το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου έγινε η νέα «Χρυσή» πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 50μ. πεταλούδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στο Οτεπένι της Ρουμανίας. Μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο ίδιο αγώνισμα στα 100μ., μία ημέρα πριν, μέσα σε ένα 24ωρο κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου μετά από μία εξαιρετική κούρσα με χρόνο 25.10.

Η Χανιώτισσα που έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας, στον τελικό ήταν στην τρίτη θέση μετά το πρώτο 25άρι, όμως στην τελική ευθεία τα έδωσε όλα για να τερματίσει στην πρώτη θέση μαζί με την Ολλανδή, Τέσα Χιέλε με χρόνο 25.10.

Η Ντουντουνάκη μοιράστηκε το χρυσό, με την Ολλανδή κολυμβήτρια, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Σουηδέζα, Σάρα Γιούνεβικ, με χρόνο 25.16. Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την 28χρονη κορυφαία Ελληνίδα κολυμβήτρια της εποχής της, σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σε σύνολο πέντε μεταλλίων που έχει κατακτήσει (1 ασημένιο το 2021 στο Καζάν στα 100μ. και 3 χάλκινα).

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ανδρέας Βαζαίος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης. Ο Έλληνας πρωταθλητής, αναδείχτηκε τρίτος στα 100μ μικτής ατομικής με επίδοση 51.91. Νικητής ήταν ο Αυστριακός, Μπέρναρντ Ρεϊτσχάμερ με 51.39, ενώ τη δεύτερη θέση πήρε ο Ελβετός, Νόε Πόντι με 51.62.

Χάλκινο μετάλλιο στα 400μ μικτής ατομικής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης σε πισίνα 25μ στο Οτοπένι κατέκτησε και ο Έλληνας κολυμβητής, Απόστολος Παπαστάμος. Ο ίδιος ταξίδεψε στο Οτοπένι με 4:14.86, και στα προκριματικά σημείωσε 4:08.41 που αποτελούσε Πανελλήνιο ρεκόρ Νέων Ανδρών (βελτίωσε το 4:16.69). Το καλύτερο όμως το φύλαγε για τον τελικό κάνοντας μια συγκλονιστική κούρσα, ειδικά στο πρόσθιο, τερμάτισε στη 3η θέση με χρόνο 4:05.19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ