ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι αυτοκίνητα θα οδηγούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία;

Τι αυτοκίνητα θα οδηγούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία;

Αυτή τη στιγμή στην υπερ- συντηρητική Σαουδική Αραβία είναι αδύνατο για μια γυναίκα να καθίσει πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου και να οδηγήσει. Τουλάχιστον δημόσια και νόμιμα, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει δίπλωμα.

Οι δικαιολογίες για τη μη οδήγηση για τις γυναίκες εκφράζονται συνήθως από ιερωμένους, στα δικά μας αυτιά ακούγονται τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου και έχουν να κάνουν με το γυναικείο μυαλό – «το μυαλό των γυναικών είναι πολύ μικρό για την οδήγηση και μετά από εντατικό shopping μειώνεται στο ¼ του μεγέθους ενός αντρικού»- ή με το γυναικείο σωματότυπο –«η λεκάνη των γυναικών είναι πιο φαρδιά για να χωράει το έμβρυο. Αν η γυναίκα οδηγεί η ίδια η στάση του σώματος πιέζει τη λεκάνη και τα γεννητικά της όργανα. Για αυτό οι γυναίκες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν μόνο 2 ή 3 παιδιά και όχι εξαιτίας του οικογενειακού προγραμματισμού».

Επειδή όμως τα πάντα αλλάζουν, έστω και με αργούς ρυθμούς, ακόμα και στη Σαουδική Αραβία, από το καλοκαίρι του 2018 και με διάταγμα του βασιλιά της χώρας Salman οι γυναίκες θα μπορούν να βγάλουν δίπλωμα. Και αν αναρωτιέται κανείς γιατί σε μερικούς μήνες και όχι άμεσα η απάντηση, μεταξύ άλλων είναι πως οι δάσκαλοι οδήγησης θα πρέπει να εκπαιδευτούν για τις ιδιαιτερότητες των μελλοντικών μαθητριών τους -όπως είπαμε τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά- ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι αστυνομικοί.

Αυτοί πάντως που επέδειξαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά είναι οι υπεύθυνοι των αυτοκινητοβιομηχανιών, που ελάχιστες μέρες μετά την ανακοίνωση της αλλαγής στη νομοθεσία έσπευσαν να την επικροτήσουν. Και να την «γιορτάσουν» βγάζοντας ήδη τις πρώτες διαφημίσεις που στοχεύουν αποκλειστικά στις γυναίκες της χώρας. Οι Ford, Nissan και VW ήταν οι πρώτες που ξεκίνησαν και οι διαφημίσεις τους είναι ήδη στα social media με τίτλους όπως «Welcome to the driver’s seat» και hashtags #SaudiWomenMove ή #SaudiWomenCanDrive.

Η βιάση τους αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη και όχι μόνο για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας. Η δυνατότητα των γυναικών να οδηγούν αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ τις πωλήσεις τους στη συγκεκριμένη αγορά που είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή του Κόλπου και 21η σε μέγεθος παγκοσμίως.

Ενδιαφέρον είναι πως ο μισός πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας είναι κάτω των 24 ετών, οπότε υπάρχει ήδη ένα δυναμικό κοινό, ενώ με τη νομοθετική αλλαγή υπάρχει η προοπτική για 9 εκατομμύρια γυναίκες οδηγούς. Περισσότερες από 8 εκατομμύρια γυναίκες έχουν ηλικία από 15 έως 54 ετών, ενώ υπάρχουν και 2,7 εκατομμύρια που ζουν στη χώρα και έχουν ξένη υπηκοότητα αλλά και πάλι δεν μπορούν μέχρι τώρα να οδηγούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ