ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Δυο διαφορετικοί κόσμοι στην «αρένα» της Κόπα Καμπάνα

Ρίο 2016: Δυο διαφορετικοί κόσμοι στην «αρένα» της Κόπα Καμπάνα
Δύο κόσμοι ίδιοι, μα και τόσο διαφορετικοί/στιγμιότυπο από την αναμέτρηση στο beach volley ανάμεσα σε Γερμανία και Αίγυπτο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο REUTERS/Lucy Nicholson

Δύο αθλήτριες από την Αίγυπτο, η Ντόαα Ελγκομπάσι και η Νάντα Μεαβάντ, συγκέντρωσαν τα βλέμματα με την είσοδό τους στον γήπεδο του beach Volley που έχει στηθεί στην Κόπα Καμπάνα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, κι αυτό εξαιτίας της αθλητικής περιβολής τους, που ήταν κάτι... μακριά από ό,τι έχουμε συνηθίζει.

Οι Αιγύπτιες βολεϊμπολίστριες, αμφότερες μουσουλμάνες, δεν φορούσαν τα μικροσκοπικά μαγιό που συνηθίζουν οι κοπέλες που αγωνίζονται στο beach volley, αλλά μια αρκετά αυστηρή-για τα δυτικά δεδομένα-αθλητική περιβολή, όπως επιτάσσει η θρησκεία τους.

Ντόαα Ελγκομπάσι και η Νάντα Μεαβάντ αγωνίστηκαν κόντρα στο γερμανικό δίδυμο Λούντβιχ/Βάλκενορς, φορώντας ρούχα που δεν άφηναν κανένα σημείο του σώματός τους ακάλυπτο, ενώ η πρώτη φορούσε και χιτζάμπ.

Η αυστηρή ενδυμασία, έχει τις ρίζες της στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των αθλητριών, οι οποίες βρήκαν τη «χρυσή» τομή για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα-να παίξουν beach volley-χωρίς να προσβάλλουν τη θρησκεία τους.

Οι εικόνες από το γήπεδο του Beach volley στην Κόπα Καμπάνα αναδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το εύρος των αντιθέσεων στη σύγχρονη κοινωνία, ειδικά σε ότι αφορά τη θέση της γυναίκας, αποδεικνύουν όμως και ότι ο χώρος του αθλητισμού είναι μια τεράστια αγκαλιά που τους χωράει όλους.

volley

Πηγή: REUTERS/Lucy Nicholson

Άλλωστε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, την Παρασκευή κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, μίλησε για την ενότητα και την ποικιλομορφία που προάγουν οι Αγώνες, που αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα.

Για την ιστορία, Ντόαα Ελγκομπάσι και η Νάντα Μεαβάντ ηττήθηκαν μεν από τις γερμανίδες αντιπάλους τους, όμως έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς έγιναν οι πρώτες γυναίκες που εκπροσώπησαν την Αίγυπτο στο συγκεκριμένο άθλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ